Ilkaj Gundogan (Reuters)
Ilkaj Gundogan (Reuters)

Gotovo: Gundogan je čovek od reči i Ćavijevo pojačanje iz snova za duplo manje para!

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.06.23. | 20:42

Odbio je tri bogatije ponude

Možda nije mogao Leo Mesi, ali može Ilkaj Gundogan!

Nemački vezista iz Mančester Sitija će od 1. jula zadužiti opremu Barselone. Danas je u Minhenu definitivno postignut dogovor oko transfera, igrač je prošao lekarske preglede i čeka se samo zvanična potvrda iz Katalonije.

Izabrane vesti

Godinama je Barselona jurila Gundogana. Još dok je igrao za Borusiju Dortmund. Ali tada se odlučio za Mančester Siti i nije pogrešio. Sedam godina je sa uspehom nosio dres Građana, bio jedan od ključnih igrača Pepa Gvardiole, osvojio skoro sve što se moglo osvojiti i rešio je da okrene novu straniicu u karijeri.

Hteo je Siti da zadrži Gundogana, nudio mu novi i bogatiji ugovor, ali je on još u februaru prelomio da želi da promeni sredinu. Supruga je tada odigrala jednu od bitnijih uloga jer je želela da porodica promeni državu i napusti Englesku.

Tada je Barselona počela pregovore i dobila Gundoganovu reč da će potpisati na kraju sezone kao slobodan igrač. Pomoglo je i što Gundogana kao agent zastupa stric Ilhaj Gundogan, koji je prošlog leta kao menadžer završio i transfer Andreasa Kristensena iz Čelsija u Barselonu. Takođe, kao slobodnog igrača.

Međutim, španski velikan je od tog zimskog sastanka tonuo u finansijske probleme i zapetljao se komplikovanoj situaciji da ne može da registruje nove igrače. Zbog toga je na kraju propao i veliki povratak Lea Mesija. Ipak, poslednjih dana je Barselona uspela da popravi finansijsku krvnu sliku i da dobije zeleno svetlo iz sedišta lige za registraciju Gundogana.

Direktor Mateu Alemani je sa tim vestima otputovao u Minhen na završni sastanak sa Gundoganom. Kada je dobio garancije da će do 1. jula moći da bude registrovan, Nemac je konačno pružio ruku, parafirao ugovor na tri godine i održao reč datu zimus. Za prelazak u Barselonu je odbio unosnije ponude Mančester Sitija, Arsenala i iz Saudijske Arabije. Neke su bile duplo bolje finansijski od Barsine. Čak je prihvatio i da smanji platu u odnosu na ono što mu je španski klub zimus obećavao. Gundogan će u Barseloni zarađivati 9.000.000 evra bruto po sezoni u naredne tri godine, s tim što je treća godina iz ugovora opciona. Oktupna kaluzula će mu iznositi 500.000.000 evra.

Dolazak iskusnog Nemca je pojačanje iz snova za trenera Ćavija koji je insistirao na takvom tipu veziste. Pogotovo posle odlaska dugogodišnjeg motora tima Serđa Busketsa. Gundogan dolazak će rasteretiti i mladog Pedrija koji je zbog prevelike minutaže imao sve više problema sa povredama.

Gundogan je treće dogovoreno pojačanje Barse ovog leta koje samo čeka na zvaničnu promociju. Pre njega je takođe kao slobodan igrač dogovoren štopera Injigo Martinez iz Atletik Bilbaa dok je za Atletiko Paranaenseom utanačen transfer talentovanog Brazilca Vitora Rokea za 45.000.000 evra.

Gundogana će u Sitiju naslediti hrvatski vezista Mateo Kovačić oko čijeg 35.000.000 evra teškog transfera iz Čelsija se trenutno dogovoraju poslednji detalji.


tagovi

Ilkaj GundoganLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Barselona
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara