Glavobolje zbog odbrane, ali je barem Kejn spreman! Gejzir bez pritiska

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.10.20. | 14:35

U drugoj grupi Lige nacija Engleska dočekuje Dansku, dok Belgija gostuje Islandu

Selektor reprezentacije Engleske Geret Sautgejt nikako da sastavi tim po volji. Međutim, iako skrojena brojnim izostancima, selekcija Gordog Albiona uspela je da nadoknadi zaostatak protiv Belgije i trijumfom zauzme lidersku poziciju u grupi 2 Lige nacija. No, pre nego što se vrate klupskim obavezama, izabranici 50-godišnjeg stručnjaka pokušaće da čelo tabele sačuvaju u duelu sa Danskom (20.45). A kako je Sautgejt već navikao u prethodnih nedelju dana, novo kolo donelo mu je i nove muke.

Džejdon Sančo i Ben Čilvel su 3. oktobra prisustvovali rođendanskoj žurci Tamija Ejbrahama, pa su zbog kršenja pravila u borbi sa korona virusom sva trojica propustili prijateljski meč sa Velsom Ejbraham i Sančo su se u međuvremenu pridružili kampu reprezentacije, dok se Čilvel zbog blažih simptoma prehlade i povrede stopala vratio u Čelsi. Iz tog razloga je protiv Belgije na levom boku prinudno igrao Kjeran Tripije, ali večeras ni njega neće biti u sastavu, kao ni njegovog nekadašnjeg saigrača Erika Dajera, kojeg muči zadnja loža. Njih dvojicu bi u poslednjoj liniji tima trebalo da odmene Ejnsli Mejtland-Najls i Konor Koudi.

Izabrane vesti

Dobra vest po Sautgejta je da se Hari Kejn u potpunosti oporavio i da bi večeras od starta mogao da predvodi napad Engleske, uprkos tome što su iz Totenhema zahtevali da se devetka reprezentacije vrati u klub.

Na drugoj strani, ključni fudbaleri Danske reprezentacije, pre svih Kristijan Eriksen, nemaju luksuz da mogu da se opuste ukoliko žele da se nađu u završnoj fazi takmičenja, za šta će im biti potreban pozitivan rezultat na Ostrvu.

Englezi su za razliku od mnogih reprezentacija, ozbiljno shvatili Ligu nacija. Igraju čvrst, takmičarski fudbal, pa otud i gol-razlika od 3:1 u prethodna tri meča grupne faze. U Kopenhagenu, pre nešto više od mesec dana, u duelu ovih selekcija nije bilo golova. Danci hvataju poslednji voz u borbu za prvo mesto. Samo pobeda ostavlja Skandinavcima nadu da mogu da se plasiraju na završni turnir Lige nacija.

Poslednje tri utakmice, Engleska nije poražena od Danske. Mreža Albiona nije se zatresla na šest utakmica u nizu do nedelje, kada je Romelu Lukaku uspeo da savlada prvog golmana Ostrvljana Džordana Pikforda. I Danci mogu da se pohvale da na tri poslednja meča nisu primili pogodak, pa bismo u večeras mogli da gledamo meč sa malim brojem golova.

U drugom meč iste grupe Island dočekuje Belgiju (20.45). Gotovo dve godine posle poraza na gostovanju Švajcarskoj u prethodnom izdanju Lige nacija Belgija je izgubila. Ovog puta "dželat" je bila Engleske (2:1), koja se time koliko-toliko revanširala Crvenim đavolima za dva poraza na Svetskom prvenstvu u Rusiji, od kojih je onaj u meču za treće mesto bio posebno bolan. Neuspeh na Vembliju ujedno je doveo do smene na vrhu tabele grupe 2 najvišeg ranga LN (sada ga drže Englezi sa bodom više od Belgijanaca), ali selektor domaćih Roberto Martinez i dalje može da bude prilično spokojan kada je reč o krajnjem cilju - plasmanu na finalni turnir, na kojem bi narednog oktobra trebalo da se takmiče samo pobednici grupa.

Relativna opuštenost španskog stručnjaka počiva na ogromnom izboru fudbalera svetske klase i povoljnom rasporedu, pošto u poslednja dva kola u Brisel stižu i Engleska, i Danska. To je razlog više da Belgijanci zapnu u ovoj utakmici i pokažu da su od Gordog Albiona izgubili sticajem nesrećnih okolnosti i zbog "okrnjenog" sastava, ali i da u septembru nisu slučajno deklasirali izabranike Šveđanina Erika Hamrena sa 5:1, što im je bio 12. trijumf u isto toliko međusobnih susreta. Činjenica je da će izostanci povređenih braće Edena i Torgana Azara, Drisa Mertensa i Kevina de Brujnea, koji se zbog blaže povrede vratio u Mančester Siti, "otupiti oštricu" napada domaćih; ali, rekosmo da Martinez ima više nego korektne alternative za njih i umeće da kazni sve slabosti reprezentacije Islanda čija je većina nosilaca igre uveliko prešla zenit i ne snalazi se najbolje protiv državnih timova iz svetskog vrha. Uostalom Romelu Lukaku će večeras predvoditi napad Crvenih đavola.

LIGA NACIJA A, 4. KOLO

Utorak

GRUPA 4

Nemačka - Švajcarska 3:3 (1:2)

/Verner 28, Haverc 55, Gnabri 60 - Gavranović 5, 57, Frojler 26/

Ukrajina - Španija 1:0 (0:0)

/Cigankov 76/

Sreda

GRUPA 1

20.45: (2.10) Italija (3.35) Holandija (3.60)

20.45: (1.82) Poljska (3.45) Bosna i Hercegovina (4.70)

GRUPA 2

20.45: (1.73) Engleska (3.60) Danska (5.10)

20.45: (10.0) Island (5.50) Belgija (1.30)

GRUPA 3

20.45: (3.50) Hrvatska (3.35) Francuska (2.15)

20.45: (1.50) Portugalija (4.10) Švedska (7.00)



tagovi

Liga nacijaEngleskaBelgijaIslandDanska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara