Gvardiola se prevario u kalkulacijama, Klopova teška artirljerija raznela Siti na Vembliju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.04.22. | 18:27

Redsi dobili prvu od tri bitke sa Građanima u raspodeli trofeja do kraja sezone

Liverpul ostaje u igri da postane prvi engleski tim u istoriji koji je osvojio četvorostruku krunu: Liga šampiona, Premijer liga, FA Kup i Liga kup!

Za sada su Redsi odradili 25 odsto posla nedavnim osvajanjem Liga kupa, ali im jako dobro ide i na preostala tri fronta. Danas su preskočili jednu od najtežih prepreka pošto su u polufinalu FA Kupa na Vembliju savladali najvećeg rivala Mančester Siti – 3:2.

Izabrane vesti

Liverpul u finalu ide na boljeg iz duela Čelsi – Kristal Palasa i biće favorit ko god da se nađe prekoputa. U Premijer ligi zaostaju samo bod za Sitijem, a u Ligi šampiona su oba tima u polufinalu i favoriti su da se sastanu u finalu u Parizu. Rivalitet dva engleska tima tek ide ka vrhuncu... A ovo danas je bila jedna od onih epizoda koje se pamte.

Dve i po godina Jirgen Klop nije pobedio Pepa Gvardiolu u bilo kojem takmičenju, a u tom periodu je pretrpeo neke teške poraze kao 0:4 na Etihadu ili 1:4 na Enfildu u Premijer ligi. Baš se nakupilo inata i želje za osvetom... Zato Nemac nije ni pomišljao danas na bilo kakve kalkulacije danas. Za razliku od Pepa Gvardiole koji je platio skupu cenu vatrenom remiju protiv Atletika u Madridu. Povrede iz Madrida su eliminisale iz tima dvojicu bitnih igrača Kajla Vokera i Kevina de Brujnea, roviti Ruben Dijaš još nije bio za startnih 11, a umor je preselio na klupu Rodrija, Ilkaja Gundogana i Rijada Mareza. Gvadriola je ostao i pri odluci da mu u kup mečevima brani Amerikanac Zek Stefen pa je Ederson ostao na klupi. Dakle, bez makar šestorice sigurnih startera je danas zaigrao Siti, šansu su pored Stefena od rezervista dobili i Ake, Zinčenko, Fernandinjo, Gabrijel Žezus... I plaćena je skupa cena.

Sa najjačim mogućim timom je Jirgen Klop napao na Vembliju i rešio sve za 45 minuta. Kolumbijac Luis Dijas je dobio prednost u odnosu na Žotu u trilingu sa Maneom i Salahom, a vezni red sa Keitom, Fabinjom i Alkantarom je bio nešto ofanzivniji nego obično.

I od čitave pomenute artiljerije, Liverulu je vođstvo posle 10 minuta doneo štoper koji u poslednje vreme rešeta mreže kao da je napadač. Ibrahima Konate je letos stigao iz Lajpciga za 40.000.000 evra kao dugo čekani standardni parnjak Van Dajku u štoperskom tandemu ali mu je trebalo vremena da se uklopi i navikne. Klop mu je dozirao minutažu da bi ga u drugom delu sezone lansirao u jednog od najbitnijih igrača. Osim što sjajno deluje u paru sa Van Dajkom, korpulentni Franciuz je ogromna opasnost i pred protivničkim golom. U dva meča protiv Benfike je dao dva gola, a danas je postigao i prvenac u domaćim takmičenjima. Poput buldožera je sve razgrnuo u petercu posle kornera Robertsona i nebeskim skokom zakucao loptu pod prečku.

Dok su Građani pokušavali da se konsoliduju posle primljenog gola i da iz poseda i pas igre nametnu svoj stil igre, usledio je novi udarac. Zažalio je Gvardiola što je verovao u Zeka Stefena... Amerikanac je napravio ogromnu glupost i poklonio gol Maneu i Liverpulu. Stefen ipak nije Ederson... 

Gubiti 0:2 posle samo 17 minuta protiv Liverpula je ozbiljan nokdaun za sve ekipe pa i za Siti. Pogotovo Siti u ovom sastavu. Liverpul je delovao mnogo oštrije i konkretnije, Siti često nije znao šta će sa loptom kada ju je imao i završio je poluvreme bez prave šanse. Ali i sa još jednim primljenim golom!

Tijago Alkantara je potpuno poremetio linije Sitijeve odbrane i bocnuo loptu do Manea koji je spoljnom uhvatio fantastičan volej i poslao projektil u bliži ugao Stefenovog gola.

Verovatno bi svaki tim na svetu bio otpisan posle 0:3 na poluvremenu protiv Liverpula. Ali ne i Siti...

Džek Griliš je već na početku drugog poluvremena postigao gol nade i opet rezultatski otvorio utakmicu. Iako Gvardiola nije ništa menjao u sastavu, usledilo je poluvreme u znaku Sitija. Usledile su šanse Žezusa, Sterlinga, Griliša... Gvardiola je prvu izmenu napravio tek u 83. minutu kada je Marez zamenio Griliša i doneo Građanima i drugi gol. Pobegao je Robertsonu, provukao loptu iz mrtvog ugla kroz Alisona i Bernradi Silvi je ostalo samo da je gurne u praznu mrežu. Ali nevolja za Siti je što je to bio 91. minut i što nije ostalo još mnogo vremena.

Napali su Građani svim silama u finišu kao Atletiko njih pre nekoliko dana, jurili produžetak ali nisu uspeli da još jednom matiraju Alisona. Gvardiola je ostao i bez drugog trofeja u sezoni. Klop je u igri za sva četiri.

ENGLESKA, FA KUP - POLUFINALE (VEMBLI)

Subota

Mančester Siti - Liverpul 2:3 (0:3)

/Griliš 47, Bernardo Silva 90+1 - Konate 9, Mane 17, 45/

Nedelja

17.30: (1,58) Čelsi (4,10) Kristal Palas (6,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

FA kupSadio ManeZek StefenIbrahima Konate

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara