Erling Haland (Reuters)
Erling Haland (Reuters)

Golgeterski terorista, svi mogući rekordi su ugroženi

Vreme čitanja: 8min | pon. 03.10.22. | 11:44

Ovakav početak karijere u Premijer ligi nije viđen

Suznih očiju je Pep Gvardiola žalio za Serhijom Aguerom

Ne možemo ga zameniti, jednostavno je nemoguće”, govorio je Gvardiola u maju 2021. dok se Argentinac opraštao od dresa Mančester Sitija.

Izabrane vesti

Nekih godinu i po dana kasnije, u dresu Mančester Sitija se pojavio napadač koji vrši golgeterski teror i preti da obori sve moguće rekorde engleskog i svetskog fudbala. Način na koji je Erling Haland započeo karijeru u dresu Građana je ostavio sve bez teksta. Jučerašnja simultanka u gradskom derbiju protiv Mančester Junajteda sa tri gola i dve asistencije je jedna od najboljih partija u istoriji Premijer lige. Dobio je čuvenu Ekipovu “desetku” i pridružio se ekskluzivnom klubu od tek 13 igrača koji su u istoriji dobili maksimalnu ocenu francuskog sportskog dnevnika.

Norvežanin koji deluje kao da je produkt neke sovjetske laboratorije i usavršena verzija eksperimenta sa Ivanom Dragom ima nezapamćen početak karijere u nekom velikom klubu: 14 golova na osam mečeva Premijer lige. U proseku na terenu provodi 83,1 minut po meču i postiže gol na svakih 47,5 minuta po utakmici. U najjačoj ligi na svetu?!

Postao je prvi igrač u istoriji Premijer lige sa tri-uzastopna het-trika. Samo osam mečeva mu je bilo potrebno da dođe do het-trika. Primera radi, Majku Ovenu je bilo potrebno 48 mečeva, Rudu Van Nistelroju 59, Fernandu Toresu 64, Endiju Kolu 65… Kristijano Ronaldo je ukupno dao tri het-trika na 232 utakmica u Premijer ligi. 

Podsetimo, prošle godine su Mohamed Salah i Hjong Min Son podelili titulu prvog strelca Premijer lige sa po 23 gola. Haland će taj bilans verovatno nadmašiti do početka Svetskog prvenstva u Kataru. Kvaka je to što Mundijal počinje u novembru…

Najviše golova u jednoj sezoni Premijer lige je postigao Mohamed Salah u sezoni 2017/18 kada je postigao 32 gola. Ako Haland bude zdrav, Egipćanin može već do Nove godine da se pozdravi sa rekordom.

Štaviše, na Ostrvu je šapat prerastao u glasan govor da bi Haland mogao da obori rekord svih rekorda star skoro 100 godina. Legendarni Diksi Din je u sezoni 1927/28 u dresu Evertona postigao neverovatnih 60 golova na 39 prvoligaških mečeva. Suštinski se nikad u eri modernog fudbala nije ni pričalo o tom rekordu smatrajući ga nedodirljivim. Niko nije bio ni na putu da mu priđe.

E pa, Erling Haland bi mogao da sruši i tu barijeru!

Ako bi nastavio ovim tempom postizanja golova i u preostalih 30 premijerligaških mečeva odigrao po 90 minuta, na ovih 14 bi dodao još 56 golova i oborio rekord Diksija Dina. U teoriji zvuči da je moguće…

Ipak, teško je očekivati da odigra svaki minut do kraja sezone, pogotovo što je još mlad igrač kojem se telo razvija i sklon je povredama. Ali ako ga povrede zaobiđu i ako odigra većinu mečeva, moguće je da postigne 46 golova u preostalih 30 kola. Nije to tako nerealno. Izvodljivo je da Erling Haland postigne 60+ golova u sezoni. Ako je nekad postojala šansa za to, onda je to sada.

Usput bi trebalo da padne i rekord Lea Mesija po broju golova u jednoj sezoni u svim takmičenjima. Siti je favorit na četiri fronta, čeka ga mnogo utakmica, a Haland već ima 17 golova na 11 mečeva. Mesijev rekord iz sezone 2011/12 iznosi 73 gola na 60 utakmica. U prvenstvu je tada dao 50… Haland je već ispunio četvrtinu misije.

Iako sve ovo što Haland radi i dalje deluje pomalo šoakntno, možda je zapravo do sada bio samo potcenjen zbog takmičenja u kojima je igrao. A gol je gol. Gde bilo i za koga god. Napadač koji daje golove mora biti dobar napadač. A Haland nije samo davao golove. On je rešetao otkako se pojavio.

Kao 15-godišnjak je zaigrao u trećoj ligi i dao 17 golova na 14 utakmica za B tim Brinea. U prvom timu se nije upisao u strelce na 16 utakmica i to mu je jedini takav period u karijeri. A ipak je bio samo dete. Bio je na probi u Hofenhajmu, ali je izabrao Molde kod Olea Gunara Soslkjera. Imao je samo 17 godina kada je zaigrao u prvoligaškom fudbalu za jedan od najjačih timova u zemlji i dao 16 golova na 30 utakmica. Dovoljno da ga ugrabe čuvena skauting mreža Red Bula, ali i kontroverzni agent Mino Rajola. Ako neko ume da prepozna, onda su to oni…

Usput je dao DEVET golova na meču protiv Hondurasa na SP za omladince?!

Pokazao se Salcburg kao idealna odskočna daska i sjajno mesto za sazrevanje. Haland je na 27 utakmica dao 29 golova, dokazao u Ligi šampiona da je zreo za ‘lige petice’ a takitčki je izabrao Dortmund pre Lajpciga ili Mančestera znajući da mu je potrebna još jedna sredina u kojoj se golgeteri neguju i zasipaju pažnjom. I loptama.

Za dve i po godine u žuto-crnom dresu je dao 86 golova na 89 utakmica, postao želja svakog velikog kluba na svetu i izabrao na kraju Mančester Siti u kojem mu je otac igrao.

“Prvi kriterijum u izboru kluba je bio da vidimo kome je potrebna “devetka”. Siti je zadovoljavao taj kriterijum sa 10/10. Real Madrid je bio 6/10 jer imaju Karima Benzemu. A pitali smo se i da li će da dovedu Mbapea”, rekao je kasnije Halandov otac Alf Inge.

Mogao je Erling i na crvenu stranu Mančestera. Ali nije...

"Solskjer te je trenirao u Norveškoj. Kako to da nisi došao u Mančester Junajted?", pitao je Geri Hevil u diretknom prenosu Halanda.

"To pitajte njega", bio je jedini Halandov odgovor.

Na njegovu sreću, izabrao je zdraviju mančestersku sredinu... I pre svega, tim koji mu odgovara i u kojem iza sebe ima pet, šest vrhunskih pakera. Gvardiolin Mančester Siti je već godinama jedan od najboljih timova Evrope ali falilo mu je nešto. To “nešto” je uglavnom bio ubitačan centarfor. Uz sav respekt prema Agueru, sa njim nisu bili blizu osvajanja Lige šampiona. Ali nije išlo ni bez Aguera i bez klasičnog centarfora. Jeste bilo bolje, ali opet nedovoljno. Pogotovo se to videlo u mečevima protiv Čelsija u finalu Lige šampiona pre dve godine i eliminaciji od Reala prošle sezone kada im je falio “ubica” da dotuče rivala.

Haland je taj. Do 22 godine je postigao 170 golova u karijeri. Ronaldo je u njegovim godinama imao 50 golova, Mesi 44.

Poslednjih godina je delovalo da se Gvardiola čak opire ideji da dovede takvog centrafora i da se plaši dolaska igrača koji bi mu ugrozio sistem igre. Pogotovo ako je velika zvezda. A Haland već jeste bio zvezda. Mnogi su se prisetili situacije sa Zlatanom Ibrahimovićem kojeg nije umeo da iskoristi u Barseloni i kojeg se plašio kao opasnosti za svoj fudbal i svoju viziju. 

“Nisam bio nesrećan u Sitiju, ali sam morao da se povinujem stilu igre. Tamo napadač nema mnogo kontakta sa loptom. Za mene je bio problem kako Gvrdiola vidi fudbal i šta želi. Na meni je onda da prihvatim ili ne. Ako ne prihvatim, to je značilo ‘hvala i doviđenja’. Neko vreme sam prihvatao, a onda sam rešio da mi je potrebno nešto drugo. Zahvalio sam mu se, a on me je razumeo”, rekao je nedavno Gabrijel Žezus koji je letos prešao u Arsenal.

Ima i jedan zanimljiv deo sa Gvardioline konferencije za medije nekoliko dana pre nego što je Halandov transfer ozvaničen.

“Klub uvek mora da ima viziju za budućnost i ja sam svestan odluka koje klub donosi i 100 odsto ih podržavam”, Gvardiola je rekao kao da se pomalo ograđuje od dovođenja Halanda i da on nije lično njegov izbor.

Čiji god da je bio, pravi je. Sitiju je falila gol-mašina koja će realizovati sve ono što dobro što naprave De Brujne, Silva, Marez, Foden, Griliš, Gundogan… Neko ko će izvršiti golgeterski teror umesto ravnomerno raspoređenih golova Gvardiolinih “dobrih školaraca”. Neko ko će da nogom otvori vrata svlačionice, uđe unutra i preuzme ulogu gazde.

Sve Gvardioline rotacije i kalkulacije padaju u vodu sa Halandom. Njega ne sme i ne može da vadi iz igre. Njega neće smeti da pošalje na klupu u finalu Lige šampiona kao Aguera i da zaigra bez špica. Njega ne sme da dira. A i što bi ga čačkao kada mu donosi ono ono što nikada nije imao i što trenutno nema nijedan trener na svetu…

“Nije loše”, bile su dve reči kojima je Haland juče odgovorio na pitanje novinara da oceni svoju igru protiv Junajteda.

Pored svih fudbalskih kvaliteta, upravo je taj Halandov mentalni sklop zastrašujući. Izgleda da samo on vidi krajnje granice i koliko još može bolje. Golovi “rade” Halanda i nezasit ih je. Mančester Siti prvi put u Pepovoj eri ima veću zvezdu na terenu nego na klupi. Leva, desna, glava... Svejedno je. Za čoveka onakve konstitucije imao strahovito ubrzanje i tajming. Kretanje mu je savršeno i retko ćete ga uhvatiti u ofsajd zamku. O završnici ne treba trošiti reći…

“Kada su me pitali koliko će golova dati u ligi ove sezone, rekao sam 45. Ali bio sam oprezan. Ako ostane fit… Nikada u životu nisam video ovako nešto!”, prokomentarisao je juče legendarni škotski golgeter Ali Mekojst.

Serhio Aguero je najbolji strelac u istoriji Mančester Sitija sa 260 golova i Gvardiola je zaista mislio da je nezamenjiv. Od Halanda zavisi samo da li hoće, a ne da li može da pobori taj rekord. Isti broj golova iznosi i rekord Premijer lige, a drži ga Alan Širer. I to je ostvariv i dostižan cilj za Halanda. Možda će mu biti potrebno nekih šest, sedam sezona. Ako toliko ostane u Mančesteru...

Otac Alf Inge je već nagovestio da se njegov sin neće dugo zadržavati. Ugovor ga za Siti veže do 2027. godine, najplaćeniji je u ekipi uz De Brujnea sa bruto platom od oko 22.000.000 evra godišnje, ali sve to nije garancija da će ostati duži peiord.

"Mislim da Erling želi da se dokaže u svakoj od najjačih liga. Dve i po godine u Dortmundu, dve i po u Engleskoj, onda Španija, Italija, Francuska... U Sitiju bi mogao da ostane najduže, jer je on najbolji klub na našoj listi. Bajern je broj dva, Real Madrid broj tri, PSŽ broj četiri. Dobri su i neki drugi engleski klubovi poput Liverpula i Čelsija", rekao je nedavno Haland senior u dokumentarcu o njegovom sinu.

Zato nije čudo što je Haland letos insistirao na otkupnoj klauzuli kada je prelazio u Siti. Ona važi od leta 2024. i tada će iznositi 180.000.000 evra. Ono što Real Madrid čeka i što je verovatno bio Halandov signal Madriđani kada pošalji Karima Benzemu u penziju. 


tagovi

Erling Haland

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara