©Reuters
©Reuters

Grupa smrti je pod nogama, Budimpešta večeras mora biti odbranjena

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.09.22. | 12:56

Mađarima dovoljan i bod protiv Italije za plasman u završnicu Lige nacija

Mađarska igra jedan od najvažnijih mečeva u modernoj istoriji tamošnjeg fudbala, ali ne zbog toga što sa sobom nosi plasman na završnicu takmičenja kao što je Liga nacija, već zbog činjenice što bi uspeh selekcije Marka Rosija definitivno vratio ovu reprezentaciju u rang onih najvećih na Starom kontinentu. Ono što je neophodno da bi se to dogodilo jeste da Budimpešta večeras u okršaju sa Italijom (20.45) bude odbranjena. Mađarima je dovoljan bod kako bi sačuvali prvo mesto u grupi 3 i tako definitivno bacili "grupu smrti" pod svoje noge.

Rosijeva selekcija je sasvim zasluženo došla u situaciju da ima sve u svojim rukama pred okršaj na Puškaš areni. Dva puta je savladala Englesku, od čega 4:0 u Vulverhemptonu, a pre samo tri dana pala je i Nemačka u Lajpcigu (1:0). Jedini protivnik od kog su Mađari izgubili upravo je Italija, koja je u julu slavila u Čezeni sa 2:1. Ipak, Rosijev tim je do sada sakupio četiri boda na svom terenu u dve utakmice, a još jedan bi ga odveo u završnicu takmičenja.

Izabrane vesti

"Veoma sam zadovoljan ostvarenim rezultatom protiv Nemačke. U poređenju sa velikim reprezentacijama vrednost našeg tima je manja, ali uspevamo da budemo ranopravni. Nadao se da će se ovaj trend nastaviti i u ponedeljak uveče. Utakmica protiv Italije biće drugačija od ostalih. Ja sam Italijan i ponosan sam na to, ali sam pronašao drugi dom u Mađarskoj. Biće to emotivan meč, nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu", rekao je Rosi.

Decenijama se u mađarskom fudbalu nije dogodilo da se državni tim nađe među četiri najbolje selekcije u bilo kom takmičenju. S toga je ogroman psihološki teret na ovom timu, a sa druge strane je i apsolutno zaslužio da se nađe u ovoj šansi.

"Čak i u dobrim trenucima moramo da budemo svesni ko smo i odakle smo došli. Zato uvek morade da igrate sa najvećom poniznošću. Počeli smo od C divizije koja predstavlja treći rang takmičenja, a došli u situaciju da smo osnojili 10 bodova u najvišem rangu. Podvlačim - zasluženo. Međutim, ovo ne bi trebalo da nas čini previše samouverenim. U mogućnosti smo da damo 110 odsto od sebe, što navijači cene čak i ako ne pobedimo. Morate da uđete na teren sa ovom odgovornošću, morate da poštujete taj dres sa grbom", dodao je Italijan.

Azuri su aktuelni evropski prvaci, ali deluje prosto neverovatno na koji način su uspeli sve to da upropaste za kratak vremenski period. Prvo su na šokantan način ostali bez plasmana na Mundijal, a večerašnji meč dočekuju posle prilično nejasne situacije sa Čirom Imobileom, koja preti da postane pravi skandal. Najbolji italijanski napadač je bukvalno skinut sa leta u Budimpeštu, a za tu odluku postoje dve verzije priče. Jedna kaže da takvu naredbu dao predsednik Klaudio Lotito, a druga da je doneta odluka na nivou FS Italije, a sve zbog toga da Imobile ne bi rizikovao ozbiljniju povredu butinog mišića.

Ovako, napad Italijana će činiti Đakomo Raspadori i Đanluka Skamaka, što svakako nije ubojito kao kada je u timu iskusni golgeter Lacija.

"Pokušali smo i Imobile je učinio sve da ostane sa nama, ali smo jutros odlučili da nije vredno rizika. Bilo je to razočaravajuće za njega i za nas. Ćiro bi rado ostao, ali je bilo preopasno da bi rizikovao. Igrati u Mađarskoj nikada nije lako, ali zadovoljan sam što su tako dobro prošli u Ligi nacija, posebno jer je Marko Rosi moj bivši saigrač. Šanse su 50:50 jer oni mogu da prođu i sa remijem. Sama činjenica da se u grupi smrti borimo za prvo mesto je prijatna, tako da ćemo dati sve od sebe u odlučujućih 90 minuta", porčučio je Manćini.

Na Puškaš Areni će večeras biti gotovo 70.000 gledalaca, koji silno žele da vide veliki uspeh svog državnog tima. Na velikim iskušenjima u stanju opšte euforije biće i francuski arbitar Benoa Bastijen.

MAĐARSKA - ITALIJA (20.45, ARENA SPORT PREMIUM 1)

Stadion: Puškaš Arena

Kapacitet: 67.2015

Sudija: Benoa Bastijen (Francuska)

MAĐARSKA (3-4-2-1): Gulači - Orban, At. Salaj, Lang - Fiola, Šafer, Nađ, Kerkez - Soboslaj, Gazdag - Ad. Salaj.

ITALIA (3-5-2): Donaruma - Toloi, Bonuči, Bastoni - Di Lorenco, Barela, Žoržinjo, Pobega, Dimarko - Raspadori, Skamaka.

KLASIK OSTAO U SENCI, SAUTGEJT POD OGROMNIM PRITISKOM

Retko kada se dešavalo da takmičarski meč i klasik kao što su okršaji između Nemačke i Italije bili rezultatski toliko nevažni kao ovaj večerašnji na Vembliju (20.45). Ipak, Mundijal je dovoljno blizu da ovaj meč selektori moraju da iskoriste za dodatno uigravanje ekipa i pravljenje poslednjih filtera uoči odlaska u Katar.

Čini se da je Geret Sautgejt u većim problemima nego Hansi Flik, s obzirom da Gordi Albion pet vezanih utakmica ne zna za pobedu, što je njihov najduži negativni niz još od 2014. godine. Poraz od Italije od pre tri dana i definitivno je izbacio ovu selekciju u niži rang Lige nacija, tako da Englezi ovaj meč moraju da iskoriste za psihološki povratak.

Ipak, pritisak je toliko velika da je već počelo da se priča o Sautgejtovoj smeni.

"Nisam budala. Znam da će mi na kraju biti suđeno na osnovu onoga šta će se dešavati na Svetskom prvenstvu. Ugovori u fudbalu su nebitni, jer menadžeri mogu da imaju tri, četiri ili pet godina ugovora, ali ako rezultati nisu dobri onda shvatate da je vreme da se raziđete. Zašto bih ja bio drugačiji? Nisam dovoljno arogantan i mislim da bi ugovor trebalo da me zaštiti na bilo koji način od rezultata", rekao je Sautgejt.

Nemci imaju samo jednu pobedu u poslednjih šest mečeva, doduše i jedan poraz, upravo od Mađarske pre tri dana, koji ih je koštao ostanka bez plasmana u završnicu Lige nacija.

ENGLESKA - NEMAČKA (20.45, TV ARENA SPORT)

Stadion: Vembli

Kapacitet: 87.000

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

ENGLESKA (3-4-1-2): Ramsdejl - Stounsm Dajer, Megvajer - Tripije, Rajs, Belingem, Čilvel - Maunt - Kejn, Sterling.

NEMAČKA (4-2-3-1): Ter Štegen - Hofman, Zule, Šolterbek, Raum - Kimih, Gundogan - Musijala, Miler, Sane - Haverc.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO:

GRUPA 3

20.45: (2,50) Engleska (3,20) Nemačka (3,15)

20.45: (4,10) Mađarska (3,50) Italija (2,00)



tagovi

Liga nacijaGaret SautgejtHansi FlikMarko RosiRoberto Mančini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara