Danijel Subašić, Nikola Kalinić, Marko Livaja, Filip Krovinović i Lovre Kalinić (©Hajduk.hr)
Danijel Subašić, Nikola Kalinić, Marko Livaja, Filip Krovinović i Lovre Kalinić (©Hajduk.hr)

Hajduk uparivanjem Livaje i Kalinića stvorio najubojitiji tandem u ligi, kuva se Perišićev megatransfer

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 17:46

Hrvatsko krilo ušlo u poslednjih šest meseci ugovora sa Interom, napadački duo Bilih počeo da vrši pritisak kako bi se oformio strašan trio. Sat otkucava...

Srbiju je zahvatila “Dušanomanija”, velemajstoru je bilo dovoljno 13 minuta da se upiše u listu strelaca i povede Juventus ka pobedi. Vlahovićeva era u Staroj dami je počela izvrsnim lobom, krenuo da se otplaćuje i “zapalio” Srbiju. Nedeljno veče u Torinu proteklo je u znaku Dušana Vlahovića i njegove dominantne partije protiv Verone, a noć je obasjala ponoćna bomba - aktivirao ju je splitski Hajduk.

Dvojac napadača sa Balkana bio je u žiži te večeri. Vlahović zbog ubilačkog instinkta, a Nikola Kalinić jer se vratio u matični klub. Euforija je ponovo zahvatila Split, san o skidanju Dinama s trona odavno nije bio tako intenzivan, slike fešte u očima i mislima navijača postale su jasnije... Hajduk je upario Marka Livaju i Nikolu Kalinića, šuškanje po kuloarima pretočeno je u stvarnost, a svaka iduća utakmica - počev od nedeljne, rođendanske žurke na Poljudu protiv Slaven Belupa - je malo finale.

Izabrane vesti

Uparilo je rukovodstvo Hajduka “loše momke” hrvatskog fudbala, napadače poznate po ekscesima, lude glave. Ali i Hajdukovu decu koja su ponovo na Poljudu s jasnim ciljem - osvajanjem naslova prvaka.

“VRATIT ĆU SE OPET DALMACIJO TEBI”

Na spektakularan način je Hajduk najavio povratak dalmatinskog sina. “Proročanstvo” Lukše Jakobušića i ostatka klupskog rukovodstva se obistinilo - jedno po jedno dete kluba vraća se na Poljud. Započeo je Hajduk sakupljanje rasutih bisera dovođenjem Lovra Kalinića na pozajmicu - kasnije iskusni golman potpisao dugoročni ugovor sa klubom - ubeđen je Marko Livaja, majstor na petoparcu, da je za njegovo dobro najbolje da ne mrda iz Splita, jer nigde ne cveta tako kao u Dioklecijanovom gradu. Iz penzije je aktiviran Danijel Subašić. Nije teško pogoditi zašto: Da bi bio deo generacije za koju su na Poljudu uvereni da će doneti prvi naslov prvaka od 2005. godine. A, šlag na torti je povratak Nikole Kalinića na kome su Bili radili jače od godinu dana.

Zavetovao je prvi čovek Hajduka ljude kojima je okružen na ćutanje, izveo je operaciju povratka Kalinića u klub u tajnosti. Kada je priča utihnula, kada su navijači počeli da gube nadu da će napadač Verone biti nova “devetka” Hajduka, pukao je grom iz vedra neba. U gluvo doba klupski marketing je lansirao video sa Nikolom Kalinićem u gradu Romea i Julije sa podignutim bilim dresom i “devetkom” na leđima. I propratnim stihovima “Sastat će se opet majstori pivači”.

Nije previše vremena navijačima bilo potrebno da prerade stihove, da naprave malu korekciju. “Sastat će se opet majstori igra”. Majstori baluna. A, ubrzo je i osvanula slika sa prvog treninga Nikole Kalinića u zagrljaju sadašnjih i bivših reprezentativaca Hrvatske - Marka Livaje, Filipa Krovinovića, Lovra Kalinića i Danijela Subašića.

Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)

Hajduk čeka na naslov prvaka, a Kalinić na prvi veliki trofej u karijeri. Do sada je bio isključivo na gubitničkoj strani, u Splitu je da to promeni. Nikada hrvatski centarfor nije osvojio titulu ili kup. U Hajduku je bio u “pogrešno” vreme, na početku Dinamovog uzdizanja, ali je neverovatno da se u klubovima poput Fjorentine, Milana, Rome i Atletiko Madrida nije “ogrebao” makar za jedan kup. Sve što je osvojio je Superkup sa Jorgandžijama.

Mogao je srebro sa Hrvatskom na Mundijalu u Rusiji, ali...

U to vreme je - s punim pravom - Mario Mandžukić bio neprikosnoven u špicu Hrvatske. Ostali napadači su ubirali minute povremeno, dobijali su kod Zlatka Dalića šansu na kašičicu, a Nikolu Kalinića je posebno žuljala klupa. Bio je član ekspedicije koja je stigla u Kalinjingrad, ali se iz Rusije vratio znatno pre ostalih. Samo dva dana posle pobede nad Nigerijom odstranjen je iz reprezentacije.

Nedelja, 13. februar - 15.00: (1.37) Hajduk (4.70) Slaven (9.00)

Kada je Dalić pozvao Kalinića da uđe pet minuta pre kraja, napadač se požalio da ga bole leđa. Posle trećeg puta selektoru je prekipelo, nije dao da mu se kvari reputacija, i ruše autoritet i atmosfera.

"Na utakmici s Nigerijom se zagrevao i trebalo je da uđe u igru, ali mi je rekao da nije spreman. Nije bio spreman ni protiv Brazila, ni juče na treningu, a meni su potrebni spremni i zdravi igrači", rekao je tada Zlatko Dalić.

Nikoli Kaliniću su i dalje zatvorena vrata reprezentacije. Poziv više nije dobijao.

Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)Nikola Kalinić (©Hajduk.hr)

U reprezentaciji evidentno nije spreman na vid kompromisa, radi ga dalmatinski dišpet, ali da bi došlo do povratka u Hajduk i te kako je moralo da dođe do odricanja. Imao je Kalinić ugovor sa Veronom do leta, bila je to kočnica za Hajduk... Tokom zimske pijace Verona nije dovela novog napadača, Igor Tudor je imao u planovima hrvatskog napadača, ali je želja da bude član generacije koja bi u Hajdukovoj istoriji mogla da bude zavedena zlatnim slovima prelomila. Odrekao se Nikola Kalinić novca koji mu je sledovao na ime ugovora sa italijanskim klubom, a cifra nije mala - oko 1.500.000 evra (pišu hrvatski mediji).

Oprostio se Kalinić od Verone u Torinu, uveo ga je Tudor u 72. minutu... Dogovor sa Hajdukom postignut je nekoliko dana ranije, najavni video snimljen je u tajnosti i čekala se noć nedelje na ponedeljak da bomba odjekne u Splitu. Rastanak od Verone nije bio nalik onom od Hajduka kada je u finalu Kupa Hrvatske spakovao Dinamu dva komada - Modri osvojili trofej na penale - i u tada rekordnom Hajdukovom izlaznom transferu od 7.000.000 evra preselio se u Blekburn.

Kalinić se oprostio od Hajduka u velikom stilu i na isti način se vratio. Sada navijači u njega i Marka Livaju gledaju kao spasioce, svemogući duo sposoban da spakuje golove koji titulu znače. Od Nikole Kalinića se očekuje da postigne golove života i rastereti Livaju, prvu violinu Hajduka, koji je u tekućoj sezoni ima učinak od 21 gola i pet asistencija kombinovano u šampionatu i kupu, a Bili su posle dugo vremena konkurentni za oba trofeja. 

Sanjali su navijači povratak Marka Livaje i dočekali su ga. Sanjali su povratak Nikole Kalinića i epilog je bio isti. Sa snovima koji deluju kao naučna fantastika - a nije reč o onima o tituli ili duploj kruni - nisu završili. Prelazni rok u Hrvatskoj i dalje traje, mašta se o povratku superstara, igrača koji bi za Hajduk predstavljao megapojačanje... Vrši se pritisak na Ivana Perišića, koji je sa Interom ušao u poslednjih šest meseci ugovora.

Ivan Perišić (©Hajduk.hr)Ivan Perišić (©Hajduk.hr)

A, maštu navijača raspalio je sam Perišić dolascima na Hajdukove treninge. Priču su podgrejale Hajdukove najveće zvezde - Nikola Kalinić i Marko Livaja. Na jučerašnjem predstavljanju je “devetka” Bilih rekla: “Baš su me sinoć zvali Ivan Perišić i Edin Džeko. Neću vam ništa otkriti, rekao sam Perišiću da je sve na njemu, kao što je sve bilo i na meni”.

Dok je Livaja bio još koncizniji.

“Vreme je da se vratiš”, poručila je Hajdukova “desetka”.

Sat otkucava do Hajdukovog 111. rođendana i velike fešte na Poljudu - kvari je zatvaranje tribine i ograničavanje broja navijača na 40 odsto ukupnog kapaciteta stadiona - u nedelju, ali i zatvaranje zimske pijace za hrvatsko tržište.

Hajduk i bez Ivana Perišića sada zaista ima tim koji može da se nosi sa Dinamom. Ako i ne uspe ove godine da vrati titulu u vitrine, prvi put neće očajavati, jer čvrsti temelji su udareni. Kroz godinu dana vodiće se ravnopravna bitka. Naslov prvaka u Splitu ove godine u maju bio bi čist bonus ostvaren na talasu totalne euforije.


tagovi

Hajduk SplitNikola KalinićMarko LivajaIvan PerišićZimski prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara