©Reuters
©Reuters

Fudbaleri koji će obeležiti zimski prelazni rok: Feliks skida Čolove okove, Rabio ostvaruje san, Enco naplaćuje Mundijal

Vreme čitanja: 8min | pon. 02.01.23. | 08:48

Pripremili smo listu od desetak atraktivnih imena koja bi mogla da promene sredinu u januaru

Zimski prelazni rok idealna je prilika za evropske velikane da popune redove i nadomeste nedostatke uočene u jesenjem delu sezone. Liverpul je svoje već popravio, zbog povreda Dioga Žote i Luisa Dijaza pojavio se manjak opcija u ofanzivnoj liniji, ali su Redsi ekspresno reagovali i angažovali Kodija Gakpa. Međutim, transfer holandskog napadača u paketu vrednom 50.000.000 evra samo jedna je od bombi koja se očekuje ovog januara. Početkom kalendarske godine one nisu toliko česte, ali kako je otvaranju fudbalske pijace prethodio Mundijal, u narednih mesec dana očekuje se znatno više zvučnih transfera.

Januar takođe otvara mogućnost nezadovoljnim fudbalerima, onima sa manjom minutažom, da sunce pronađu na drugoj lokaciji. Stoga je pred vama lista od desetak igrača koji bi mogli da obeleže predstojeći prelazni rok. Uz napomenu da smo svesni pažnje koju su u prethodnom periodu privukli ogromnu pažnju evropskih velikana poput Joška Gvardiola, Gonsala Ramosa te onih poput Lionela Mesija, Karima Benzeme, Milana Škrinjara, Engoloa Kantea kojima ugovori ističu za šest meseci, ali se na iste nismo osvrtali jer im evropski mediji ne daju gotovo nikakve šanse da na zimu promene klubove.

Izabrane vesti

Žoao FeliksDijego Simeone nije ozbiljnije računao na portugalskog napadača u prvom delu sezone ni u situacijama kada je morao da juri rezultat. Otud je i bilo za očekivati da će veza između njih dvojice koja ni do ove sezone nije bila idealna pući. Feliks je rešio da konačno skine okove koje mu je Čolo nakačio svojim stilom fudbala te je od svog agenta Žorža Mendeša da mu potraži novu sredinu, a sa rastankom su se pomirili i na Vanda Metropolitanu, iako svesni o kakvom se potencijalu radi. Izgleda svi osim Simeonea.

"Žoao Feliks je najveća opklada koju je ovaj klub napravio u istoriji. Lično mislim da je on vrhunski talenat, igrač svetske klase. Razlozi u koje ne vredi zalaziti – odnos između njega i trenera, odigrani minuti, njegova motivacija u ovom trenutku – čine vas da razmislite o opcijama ako su one dobre za igrača i klub. Lično bih voleo da ostane, ali mislim da to nije ideja igrača", rekao je pre skoro dva meseca izvršni direktor Atletika Hil Marin.

Kvota da Žoao Feliks prelazi u Mančester junajted - 10.00

Interesovanja ima, ponajviše iz Premijer lige. Međutim, pita se i Atletiko koji bi da povrati uloženi novac pa se u poslednje vreme kao mogućnost pominje pozajmica do kraja sezone. Opet, za brojne premijerligaške klubove dubokog džepa koji tragaju za napadačem (Mančester Junajted, Čelsi, Arsenal), Feliks bi mogao da bude idealno privremeno rešenje koje bi od leta moglo da preraste u trajno.

Enci Fernandez ©ReutersEnci Fernandez ©Reuters

Enco Fernandez – Real kao po običaju ne planira da se aktivira u januarskom prelaznom roku i stoga će vrlo verovatno ostati bez najboljeg mladog igrača na nedavno završenom Mundijalu. Evropski mediji ne prestaju da povezuju argentinskog vezistu sa evropskim velikanima do te mere da je Benfika morala da izda saopštenje u kojem je navela da računa na Fernandeza do kraja sezone. Ima i razloga da ga zadrži, s obzirom na to da je na talonu titula šampiona Portugalije, pride lisabonski klub na proleće očekuje nokaut faza Lige šampiona…

Međutim, Njukasl i posebno Čelsi su zagrizli za 21-godišnjeg vezistu poniklog u Riveru, toliko da su spremni da plate njegovu otkupnu klauzulu u iznosu od 120.000.000 evra. Pojedini mediji navode da su spremni da idu i preko te cifre kako bi dobili bitku za njegov potpis. U tom slučaju Benfika će biti nemoćna. Opet, dovela ga je za svega 12.000.000 evra i Riveru obećala 25 odsto od naredne prodaje, tako da neće previše žaliti i da ga izgubi već na zimu.

Mihajlo Mudrik – Letos je bilo interesovanja manjih klubova iz liga petice, sada se govori samo o Arsenalu. Londonski klub pikirao je ukrajinsko krilo još pred početak sezone, ali je u ozbiljniju ofanzivu odlučio da krene tek ove zime pošto se Gabrijel Žezus povredio. Odlučni su na Emiratima da posao završe u uvodnim januarskim danima kako bi Mikel Arteta što pre dobio opciju više u navali, stoga su krajem decembra i poslali prvu zvaničnu na adresi Šahtjora.

Međutim, mogli bi pregovori da se otegnu tokom čitavog januara, jer klub iz Donjecka nikako nije zadovoljan ponudom od 60.000.000 evra od kojih je tek 40.000.000 fiksni deo. Sportski direktor ukrajinskog tima Dario Srna Mudrika stavlja u isti koš sa Rafaelom Leaom, Kilijanom Embapeom, Vinisijusom Žuniorom, a vrednuje ga svakako više od Antonija, te će samim tim zahtevati oko 100.000.000 evram koliko je plaćen i Brazilac letos. Na pitanje o interesovanju Arsenala 21-godišnjeg levo krilo jasno je pokazalo koliko je zagrejano rečima kako “ne bi mogao da ih odbije”, a na Boksing dej je putem društvene mreže Instsagram poslao indirektnu poruku čelnicima Arsenala uslikavši se dok gleda londonski derbi sa Vest Hemom. Na Tobdžijama je da odrade svoj deo posla.

Jusufa Mukoko – Pomirili su se na Vestfalenu sa statusom koji su prethodnih godina izgradili u svetu fudbala. Postao je Dortmund svojevrsna fudbalska farma za uzgoj najboljih talenata koji u Borusiji nauče osnove igre, a onda karijeru nastave u klubu koji zapravo ima ambicije da nešto i osvoji. Tim putem mogao bi ove zime da krene i 18-godišnji Nemac. Ušao je u poslednjih šest meseci ugovora sa Dortmundom i mada nemački mediji ističu njegov odličan odnos sa Edinom Terzićem o čemu je i sam Mukoko nedavno govorio, naznaka o produžetku saradnje nema. Barselona i Čelsi su već naoštrili kandže, s tim da bi prema navodima katalonskih medija mladi napadač morao da podnese finansijsku žrtvu ukoliko zaista želi na Kamp Nou, dok londonski klub otkako ga je preuzeo Tod Boli ne pita šta košta.

Azedin Unahi – Verovatno najmanje zvučno ime na listi. I da ne bi Svetskog prvenstva verovatno bi naredne sezone igrao u Ligi 2 (Anže poslednji na tabeli sa osam bodova). Ove zime definitivno njegovo ime ne bi se toliko provlačilo kroz medije širom čitavog Starog kontinenta. Ipak, sedam utakmica na Mundijalu – i to kakvih – će kako stvari stoje okrenuti Unahijevu karijeru naglavačke. Klubovi iz pet najjačih evropskih liga neprestano su na liniji sa čelnicima Anžea, od Lestera preko Napolija do Barselone, ne bi li ugrabili ubedljivo najprijatnije iznenađe turnira u Kataru. U francuskom klubu ne odbacuju mogućnost prodaje, svesni su da je utisak koji je Marokanac ostavio na velike klubove tokom Mundijalu i dalje jak, ali bi isto tako da ga ostave u timu na pozajmici do kraja sezone s obzirom na to da im predstoji grčevita borba za opstanak. Ostaje da vidimo koji od zainteresovanih klubova je spreman na kompromis i koliko je spreman da plati, jer kolika je realna vrednost 22-godišnjeg veziste verovatno ne znaju ni u Anžeu.

Memfis Depaj prelazi u Njukals - kvota 3,00

Memfis Depaj – Zna Holanđanin da se malo kome u životu dva puta pruži prilika da obuče dres Barselone zbog čega je silno želeo da se dokaže na Nou Kampu i stoga letos odbio nekoliko ponuda. Međutim, njegov status se dolaskom Roberta Levandovskog promenio, odigrao je tek 131 minut ove sezone i shvatio da će morati da menja sredinu. No, planovi igrača i kluba su različiti. Depaj želi da odradi preostalih šest meseci ugovora i kao slobodan igrač sačeka leto, jer će tada dobiti unosnije ponude, dok Barselona namerava da ga proda u januaru – interesuju se premijerligaški klubovi - i nada se prihodu od oko 15.000.000 evra od igrača kojeg je pre godinu i po dana dovela za džabe.

Dominik Livaković - Nikako nije iznenađenje što je FIFA nagradu za najboljeg golmana Mundijala dodelila Emilijanu Martinezu, ali i da je ona otišla u ruke Dominika Livakovića i te kako bi imalo smisla. Čuvar mreže zagrebačkog Dinama je odigrao čudesan turnir u Kataru, upisao čak 25 odbrana na sedam utakmica – najviše na čitavom prvenstvu - sa po dva odbranjena penala srušio prvo Japan, pa onda i Brazil u četvrtfinalu. On je bio taj junak Vatrenih i razlog zbog kojeg je isporučen skalp Selesaa, jer da nije bilo njegovih 11 odbrana za 120 minuta (većine posle udaraca iz šesnaesterca, čak i peterca), ne bi se Hrvatska našla među najbolja četiri tima. Zato se po završetku Svetskog prvenstva na adresu zagrebačkog Dinama javio Bajern koji je do kraja sezone ostao bez Manuela Nojera, mada se u međuvremenu predomislio i okrenuo drugim opcijama. Kako bilo, očekuje se da Livaković ove zime konačno napusti Hrvatsku u kojoj brani čitavu karijeru, jer ako ne ode sada, kad će?

Sofijan Amrabat ©ReutersSofijan Amrabat ©Reuters

Sofijan Amrabat – Pre godinu dana hteo ga je Totenhem, ali se posle Mundijala broj udvarača značajno povećao. Totenhem je prema navodima italijanskim navodima i dalje najveći favorit za njegovo dovođenje, Antonio Konte odlučan je da ga dovede, međutim, moraće londonski klub posebno da pripazi na Liverpul koji sada već neguje tradiciju “otimanja“ pojačanja… Redsi marokanskog vezistu navodno vide kao jeftiniju verziju Enca Fernandeza čijim bi angažmanom uštedeli veliku količinu novca koju bi na leto uložili u dovođenje Džuda Belingema. Fjorentina ima opciju da mu automatski produži ugovor na još godinu dana (do leta 2025.), najradije ga ne bi prodala, ali bi je ponuda od 40-45.000.000 evra definitivno naterala da se predomisli, pišu mediji sa Čizme.

Sofijan Ambrabat prelazi u Inter - kvota 12.00

Aleksis Makalister – Brajton je u odličnoj pregovaračkoj poziciji s obzirom na to da je baš uoči Mundijala produžio ugovor sa 24-godišnjim Argentincem do leta 2025. Naravno, to mu ne garantuje da će Makalistera zadržati na Ameksu, ali će zato moći da postavlja uslove. Aleksis im je partijama na Mundijalu dao za pravo. Čelsi, Arsenal i Juventus ga drže na ogu, mada je Plavcima tek alternativa u slučaju da ne uspeju da dovedu Enca Fernandeza. U tom slučaju opariće se Brajton, jer Čelsi od dolaska Toda Bolija ne prestaje da sumanuto troši novac. Galebovi su Makalistera doveli pre četiri godine iz Argentinos Juniorsa za 8.000.000 evra

Adrijen Rabio – Nikada nije krio želju da zaigra u Premijer ligi i ona će mu se kroz narednih šest meseci gotovo izvesno ostvariti. Mogla je još letos, Adrijen je u avgustu dobio poziv sa Old Traforda, ali su njegova previsoki finasijski zahtevi presekli žicu na pola. Međutim, šest meseci kasnije ponovo se javljaju signali sa Ostrva, samo što je ovog puta pozivni broj iz Londona. Totenhem i Arsenal navodno će pokušati da ga kupe ovog januara od Juventusa – spekuliše se o sumi od oko 13.000.000 evra - kako bi izbegli licitaciju na leto. I Staroj dami bi takav scenario odgovarao, s obzirom na to da je “uvijenim“ izjavama prethodnih nedelja pokušavao da stavi do znanja čelnicima torinskog kluba da neće produžiti ugovor.

Markus Tiram – Još jedan talentovani bundesligaški napadač čiji ugovor ističe na kraju sezone. U Menhengladbahu se nadaju da će ga ubediti da pristane na nastavak saradnje, ali su spremni i na drugi scenario – prodaju u januaru kako ga na leto ne bi izgubili i zadovoljili bi se navodno sa 12.000.000 evra. Inter ga već duže vreme merka, Valentino Lazaro mu je na društvenim mrežama ostavljao dvosmislene komentare, Alan Sen Maksiman ga mami u Njukasl, a opcija je još Bajernu...


tagovi

Zimski prelazni rok 2023Enco FernandezŽoao FeliksMihajlo MudrikJusufa MukokoAzedin UnahiMemfis DepajDominik LivakovićSofjan AmrabatAdrijen RabioMarkus Tiram

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara