Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)
Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)

Gori Sarajevo, igra se večiti derbi na punoj Grbavici

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.03.22. | 11:46

Bordo tim se zahuktao, Željo se vadi

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Već na startu prolećnog dela prvenstva, Premijer liga Bosne i Hercegovine donosi nam zanimljive duele. Međutim, zanimljivijeg nema od derbija gradskih rivala, koji je na rasporedu ovog subotnjeg popodneva. Utakmica koja će sigurno zaseniti sve druge koje se igraju u 21. kolu Premijer lige BiH.

Izabrane vesti

Ako je prošli gradski derbi dočekivan u lošim formama obe ekipe, ovaj će biti nešto drugačiji. Uoči 145. večitog derbija u boljoj formi definitivno je Sarajevo. Iako je prošlo svega jedno prolećno kolo, mnogo bolji utisak ostavio je Bordo tim. Istina, Sarajevo je u sredu igralo četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine u kojem je upisalo pobedu nad Slobodom (2:0), ali bez obzira na to, više razloga za optimizam definitivno imaju gosti. Željezničar je u prošlom kolu poražen na gostovanju kod Veleža sa (2:0). To je ujedno bio i debi na klupi za novog-starog trenera Plavih sa Grbavice Edisa Mulalića.

Iako je Željezničar poražen, moglo se videti nekoliko promena u samoj igri. Pre svega, voljnom momentu, trci i presingu. Sve ono što je Mulalića krasilo tokom igračke, ali i sada tokom trenerske karijere, čini se da prenosi na svoje igrače. Za razliku od prvog dela sezone, kada je Željo u pojedinim utakmicama izgledao bezvoljno, izgubljeno, nespremno, u Mostaru je bilo vidno drugačije. Istina, rezultat im nije išao na ruku, ali da je bilo pozitivnih promena sigurno jeste. Uprkos svemu, Edis Mulalić nije bio zadovoljan, to je činjenica. Međutim, uzimajući u obzir lošu finansijsku situaciju, ali i skroman igrački kadar, pozicija na kojoj se trenutno nalazi Željezničar daje im dosta prostora da se konsoliduju i da pokušaju napraviti ozbiljnu priču.

Cilj je, kažu na Grbavici, Evropa. Ali biće teško. Skoro pa nemoguće. Ipak, poznavajući mentalitet Edisa Mulalića, treba očekivati da će u gradskom derbiju njegovi igrači "kidisati" na terenu. Jer, ulog je prevlast u gradu.

"Forma u ovakvim mečevima ne igra bitnu ulogu. Imamo mnogo mladih igrača, odigrao sam i ja mnogo derbija jer je bilo trenutaka kada su oni na tabeli bili dominantniji, ali to ništa nije značilo. Tu dosta uticaja ima publika i pritisak. Ko se bolje snađe, napraviće rezultat. Vrlo je bitno imati srce, ali i glavu. Ako izađemo vrući i bez pameti, to neće biti dobro. Čudne su te utakmice, a dobro je da je tu veliki broj igrača koji su ponikli u našem klubu. Želim Vasoskom dobrodošlicu u naš fudbal. Šta mi imamo izgubiti? Imamo obavezu da budemo hrabri, a svako može pogrešiti. Ovaj klub, protiv koga god da igra, važno je da ne budemo kukavice i da preuzmemo odgovornost kada je to potrebno. Moramo promeniti način razmišljanja naših igrača, da izađu bez respekta i da igraju, bez obzira ko je s druge strane. Rezultat je onda neminovan", istakao je Edis Mulalić pred susret sa večitim rivalom.

17.00: (2,55) Željezničar (2,85) Sarajevo (2,95)

Sarajevo je u prvoj polusezoni dosta kuburilo sa formom. Uglavnom su igrali po principu toplo-hladno, a sve to koštalo je posla Gorana Sablića pa se na pauzi posegnulo za promenama. Došao je stručnjak iz Makedonije Aleksandar Vasoski, a sa njim i nekoliko novih imena poput Daniela Avramovskog, Asmira Suljića, Hamze Čatakovića, Nihada Mujakića, Adnan Šećerovića. Da je napravljen dobar potez, pokazali su već na startu jer su u prvoj utakmici ovog proleća ostavili jako dobar utisak. Bordo tim je rutinski prošao kroz Trebinje (0:2), a potom istim rezultatom savladao Slobodu na Koševu, u četvrtfinalu Kupa BiH.

Bez obzira na pobede, mogla se videti znatna razlika u odnosu na igru. Mnogo to deluje ozbiljnije, zrelije, angažovanije. Kvalitet koji su sa sobom doneli igrači poput Suljića i Čatakovića, koji su godinama igrali u inostranstvu je vidljiv, pa se sada Sarajevo gleda drugačijim očima u odnosu na prvi deo sezone. Međutim, iako zvuči kao floskula, forma u derbijima nema nikakve veze. I to je zaista tako. Ali zato motiva ne manjka.

"Željezničar igra visok presing, mnogo trči i mi ćemo morati da budemo spremni na takvu igru. Teren na Grbavici je odličan i verujem da je to naša prednost jer mi uvek igramo za pas više. Moraćemo da uspostavimo našu igru i odupreti se igri protivnika. Znam šta ovakve utakmice znače navijačima, i mogu da im obećam da ćemo dati sve od sebe", istakao je Vasoski uoči svog trenerskog debija na sarajevskom derbiju.

Željezničaru i Sarajevu ovo će biti 145. večiti derbi. Uspešniji je do sada tim sa Grbavice, koji je trijumfovao 45 puta, dok Sarajevo ima pobedu manje. Nerešeno je bilo u 55 navrata, a ukupna gol-razlika je na strani Željezničara (176:174). Poslednji meč ova dva rivala odigran je na Koševu, gde su domaći slavili sa 1:0, dok je na Grbavici Željezničar poslednji put slavio 2019. godine.

PRED PUBLIKOM POSLE 911 DANA

Gradski derbi odavno nije odigran pred navijačima, a razlog je korona virus i sve mere koje su bile na snazi. Ipak, ovaj 145. derbi biće odigran pred punim stadionom Grbavica. Zanimljivo, posle čak 911 dana, jer su poslednji put navijači prisustvovali utakmici u kojoj je Željezničar trijumfovao na Grbavici sa 5:2. Očekuje se i dolazak oko 1.500 navijača Sarajeva, popularnih "Hordi zla", pa je sigurno da dobre atmosfere neće nedostajati.

13.00: (1,75) Rudar P. (3,40) Leotar (4,70)

U senci večitog derbija igra se utakmica u Prijedoru gde se igra okršaj donjeg dela tabele i okršaj ekipa koje se bore za opstanak. Rudar je na devetom mestu sa 16 bodova, a u prvom prolećnom kolu upisao je poraz na svom terenu od Zrinjskog (0:1). Nije se puno Rudar pojačavao tokom pauze, pa je okosnica ekipe ostala tu. Ako se može nekome dodeliti uloga favorita u današnjem susretu, to je Rudar, ali isključivo zbog domaćeg terena, jer igre koje su prikazali do sada, nisu bili preterano uverljive.

Leotar ima takođe 16 bodova, ali se nalazi ispod crte, pa im je svaki bod zlata vredan. Tim iz Trebinja se ponajviše pojačao tokom pauze, ali je u prošlom kolu izostao rezultat, jer su poraženi od Sarajeva (0:2). Razlog se može naći i u rano primljenim golovima, ali i u neuigranosti jer je promenjen bukvalno kompletan tim. Ipak, ukoliko žele da ostanu u društvu najboljih, moraju krenuti sa dobrim rezultatima. Igrači koji su ove zime zadužili dres tima sa Polica, definitivno imaju kvalitet za Premijer ligu BiH, ali se što pre moraju prilagoditi ambicijama, pa bi današnji eventualni bod protiv direktnog konkurenta za opstanak značio mnogo.

BIH – 21. KOLO

Petak

Zrinjski - Radnik 4:1 (4:0)

/Janković 7, Bilbija 9, Bašić 18, Memija 27 - Vazda 86/

Subota

13.00: (1,75) Rudar P. (3,40) Leotar (4,70)

17.00: (2,55) Željezničar (2,85) Sarajevo (2,95)

Nedelja

13.00: (2,80) Posušje (2,90) Sloboda (2,65)

15.00: (1,75) Borac (3,50) Velež (4,50)

Ponedeljak

15.00: Tuzla Siti - Široki Brijeg

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1ŽeljezničarSarajevoRudar Prijedor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara