Guti (©Shutterstock)
Guti (©Shutterstock)

Guti otvorio dušu: Vrata Real Madrida su mi zatvorena

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.02.21. | 13:52

Bivši igrač madridskog Reala u intervjuu za El Pais govorio o trenerskoj karijeri, koja trenutno stagnira

Proveo je Hose Marija Gutijereze Ernandez, poznatiji kao Guti, čak 29 godina u madridskom Realu. Zaigrao je za kanteru Kraljevskog kluba 1986. godine, potom za prvi tim 1995, da bi sezonu 2010/11 proveo u Bešiktašu, poslednju u svojoj igračkoj karijeri i jedinu tokom koje nije branio boje Los Blankosa. Potom je pet godina radio kao trener u omladinskim selekcijama Reala, nije dobio priliku u Kastilji i prvom timu, pa sada tvrdi da su mu vrata "Santijago Bernabeu" stadiona zatvorena.

Posle igračke karijere vratio se na početak i kao trener predvodio omladince Reala. Kada je shvatio da neće napredovati i da ga u Madridu ne čeka mesto, okušao se ponovo u Turskoj. Vratio se u Bešiktaš u kojem je stavio tačku na igračku karijeru, kako bi bio asistent Senolu Gunešu. Godinu dana kasnije stigao je i prvi samostalan trenerski angažman. Prihvatio je poziv Almerije, ali se zadržao svega nekoliko meseci.

Izabrane vesti

Sada je slobodan. Želi žarko da se vrati na klupu, pa je višak slobodnog vremena iskoristio da pogleda što je veći broj utakmica mogao. Analizirao je brojne taktičke varijante i tako se usavršavao.

U intervjuu za El Pais govorio je pre svega o Real Madridu, u kojem je proveo gotovo čitav svoj život.

"Napolju je potpuno drugačiji svet. Kada ste u Real Madridu, kao da ste u mehuru i kada izađete shvatite da to nije realnost fudbala, niti svakodnevnica bivših fudbalera."

Kaže se da je Real klub iz kojeg se ne odlazi, ali Gutiju nije žao što se odlučio na takav korak.

"Bilo je pravo vreme, dve godine sam bio u omladinskom timu. Prva godina je bila jako dobra, druga ne toliko. Bio mi je potreban je veći izazov. Nisam otišao zato što mi nisu dali Kastilju. Otšao sam zato što su klupe Real Madrida i Kastilje bile popunjene i želeo sam da napredujem u karijeri. Da sam ostao još jednu sezonu sa omladincima, bio bi to korak unazad."

Mnoge je iznenadio njegov odlazak u Tursku

"Potpuno drugačije mesto, potpisao me je klub iako trenera nisam uopšte znao, ali bilo je to veoma pozitivno iskustvo. Prisustvovao sam drugačijoj metodi rada. Počeo sam da osećam život u svlačionici kao trener i naučio koje sve poteškoće ova profesija nosi. Trudio sam se da pomognem koliko mogu i pokušao da napredujem i učim."

Da je bio strpljiviji, možda bi dobio i priliku u Realu. Nedugo nakon njegovog odlaska, Raul je dobio priliku koja je izmakla Gutiju.

"Nikada ne možete da znate. Stvari su se tako odigrale jer je bilo otkaza. Solari je otišao u prvi tim i dali su Kastliju Raulu. Ali da je Lopetegi odradio dobar posao, Solari bi ostao još dve godine u Kastilji. Šta bih ja onda radio? Ostao bih još dve godine sa omladincima? U životu uvek morate otići tamo gde mislite da je za vas najbolje."

Kako kaže, vrata Real Madrida su mu sada zatvorena.

"U ovom trenutku, da. Ne sa moje strane, već sa njihove."


tagovi

GutiHose Marija GutiReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara