Gospodin Savršeni i Gospođa Savršena

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.05.23. | 13:17

Ishod finala u Budimpešti menja predznak ispred sezone na izdisaju Romi i Sevilji, ali kao što Murinjo nikad nije izgubio u borbi za kontinentalni trofej, tako su Andalužani slavili svaki put kad se se našli u završnici

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Žoze Murinjo i Sevilja nisu nikada izgubili jedno evropsko finale (ne računamo Superkup budući da je to finale sui generis). Stopostotni učinak Portugalca, pet pobeda u pet finala, i Andalužana, šest pobeda u šest finala, je glavni izvor optimizma u Večnom gradu i andalužanskoj prestonici. Večerašnji meč će imati i poseban ukus zbog sportskog direktora Sevilje Mončija koji se nije oprostio od Rome i Rima u najboljim odnosima posle dvogodišnje epizode u Trigoriji.

Izabrane vesti

Romu i Sevilju ujedinjuje i činjenica da i jednima i drugima ishod menja totalno predznak ispred sezone na izdisaju. Oba tima su prilično razočarala u šampionatu i završavaju sezonu iza graskih rivala, Lacija i Betisa. Praktično u 90 ili 120 minuta italijanski i španski klub stavljaju na kocku sve: pukovnici ili pokojnici.

Murinjo i Hose Luis Mandilibar su treneri su dijametralni – prvi ovenčan slavom u velikim klubovima, drugi heroj provincije uglavno baskijske – ali ih ujedinjuje neizvesnost gde će biti za mesec dana. Portugalac ima ugovor sa Romom do 2024, mada ne želi da ostane ako ne bude imao budžet za ozbiljnu restauraciju tima, Špancu ističe kratkotrajni ugovor (nasledio je na klupi Horhea Sampaolija krajem marta). Murinjo čak i ako osvoji Ligu šampiona može da napusti Romu, kao što je uradio sa Interom pre 13 godina, Mandilibar bi mogao da ostane na kormilu Sevilje čak i da izgubi dvoboj u Budimpešti.

U Italiji imaju mantru da se finala ne igraju već osvajaju. Od Murinja nema boljeg interpretatora te maksime. Način na koji je Roma stigla do finala Lige Evrope je najbolji primer. S druge strane, Mandilibar je napravio malo čudo, izvukao je Sevilju iz opasnih voda borbe za opstanak i doveo je do sedmog finala Lige Evrope izbacujući velikane poput Mančester junajteda i Juventusa.

Roma počinje seriju evropskih finala u kojima nastupaju italijanski timovi sanjaju “en plein” (Roma-Fjorentina-Inter), dok je Sevilja pozvana da brani čast španskog fudbala. Gledajući ulice Budimpešte i broj navijača Rome i Sevilje u glavnom gradu Mađarske jasno je da trofej ima mnogo više specifičnu težinu za Rimljane. O tome svedoči i činjenica da Sevilja nije prodala sve karte koje su joj dali organizatori za finalni meč.

Posle šest osvojenih Liga Evrope u Sevilji, izgleda, nisu toliko zagrejani, dok je Roma rasprodala i Olimpijski stadion. Preko 60.000 navijača Rome, pored 25.000 u Budimpešti, platilo je od 20 do 100 evra da gleda utakmicu na Olimpiku na gigantskim videobimovima. Prema svedočanstvima direktnih svedoka atmosfera na obalama Tibra je mnogo više naelektrisanija nego na keju pored Gvadalkvira u senci Giralde.

Dvojica trenera su spremili timove za duel u potpunoj tajnosti. Murinjo je čak zabranio prisustvo na treninzima i rukovodiocima Rome i svim drugim osobama koje nisu deo njegovog stručnog štaba. Mandilibar je bio manje rigidan od kolege, ali je i on dobro sakrio svoje karte.

Zbog prethodnog rečenog postoji nedoumica oko početnih formacija koje bi mogle da istrče na teren. U Romi se sve vrti oko Paula Dibale, pogotovo što su se u potpunosti od povreda oporavili gotovo svi fudbaleri, najvažniji u odbrani Mančini i Smoling, ali i spoljni vezni Spinacola, po mnogima najvažnija varijabila u finalu.

Murinjo je bio toliko precziian u opisivanju kondicije Dibale da je legitimno sumnjati da se radi o mentalnom nadmudrivanju sa protivnikom. Podsetimo Žoze je rekao da Dibala može da odigra maksimalno 20, 30 minuta, što znači da ne bi mogao da bude kandidat za startnu postavu. Ipak, italijanski novinari ostavljaju otvorena vrata za mogućnost da se Argentinac pojavi u startnih 11. Poređenja sa Mhitarjanom od prošle godine ne stoje na nogama zbog različitog tipa povrede: Jermen je imao mišićni problem, a Argentinac sa zglobom zbog udarca koji je dobio na meču sa Atalantom.

Murinjo je sakrio karte i u obdrani i na sredini terena. Još se ne zna da li će igrati Ljorente ili Ibanjez. Brazilac je napravio previše kikseva na važnim utakmicama u ovoj sezoni i Murinjo koji ga veoma ceni ne želi da se izlaže veće riziku nego što mora. Očigledno je da Ibanjez ima problem sa psihološkim pritiskom i zato, i pored toga što je bolji fudbaler od Ljorentea, bi mogao da završi na klupi. Na sredini teran je nekoliko rebusa. Nije sigurno da li će Roma igrati sa pojačanom veznom linijom sa petoricom fudbalera plus Pelegrinijem kao vezom sa Ejbrahamom, ili će Murinjo optirati za El Šaravija kao pomoć engleskom centarforu, bilo u formacijij 3-5-2 ili 3-4-2-1. U prvom slučaju bi šansu na sredini terena dobio Vajnaldum. Sa Dibalom u napadu, Pelegrini bi igrao u liniji sa Matićem i Kristanteom.

Sa ulica Budimpešte (© Reuters)Sa ulica Budimpešte (© Reuters)

Mandilibar je ostavio nekoliko pitanja da lebde u vazduhu. Teles ili Rekik na mestu levog beka sa bivšim igračem Intera u blagoj prednosti. Tores ili Suso, bivši igrač Milan je stavio u Mandilibar na slatke muke poslednjim nastupima. Poslednja dilema je vezana za Hila i Lamelu. U teoriji Hil je starter, ali postoji mogućnost da se Mandilibar osloni na staro pravilo da igrači protiv bivših klubova pružaju najbolje partije. Takođe, ne treba potceniti činjenicu da su Suso i Lamela odlučili meč sa Juventusom.

Sevilja može da računa na veliki broj igrača koji su već igrali i osvojili finale Lige Evrope. Bono, Gudelj, Navas, Fernando, Rakitić, Tores, Okampos, En Nesiri znaju kako se to radi, uključujući i protiv italijanskih timova, budući da su učestvovali u trijumfu nad Interom 2020.

Današnja Roma se ne razlikuje mnogo od prošlogodišnje koja je podigla prvi pehar Lige konferencija. Uz to, Murinjo je dodao kvalitet i iskustvo Dibale, svetskog prvaka sa Argentinom, Matića sa tri Premijer lige, Vajnaldumom. Uz njih Smoling je već osvojio Ligu Ervope sa Murinjom u Mančester Junajtedu, dok je Ejbraham bio prvak Evrope sa Čelsijem.

U budimpeštanskom finalu će biti i srpskih igrača. Nemanja Matić i Nemanja Gudelj će biti apsolutni protagonisti. Gudelj je stub odbrane španskog tima, a Matić je postao mozak Rome koji inteligencijom nadoknađuje teret godina. Golmani Dmitrović i Svilar će biti na klupi.

Trener Sevilje Mandilibar ne greši mnogo kada kaže da će se Roma braniti, dok će Španci pokušavati da napadnu. Biće to sudar dve filozofije, jedne koja insistira na rezultatu i druga koja bi preko igre da stigne do rezultata. Murinjova kvalitativna prednost, pogotovo u meču koji odlučuje sve, što niko kao on ne zna da motiviše fudbalere i pretvori ih na par sati u ratnike sa spartanskim duhom: ili sa štitom ili na njemu.

Roma i Sevilja su se sreli samo jednom u evropskim kup takmičenjima, ne računajući prijateljske utakmice. Bilo je to u godini pandemije pred praznim tribinama. Sevilja je izašla kao pobednik (2:0). A sad?

FINALE LIGE EVROPE

Sevilja – Roma, 21.00 (RTS 1, TV Arena Premium 1)

Budimpešta

Stadion: Pukšaš arena

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

SEVILJA 4-2-3-1: Bono – Navas, Bade, Gudelj, Teles – Fernando, Rakitić – Okampos, Tores, Hil – En Nesiri.

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio – Mančini, Smoling, Ibanjez – Čelik, Kristante, Matić, Pelegrini, Spinacola – El Šaravi, Ejbraham.


tagovi

RomaSeviljaLiga EvropeŽoze MurinjoHose Luis Mendilibar

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara