Detalji sa utakmice (©AFP)
Detalji sa utakmice (©AFP)

Fudbal ili borba za život: Igrači Hondurasa napuštali teren zbog hipotermije na -19 °C, oznojeni dresovi kao ledenice

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.02.22. | 14:23

Amere nije bilo briga, neki reprezentativci gostujućeg sastava završili na infuziji

Poraz od Kanade i gotovo siguran gubitak prvog mesta u kvalifikacijama za Mundijal teško je pao reprezentaciji SAD, toliko da ih nije bilo briga za žestoke primedbe ekspedicije Hondurasa zbog brutalnih vremenskih uslova u kojima je odigrana utakmica protekle noći.

Jenkiji su slavili rezultatom 3:0 u Sent Polu, država Minesota, a utakmica je ostala u senci nestvarnih dešavanja na terenu. Svako ko je bar jednom posetio Minesotu zna koliko su zime zastrašujuće hladne. Ameri su odlučili da utakmicu ogranizuju na Alijanc fildu uprkos tome što je uoči susreta izmerena temperatura od -19 °C, zbog čega su u Hondurasu imali ogromnih primedbi.

Izabrane vesti

Naime, selektor Hondurasa Ernan Dario Gomez otkrio je posle utakmice da su golman Luis Lopez i napadač Romel Kioto zamenjeni zbog toga što su preživeli hipotermiju! On je poručio da su uslovi bili “nenormalni“, s obzirom da su njegovi fudbaleri navikli na temperature od 30 °C, a ne na ekstremnu hladnoću. I ne samo to. On je otkrio da je još nekoliko fudbalera Hondurasa završilo na infuziji.

“Neshvatljivo je i van svake pameti da se utakmica igra ovde. Utakmica još nije ni počela, a mi nismo mogli da dočekamo da se završi. Niko od nas nije uživao, svi smo patili“, izjavio je Gomez.

Koliko su uslovi bili ekstremni pokazuju najbolje snimci sa samog stadiona. Voditelji televizijskog programa uzeli su jedan oznojeni dres koji je bio poput ledenice. Čak ni udarci pesnicama nisu mogli da saviju dres koliko su se zaledili. Tako su želeli da pokažu kako se dres ponaša na telu fudbalera tokom utakmice.

Ameri su do poluvremena vodili sa 2:0, posle čega su Lopez i Kioto morali napolje jer im je telesna temperatura pala ispod normalnih vrednosti.

“Fudbaler ne sme da se igra u ovakvim uslovima. Svi moji igrači su završili na tretmanu, neki su priključeni na infuziju“.

Ubrzo je stigao i odgovor domaćina. Selektor Greg Berhalter branio je odluku da se utakmica organizuje u Minesoti, ističući da je i njegov tim trpeo ekstremne uslove tokom putovanja u druge zemlje. Pre svega – izrazito visoke temperature.

“Kada odemo na gostovanja tamo gde je temperatura preko 40 °C ili je vlažnost vazduha nepodnošljiva, fudbaleri moraju neprestano da se hidriraju kako ih ne bi hvatali grčevi zbog iscrpljenosti. Takvi su uslovi takmičenja. Kada organizujemo utakmice ovde, vodimo se prosečnim dnevnim temperaturama, tako da nismo ništa menjali. Hladan talas je naišao i to je nešto što ne možemo da kontrolišemo“, poručio je Berhalter.

Preko 3.600 letova širom SAD otkazano je zbog snega i ekstremne hladnoće, mnoge škole su zatvorene, a mnoge pokrajine su proglasile vanredno stanje.



tagovi

reprezentacija SADreprezentacija HondurasaKvalifikacije za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara