(Star sport)
(Star sport)

Gaćinović protiv tradicije: Lalatović je uspešniji, jer je vodio bolje timove

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.02.24. | 11:01

Iskusni stručnjak, u razgovoru za Mozzart sport, optimista pred prolećnu premijeru protiv subotičkog Spartaka pod Bagdalom (16h, TV Arena sport)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Nenad Lalatović na mestu iz začetka trenerske karijere, Vladimir Gaćinović protiv kluba koji bi lako mogao da bude jedan od njegovih sinonima. Tako bi se u najkraćem nazvao okršaj poslednjeg meča 20. kola Mozzart Bet Superlige, pošto se od 16 časova (TV Arena Premium 1) u Kruševcu sastaju Napredak i subotički Spartak. Ni kasnije profilisanje Lalatovića u iskusnog stratega (pod Bagdalom, posle Voždovca, proveo drugi superligaški mandat u trenerskoj karijeri), ni četiri Gaćinovićeve sezone na klupi Subotičana, pa ni njihovi prethodni međusobni dueli, ne bi trebalo značajno da utiču na današnji susret u Lazarevom gradu. Bar ne koliko aktuelni trenutak, a u Kruševcu nije idealan, iako bi se mogao pre svesti pod dobar.

Izabrane vesti

Damir Sadiković je, posle priprema, obnovio povredu koja ga je na nekoliko meseci odvojila od terena, a Napredak danas neće moći da računa ni na svoj primarni bonus izbor, Nemanju Đekovića, zbog kartona (menjaće ga - na mestu bonusa - Andrej Blagojević, koji je jesenas upisao svega šest nastupa, a na samo jednom meču proveo svaki minut na terenu). Ako je nešto pozitivno za Čarapane ove zime, to je mali broj promena u prelaznom roku. Niko od prvotimaca nije napustio Napredak, dok su Andrija Majdevac i Saša Marjanović prilično zaoštrili konkurenciju u ofanzivi.

Nismo previše menjali kadar, a došla su nam dva proverena igrača. Igrači su ušli u trenažni proces, zahteve stručnog štaba, prezentaciju igre. Igramo brže, agresivnije, a atmosfera je bolja nego kada sam stigao u Kruševac. Prepoznajem kod igrača želju da uče i napreduju, to me raduje. Popravljamo segmente igre koji prethodno kao da nisu ni postojali, a tu pre svega mislim na tranziciju i nadam se da ćemo sve to pokazati na premijeri polusezone“, govori Vladimir Gaćinović, šef stručnog štaba Čarapana, za Mozzart sport.

Iako treneri vole da kažu da su kontrolne utakmice daleko od takmičarskih, u Napretku su dosta videli u Antaliji. Kruševački tim je, posle preokreta, izgubio od Rubina iz Kazanja (2:5), pobedio luksemburšku Marisku (2:1) i poljski Radomiak (1:0), dok je protiv Gangvona iz Južne Koreje odigrao bez golova.

Šteta što meč protiv Rubina nije bio treća ili četvrta provera, nego duel koga smo u Turskoj igrali trećeg dana našeg boravka. Prvo poluvreme je bilo fenomenalno, protiv prvog tima Rubina nismo mogli bolje u nastavku, s obzirom da smo menjali sastav. Zbog visokog nivoa mečeva, pripremne utakmice su nam pokazale mnogo. Na dobrom smo putu. Kako treniramo, tako i igramo. Svaki trening nam je visokog intenziteta, situacionog karaktera, koji uključuje sve momente igre. Očigledan je napredak u igri, a nekim fudbalerima smo sada pronašli odgovarajuća mesta u timu. Bilo je i loših poluvremena, ali neka meč protiv Spartaka pokaže gde smo zaista. Žao mi je što na tom susretu nećemo imati pomoć Đekovića i Sadikovića, ali Blagojević će biti dobra bonus zamena, s obzirom da je mnogo bolji u odnosu na trenutak kada je došao u Kruševac“, hrabri mladog napadača Gaćinović.

Iskusni stručnjak je pod Bagdalu stigao pred meč protiv IMT-a. Kanonada Traktorista pod Bagdalom, ipak, nije uzdrmala tlo. Napredak je pobedio Radnik i Čukarčki, a posle ne baš lakog rasporeda i tri vezana poraza u Pančevu, protiv Crvene zvezde i Vojvodine, na dva teška gostovanja - u Lučanima i Bačkoj Topoli - skupio još četiri boda, te se obreo iznad crvene linije na tabeli.

„Bio je problematičan trenutak u kom sam došao, mnogo toga smo morali da radimo u hodu. Težak, zgusnut raspored, nakupljena frustracija, uslovili su neke ne baš dobre trenutke za nas, ali smo s vremenom bili sve bolji. Sada dišemo izvan opasne zone, ali će nam prve tri utakmice proleća usloviti dalji tok prvenstva“.

U prvom susretu u 2024. Napredak će igrati protiv tima koga šef njegove struke zna skoro u dušu.

Dobro znam sve igrače Spartaka. Ima širok kadar, dosta mladih igrača. Rade Subotičani planski na tome zbog prodaje i dobro im ide. U tri mandata sam proveo četiri-pet godina u Subotici, igrao Evropu, sjajne me uspomene vežu za taj klub. Naravno, sad sam vojnik Napretka. Poštujem Nenada Lalatovića, igrali smo dosta susreta među sobom, a on je uspešniji, jer je vodio kvalitetnije timove".

U odnosu na jesen, veruje Gaćinović da je mnogo toga sada na strani Napretka.

Tanka je linija na tabeli između ispadanja i plej-of zone. Jesenas možda i nismo mogli bolje od urađenog, što zbog povreda, stanja igrača, kadra, a sada smo zadržali veliki broj fudbalera i to će nam biti prednost, pa je do kraja proleća sve otvoreno i moguće. Pojačali smo se dvojicom kvalitetnih igrača, oporavili Bastajića i mnogo rasterećenije ulazimo u nastavak sezone. Trening je merilo svega, volim da kažem igračima da oni sami sastavljaju tim. Trening može da promeni celu ekipu od unapred planirane. Možda imamo mali problem sa bonusima, ali rešićemo sve to, jer samopouzdanje igrača, njihov elan i rad daju podršku i meni“, završava iskusni trener razgovor za naš portal.

MOZZART BET SUPERLIGA - 20. KOLO

Petak

Radnik - Čukarički 0:3 (0:2)

/Miladinović 1, 18, Abubakar ag 73/

Subota

Železničar - Novi Pazar 2:2 (2:1)

/Đorđević 8, Romanić 45 - Karaklajić 33, Suma 90 pen/

Javor - Partizan 0:1 (0:0)

/Saldanja 62/

Vojvodina - Mladost 1:1 (0:0)

/Radulović 83p - Eze 96/

Crvena zvezda - Voždovac 2:1 (2:0)

/Rodić 9, Olajinka 16 - Nešković 86/

Nedelja

Radnički 1923 – Radnički Niš 3:2 (2:0)

/Vižđi 6, Vidosavljević 47, 59 - Bamidele 73, Cvetković 85/

IMT - TSC 0:2 (0:0)

/Pantović 70, Šoš 83p/

Ponedeljak

16.00: (2,30) Napredak (3,30) Spartak (3,20)




tagovi

Vladimir GaćinovićMozzart Bet SuperligaNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara