Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gaučosi na mestu gde su jednom slavili za 47 godina, Tabareza pobeda deli od stotke

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.10.20. | 16:24

Argentina ima negativan skor protiv Bolivije u La Pazu

Nijedna reprezentacija u Južnoj Americi osim Bolivije ne voli da igra u La Pazu. Nadmorska visina od 3640 metara i vazdušni pritisak koji vlada na obroncima Anda, nebrojeno puta u ovom veku uništavali su mnogo kvalitetnije selekcije od Bolivije i tereli ih na kapitualaciju. Jedna od tih selekcija je i Argentina koja večeras od 22.00 u drugom kolu južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. gostuje u prestonici.

Poslednji put kada su se Albiselesti obreli na stadionu Ernando Siles (2017. godina) kući su morali da se vrate praznih ruku(2:0). Doduše u postavi nije bilo Lionela Mesija, Paula Dibale, Serhio Aguero je ušao tek u drugom delu, ali starteri su bili Anhel Di Marija i Ever Banega. Na kraju, kao jedino upečatljivo ostalo je da su Zeleni skinuli još jedan veliki skalp, odnosno da su drugi put u ovom veku postavili nogu Gaučosima u svojoj kući. Prethodno su ih ponizili 2009. godine, a tada su od starta igrali Mesi, Aguero, Karlos Tevez, Havijer Maskerano i legendarni Havijer Zaneti.

Izabrane vesti

Argentina je u deset navrata igrala u La Pazu i ne može da se pohvali pozitivnim skorom. Samo dva puta je nosila ceo plen kući, tri puta je bilo nerešeno uz pet pobeda Bolivije. Poslednji put Gaučosi su slast tijumfa u gostima protiv Zelenih osetili 2005. godine, a selektor Lionel Skaloni je tada bio u startnoj postavi. Kormilar A selekcije ima nameru da igra u nepromenjom sastavu u odnosu na duel prvog kola kada je Argentina golom Mesija pobedila Ekvador. Dakle, petostruki osvajač zlatne lopte će predvoditi napad zajedno sa Lukasom Okamposom i Lautarom Martinezom. Jedino problematično je mesto levog veznog, pošto Markos Akunja nije u potpunosti spreman, pa se na toj poziciji očekuje Ezekijel Palasijos (Bajer Leverkuzen) ili Niko Rodrigez (Bolonja). Opcija je i Seviljin Hoakin Korea.

Bolivija na spisku od 22 fudbalera ima samo dvojicu koji nastupaju van domovine i da se utakmica ne igra u Andima bila bi potpuni autsajder. Primer je premijera aktuelnih kvalifikacija na kojoj ih je Brazil deklasirao 5:0 u Sao Paolu.

Od 23.00 još jedan velikan među južnoameričkim selekcijama bije svoju bitku za bodove u drugom kolu. Urugvaj gostuje Ekvadoru posle pobede u prvom kolu nad opasnim Čileom, izvojevane u foto-finišu, odnosno u trećem minutu sudijske nadoknade golom Maksija Gomeza. Ekvador je očekivano startovao porazom od Argentine, ali nije dozvolio Mesiju i drugovima da ga ponize. Igrao je čvrsto i zatvoreno i sličan stil očekuje se i večeras u Kitu, na preko 2800 metara nadmorske visine.

Iako su prethodna dva duela pripala Urugvaju u Montevideu, poslednja dva gostovanja u prestonici Ekvadora ostavila su ožiljke u sećanju nebeskoplavih koji su 2013. i 2015. godine gubili 1:0, odnosno 2:1. Ipak, Urugvajci se nadaju da će razoružati četu Gustava Alfara i da će ledendarnom selektoru Oskaru Tabarezu već noćas omogućiti ulazak u klub 100 koji za sada broji samo jednog člana. Sa 118 pobeda na klupi Nemačke Joakim Lev je jedini trener koji je prebacio stotku. Tabarez koji je na klupi Urugvaja od 2006. se nada da će večeras proslaviti jubilej, a za to će mu biti potreban inspirisani Luis Suarez.

Od ponoći pa na dalje na programu su još tri duela 2. kola. Tačno na prelazu sa utorka na sredu Venecuela dočekuje Paragvaj, dva sata kasnije Brazil će gostovati Peruu, dok je derbi runde zakazan za 02.30 kada će se sastati Čile i Kolumbija.

Južnoameričke kvalifikacije za SP, 2. kolo

Utorak

22.00: (7.00) Bolivija (4.10) Argentina (1.50)

23.00: (2.80) Ekvador (3.10) Urugvaj (2.65)

Sreda

00.00: (2.60) Venecuela (3.05) Paragvaj (2.90)

02.00: (8.00) Peru (4.40) Brazil (1.43)

02.30: (2.90) Čile (3.10) Kolumbija (2.55)

***Kvote su podložne promenama











tagovi

reprezentacija Argentinereprezentacija Bolivijereprezentacija Urugvajareprezentacija Ekvadorakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara