Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Gde leži budućnost evropskog fudbala, u Engleskoj ili Španiji?

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.07.23. | 14:12

Finale Evropskog prvenstva za mlade na programu je od 18 časova u Batumiju

Evropsko prvenstvo za fudbalere do 21 godine ni ovog puta nije razočaralo. Gledali smo neke odlične utakmice, pravu izložbu najvećih talenata Starog kontinenta. Turnir koji se igra u Gruziji i Rumuniji došao je sada do samog kraja, ove subote od 18 časova u Batumiju sastaće se u finalu Engleska i Španija.

Kontinentalni šampionat se igra na svake dve godine, a on je uvek bio izlog za najtalentovanije fudbalere koji su tek zagazili u seniorski fudbal. Dovoljno je samo da se vratimo nekoliko turnira u nazad, pa da se prisetimo ko su tada bili „neki novi klinci“.

Izabrane vesti

Španija je osvojila 2011. godine i lansirala u orbitu Davida De Heu, Havija Martineza, Huana Matu i Andera Ereru, a tada su na turniru igrali i Kristijan Eriksen, Kajl Volker, Džerdan Šaćiri. Potom su 2013. Crvenu furiju do medalje vodili Alvaro Morata, Injigo Martinez, Tijago, Koke, Isko i Asijer Iljaramendi, 2017. su Špancima Seul, Dani Sebaljos i Marko Asensio bili dovoljni samo za poraz od Nemačke u finalu. Zato, 2019. se Španija vratila na tron, Dani Olmo je bio tada otkrovenje turnira, a odlično su igrali i Borha Majoral, Mikel Ojarzabal i Sebaljos. Na prošlom turniru, pre dve godine, Španci su izgubili u polufinalu od Portugalaca.

Dakle, više od decenije Španija je u samom vrhu ako pogledamo Evropsko prvenstvo za mlade. Zbirno, osvojila je pet titula i izjednačena je sa Italijanima, koji su vladali krajem prošlog i početkom ovog veka. Sada, italijanski fudbal je prošlost, a kome pripada budućnost?

18.00: (2,65) Engleska (3,15) Španija (2,80)

S jedne strane imamo Španiju, pravu fudbalsku fabriku, zemlju koja nam je u poslednjih 10 godina dala šest osvajača Lige šampiona i čak sedam šampiona u Ligi Evrope. S druge je Engleska, vlasnica najbogatijeg i najpopularnijeg prvenstva na svetu, odakle je novi klupski vladar Evrope Mančester Siti i prvak Lige konferencije Vest Hem.

Engleski klubovi su u poslednjih 10 godina još po dva puta osvojili i Ligu šampiona i Ligu Evrope. Dovođenje najvećih svetskih zvezda u Premijer ligu iz godine u godinu ocrtalo se i na mlade domaće fudbalere, pa je reprezentacija Gordog Albiona sve bolja i bolja.

Mlada reprezentacija Engleske domogla se finala kontinentalnog prvenstva prvi put još od 2009. godine, kada ju je preslišala sa 4:0 Nemačka predvođena Ozilom, Kedirom, Hamelsom, Nojerom, Boatengom i Sandrom Vagnerom. Ostali su Englezi na dva trofeja, osvojena još 1982. i 1984. godine. Sada bi konačno mogli da prekinu taj dugi post.

-------------------------------

SVI OSVAJAČI U21 EVROPSKOG PRVENSTVA

5 – Španija, Italija

3 – Nemačka

2 – Engleska, Rusija, Holandija

1 – SFR Jugoslavija, Francuska, Češka, Švedska

-------------------------------

Pominjali smo brojne svetske zvezde koje su obeležile bližu prošlost evropskih šampionata, a ko se istakao na aktuelnom prvenstvu? Spisak igrača je poduži, oboje finalista su došli u veoma jakom sastavu. Trenutno, na vrhu liste strelaca se nalaze dva španska fudbalera, Serhio Gomez (Mančester Siti) i Abel Ruiz (Braga) su postigli po tri gola, isto koliko i Ukrajinac Georgij Sudakov. Englezi Kamerom Arčer (Aston Vila), Entoni Gordon (Njukasl) i Emil Smit Rou (Arsenal) bili su strelci po dva puta, baš kao i Španac iz Betisa Huan Miranda. Trka za Zlatnu kopačku turnira je potpuno otvorena.

Međutim, nisu samo napadači u centru pažnje, već i defanzivci. Pogotovo engleski. Izabranici Lija Karslija su do finala došli bez ijednog primljenog gola, pošto su najpre u grupnoj fazi redom savladali Češku, Izrael i Nemačku, sve sa po 2:0, a zatim su u četvrtfinalu bili bolji od Portugalije 1:0, a u polufinalu su nadigrali Izrael 3:0. Velika pohvala za budućeg golmana Barnlija Džejmsa Traforda i defanzivnu liniju, koju čine Livaj Kolvil (Čelsi), Harvud Belis (Mančester Siti), Džejms Garner (Everton) i Maksimilijan Erons (Norič).

Samo se jednom do sada desilo da neko na U21 Evropskom prvenstvu stigne do finala bez primljenog gola, 2013. u Izraelu. Tada su Španci bili protagonisti, u finalu im je brana konačno popustila, ali trofej je osvojen – savladana je Italija sa 4:2.

Na ovom turniru Španci nisu baš toliko uverljivi. Pobedili su na premijeri domaćina grupe Rumuniju sa 3:0, potom su pogotkom Ruiza u prvom minutu savladali i Hrvatsku (1:0), a zatim su u 90. minutu, ponovo zahvaljujući napadaču Brage stigli do boda protiv Ukrajine (2:2). U četvrtfinalu je Furija tek posle produžetaka savladala Švajcarsku (2:1), a zatim je u polufinalu deklasirala Ukrajinu sa 5:1.

Sve svoje mečeve Španci su odigrali u Rumuniji, sada su za finale morali da putuju u Gruziju i to može da bude otežavajuća okolnost po njih.

Defanzivac Real Madrida Antonio Blanko mogao bi da uđe u istoriju evropskog fudbala. On je sa Španijom osvojio kadetsko i omladinsko evropsko prvenstvo, a sada može i za igrače do 21 godine.

To bi bilo fantastično, nešto što nikada niko nije uradio. Na samom smo kraju, blizu toga da okončamo našu zlatnu eru još jednom titulom. To bi usrećilo mnoge ljude, nadajmo se da ćemo uspeti u tome. Imamo sjajnu grupu, atmosfera je odlična. Mislim da je to veoma bitno, što postoji ta veza među igračima“, poručio je Blanko.

Englezi i Španci su se do sada sastajali samo dva puta na prvenstvima Evrope za mlade. Furija nijednom nije pobedila. Engleska je 2009. slavila sa 2:0, dok su 2011. odigrali 1:1. To su bili mečevi u grupnoj fazi, ni blizu značaja kao ovaj današnji… Pa da vidimo čija je budućnost.

U21 EVROPSKO PRVENSTVO – FINALE

Subota

18.00: (2,65) Engleska (3,15) Španija (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

mlada reprezentacija engleskemlada reprezentacija ŠpanijeEvropsko prvenstvo za mlade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara