Milan Gajić i Kanga (©Starsport)
Milan Gajić i Kanga (©Starsport)

Gajić i Borjan najuspešniji na svetu u kovid-eri

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.03.21. | 09:02

Zanimljivo istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije

Fudbaleri Crvene zvezde krupnim koracima grabe ka četvrtoj uzastopnoj tituli. U ponedeljak protiv Voždovca vezali su 15. uzastopnu pobedu u Superligi, a i dalje su bez poraza u domaćem prvenstvu (25 pobeda, dva remija).

Sjajni rezultati omogućili su izabranicima Dejana Stankovića da se u solidnom broju nađu na novoj listi čuvenog Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), koja je posvećena najuspešnijim starterima u kovid-eri. Preciznije, igračima koji od 15. marta 2020. do 10. marta 2021. imaju najveći procenat pobeda u utakmicama nacionalnih prvenstava u kojima su igrali od prvog minuta. Uslov je da su počeli najmanje 20 mečeva ove sezone.

Izabrane vesti

Istraživanjem su obuhvaćene najjače lige u 42 države širom sveta, a prva dva mesta na listi pripala su članovima crveno-belih, kojih je pet među prvih 15.

Najuspešniji je Milan Gajić koji se probudio dolaskom Stankovića na klupu i ove sezone igra svoj najbolji fudbal ne samo od dolaska iz Bordoa, već verovatno u kompletnoj dosadašnjoj karijeri. Zvezdin bek ima uspešnost 95,2 odsto (21 pobeda u 22 utakmice kao starter), a na drugom mestu našao se kapiten Milan Borjan (92,3 odsto ili 24/26), već godinama najkonstantniji igrač Zvezde ne samo po broju nastupa već i formi. Treći je Serž Gnabri iz Bajern Minhena sa 91,3 odsto (21/23). Krilo Bavaraca i nemačke reprezentacije prednjači kada su u pitanju Lige petice, a slede ga saigrači Džošua Kimih (21/24) i Leon Gorecka (20/23).

Ako se gledaju posebno najjača evropska prvenstva, jasno je da su igrači Bajerna najuspešniji u svojoj zemlji. U Engleskoj je na prvom mestu Bernardo Silva iz Mančester sitija sa 83,3 odsto (20/24), u Španiji je Atletikov Mario Hermoso (78,3 odsto - 18/23), u Italiji Aleksis Salemakers iz Milana (78,3% ili 18/23), a u Francuskoj Džonatan Dejvid iz Lila (76,2% - 16/21)

Ako bismo obrnuli listu, najneuspešniji je bek Šalkea, Bastijan Očipka čija ekipa nema pobedu ni u jednoj od 23 bundesligaške utakmice u kojima je on bio starter.

Što se tiče Zvezdinih igrača, pomenuli smo da ih je među prvih 15 čak petorica. Uz Gajića i Borjana tu su još Mirko Ivanić, Radovan Pankov i Miloš Degenek, svi sa 90 odsto uspešnosti, odnosno 18 pobeda u 20 prvenstvenih utakmica koje su počeli kao starteri u pomenutom periodu.

Prvi vrhu su brojni i članovi povratnka na škotski tron, Glazgov Rendžersa, kao i norveškog šampiona Bode Glimta.

Jasno je, međutim, da statistika ne igra fudbal i da sve ovo može poslužiti samo kao motivacija i inspiracija pojedincima, a pobede će morati da ostvaruju zajedno sa saigračima na terenu.



tagovi

Milan GajićMilan BorjanFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara