©Reuters
©Reuters

Grčka, zemlja koja pravi vrhunske bekove: Janulis prešao u Norič, transfer težak 7.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.01.21. | 12:53

Igrač kojeg po stilu ige upoređuju sa Endrjuom Robertsonom zadužio dres ambicioznog lidera Čempionšipa

Želiš da pronađeš odličnog beka, potraži ga u Grčkoj. Zemlja Helena je proteklih godina, a možemo reći i decenija bila izvor više nego ozbiljnih igrača na bočnim defanzivnim pozicija, što potrvđuje i činjenica da je u poslednjih šest meseci čak dvojicu su "izvezla" Englesku. Kostas Cimikas je kao posebna klasa igrača letos otišao u Liverpul da bude paklena kokurencija jednom od najboljih levih bekova na planeti, Endrjuu Robertsonu, a danas je na Ostrvo stigao i levi bek PAOK-a Dimitris Janulis, koji je prešao u Norič.

Možda je u pitanju tim iz Čempionšipa, ali koji nezadrživim koracima gazi ka povratku u Premijer ligu i već stvara tim za učešće u elitnom rangu takmičenja. Janulis je na Karou Roud stigao na pozajmicu vrednu 500.000 evra, uz obvezan otkup za još 6.500.000 ukoliko Kanarinci prema očekivanjima završi u Premijer ligi. Dobar primer i ovdašnjim sporskim radnicima, koji često skloni zaključcima da se bekovi ne mogu prodati za ozbiljnu sumu novca. Dva velika grčka kluba su dvojicu prodali u Englesku za ukupno 20.000.000.

Izabrane vesti

Dimitris Janulis (25) je ozbiljan PAOK-ov produkt. U Solun je stigao još 2012. godine iz niželigaša Vatanijakosa za obeštećenje od svega 20.000 evra, a sve do 2019. je igrao na pozajmicama u Pijerikosu, Veriji, Anortozisu i Atromitosu. Prošle sezone je ekspodirao na levom boku solunskog kluba, gde je do sada odigrao 74 utakmice u svim takmičenjima i postigao dva gola.

Janulis je svoj kvalitet potvrdio i u reprezentativnom dresu, koji je nosio 11 puta, posle čega su za njegove klubove počeli da se interesuju ozbiljni klubovi kao što su Ren, Monako, Napoli, Atalanta Porto i Njukasl. Pa čak se i Mančester Siti pominjao, koji je Janulisa navodno video kao rezervu Benžamanu Mendiju. Norič je ipak procenjen kao najbolje mesto za njegov dalji razvoj.

Ćavi Kvintila, koji je letos stigao na pozajmicu u Norič imao je problema sa povredom kuka, vratio se na teren prošlog vikenda u FA kupu protiv Koventrija, ali je izvesno da Kanarinci neće pokrenuti opciju za njegov otkup na kraju sezone. Jakub Sorensen je prinudno igrao na tom mestu i odradio dobar posao, ali Norić je sada želeo da obezbedi trajnu opciju na gorućem mestu u timu i veruje se da je to učinjeno sa Janulisom. Kanarinci nisu smeli da dozvole da leto dočekaju bez kvalitetno levog beka.

Grčki fudbaler ima izuzetnu brzinu, zbog čega je vrlo aktivan u napadu, ali takođe vrlo dobro obavlja i defanzivne zadatke. Ovih šest meseci bi trebalo da mu pomognu da se u potpunosti adaptira na engleski fudbal, a onda da pokaže razliku i u Premijer ligi. Pojedini skauti na Ostrvu su proteklih nedelja bili skloni da njegov stil igre uporede upravo sa Endrjuom Robertsonom, što mu je dodatno podiglo renome i samu cenu. Sada je na njemu da potvrdi velika očekivanja.


tagovi

Dimitris JanulisZimski prelazni rok 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara