Gde će Mesi?

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.08.20. | 11:37

Na raskrsnici je

Fitilj je zapaljen, videćemo da li će bomba eksplodirati ovog ili sledećeg leta. Izvesno je da Leo Mesi nikada nije bio bliži odlasku iz Barselone.

Ekskluzivnu vest katalonskog radija od sinoć treba shvatiti ozbiljno. Dobro obavešteni Radio Katalunja je javio da je Mesi na prvom sastanku sa novim trenerom Ronaldom Kumanom rekao da je bliži odlasku nego ostanku u Barseloni. Dakle, suština je da odluka još nije doneta, ali i da bi Mesi uskoro mogao da definitivno prelomi. U ovom trenutku, Leo ne vidi sebe u budućim planovima Barselone. Nije ni čudo… Dosta mu je svega. Barselona već dugo deluje kao Titanik i bilo je samo pitanje trenutka kada će se razbiti na neku santu kao što je Bajern. Najgore je što ne deluje da će se stvari popraviti u skorije vreme i što ozdravljenje kluba deluje kao bolan i dugačak proces. A Mesi nema više vremena da čeka…

Izabrane vesti

MOZZART KVOTE: Mesi ostaje u Barseloni - 1,15

Kuman je došao, a mogao bi da ode već sledećeg marta jer je takav ugovor potpisao. U martu su predsednički izbori i s obzirom da niko ne očekuje da Bertomeu ostane, novi predsednik će imati pravo da otpusti sadašnjeg trenera i dovede novog. A često su zvučna trenerska imena bila jaka oružja u predizbornim kampanjama u Barseloni. Niko ne ide u kampanju bez ideje o novom treneru jer samim tim onda i ne nudi bilo kakve promene zbog kojih bi članovi glasali za njega. I šta onda Kuman ozbiljno može da ponudi Mesiju? Kakvi su to planovi i vizije kada bi mogao da se spakuje već u martu?

Takva vrsta neizvesnosti se ne sviđa Mesiju. Ne želi da izgubi još jednu godinu zbog političkih previranja u klubu i nedostojnika u klupskim foteljama. Ima 33 godine, zna da mu nije ostalo još mnogo sezona vrhunskog fudbala u nogama i želi da ih što bolje iskoristi umesto da čeka na stabilizaciju u Barseloni. Ko zna kada bi je dočekao s obzirom na haotično stanje u klubu.

Dugo godina je Leo Mesi patio u reprezentaciji Argentine i Barselona je bila njegova oaza mira i spokoja u kojoj mu je sve potaman i u kojoj se radi onako kako on voli. Svojim igrama i ponašanjem je zaslužio taj status. Reprezentacija je bila sušta suprotnost. Uvek trzavice, kontrverze, česte promene selektora i jake sujete igrača. Bilo je pitanje vremena kada će Mesi staviti tačku na reprezentativnu karijeru, delovalo je u nekoliko navrata da je blizu, ali je ipak svojoj zemlji uvek pružao novu šansu.

Sada je u takvu situaciju došao u Barseloni. Ne može ništa da promeni i to je ono što ga najviše jede. Previše loših i politikantskih poteza je povučeno prethodnih godina da bi se greške tako lako ispravile. Očekivalo se da se svi sakriju iza njega, ali ni on nije robot koji može sve sam da povuče i zamaskira grešnike.

To što je prekinuo odmor da bi se sastao sa novim trenerom u četiri oka govori o njegovom profesionalizmu i kapitenskom karakteru jer je klub u teškoj situaciji. Ali govori i o tome kolike su granice njegovog strpljenja. Odmah je Kumanu rekao kakva je situacija i da razmišlja o odlasku. Nije u pitanju nikakav blef, nikakva manipulacija, samo želi da da iz dobre namere prema klubu pripremi okolinu na zemljotres koji bi izazvao njegov odlazak.

Nema tog argumenta koji bi Barsa ubedila Lea da ostane ako on to ne želi. A priče o otkupnoj klauzuli od 700.000.000 evra ne piju vodu. Ko je taj čovek u Barseloni koji bi Lionelu Mesiju smeo da odredi cenu? Da stanje pred njega i da mu kaže da za njega važe ista pravila kao za ostale posle svega što je uradio za klub? Barsa može da dobije onoliko novca koliko Mesi kaže. A to svakako nije 700.000.000 evra. Uostalom, Ronaldova klauzula u Realu je bila milijardu evra pa je otišao za deset puta manje u Juventus. U ovakvim slučajevima se stvari rešavaju džentlmenski. Barsi samo ostaje nada da se Mesi neće odlučiti na taj korak već ovog leta. Sledećeg bi već mogao da ode za džabe jer mu ističe ugovor. Na kraju, tu je i njegova plata. Najveća u svetu fudbala koja na bruto nivou iznosi blizu 100.000.000 evra godišnje. Za Barselonu bi njegov odlazak bio šamarčina, ali i finansijska injekcija posle koje bi mogla da započne novu eru.

Ako se Mesi odluči na odlazak, postavlja se pitanje: Gde će?

Samo dva kluba u ovom trenutku deluju kao moguće sredine: Mančester Siti i Inter. Odmah treba otpisati Real Madrid, Bajern, Mančester Junajted, Čelsi i Liverpul od onih koji mogu da ga plate. Juventus se već opekao sa Ronaldom i sigurno se ne bi upustio u sličnu avanturu jer uloženo se nije isplatilo. Uostalom, Ronaldo više nije najbolji igrač ni u Juventusu, a zarađuje četiri puta više od najboljeg.

Za Mesija bi odlazak kod Gvardiole bio idealan fudbalski scenario, a dobio bi priliku i da se dokaže u najjačoj ligi sveta. To je nešto najpribližnije onome što je imao u Barseloni, a i za Pepa bi to mogla da bude karta spasa jer njegov rejting je na istorijskom minimumu posle još jednog fijaska u Ligi šampiona. Jedan drugog bi mogli da spase.

Inter je druga opcija. Nije tajna da bogati Kinezi ne bi žalili novca samo da dovedu takvu zvezdu i da udare kontru Juventusu. Mesijev otac Horhe je nedavno kupio kuću u Milanu i podgrejao priče o mogućem transferu sina u Inter. Italija bi bila primamljivija destinacija za žibot i lakše takmičenje za fudbal od Engleske. Mesi je godinama unazad Interova opsesija i bolje šanse od ove za njegov dolazak nije bilo.

Čeka se samo Mesijeva konačna odluka. Da li će pružiti šansu Barseloni još jednu godinu i pokajati se. Ili će krenuti svojim putem da odigra poslednje godine karijere bez pritiska da se svi drugi skrivaju iza njega. Sve ima svoj kraj. Pa i priča Lea Mesija i Barselone koja traje 20 godina.


tagovi

Lionel MesiLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara