Gol Erlinga Halanda (Reuters)
Gol Erlinga Halanda (Reuters)

Haland ponovo pogađa, Siti opet pobeđuje u Premijer ligi: Fati pecnuo, ali nije uplašio Građane

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 18:08

Njukasl maltretirao Kristal Palas na Sent Džejmsis parku i spakovao mu četiri lopte u mrežu

Prijala je Pepu Gvardioli i njegovom Mančester Sitiju dvonedelja reprezentativna pauza. Baš uoči okupljanja reprezentacija Arsenal je Građanima naneo drugi uzastopni poraz u Premijer ligi, ali je četa španskog stručnjaka spremno dočekala povratak klupskog fudbala i 9. kolo engleske elite iskoristila za novi početak i pobedu protiv Brajtona koja ju je, bar na nekoliko sati poslala na čelo prvenstvene tabele - 2:1 (2:0).

Građani su 21. uzastupnom pobedom u 2023. godini na domaćem terenu u svim takmičenjima skrajnuli gradskog rivala i u senku bacili generaciju Junajteda koja je početkom prošle decenije pod Aleksom Fergusonom imala 20 vezanih pobeda. Ali više od rekorda, Gvardiolu raduje povratak situija u prirodno stanište - pobednički kolosek - i golgetersko buđenje Erlinga Halanda.

Izabrane vesti

Jer posle više od 350 minuta posta u svim takmičenjima, Norvežanin je skinuo paučinu. Nije načeo Džejsona Stila, ali se maestralno nadovezao na vodeći gol Hulijana Alvareza iz sedmog minuta. Sevnula je levica sa nešto manje od dvadesetak metara i kako se Siti posle uvodnih 19. minuta šepurio sa dva gola prednosti, zamirisalo je i na katastrofu Galebova. Ali nije mančesterski tim zapinjao verujući da mu je stečeni kapital dovoljan za miran nastavak meča. A kako je Brajton izgledao u prvom delu igre, zaista je delovalo da će Siti bez ikakvih problema privesti meč kraju. Sakrili su loptu Građani ekipi Roberta De Zerbija tokom prvih 45 minuta i do ovog kola najubitačniji napad Premijer lige limitirali na svega jedan udarac u okvir gola.

Ipak, buđenje Brajtonovo počelo je u završnih dvadesetak minuta... I to sa ulaskom Ansua Fatija i Bilija Gilmora. Zicer koji je Stefan Ortega skinuo Kaoruu Mitomi u 70. minutu, bio je šlagvort za ono što se dogodilo u nastavku. Jer samo tri minuta kasnije upravo je Mitoma probio po levoj strani i inicirao grešku odbrane Sitija. Akanđijev poklon oličen u nespretnoj inrervenciji, u gol je pretvorio upravo Fati.

Ipak, kasno se upalio De Zerbijev tim iako je ove sezone uglavnom imao uspeha kada bi se susreo sa velikanima. Siti je ipak bio druga priča i nije dozvolio domaćinu izrazitu gol-šansu za izjednačenje. Brajton jeste povremeno obigravao oko završne trećine rivala, ali bez konkretnijih rešenja.

Nije bilo previše razloga za strepnju Građana, ali im je rival ipak napravio problem nateravši startnog štopera Manuela Akanđija na drugi žuti karton u dubokoj nadoknadi vremena.

Dok je Siti radio na prvoj ligaškoj pobedi posle skoro mesec dana, Njukasl je na Sent Džejmsis parku uništavao Kristal Palas. Avgustovska kriza, kada su gubile od Liverpula, Mančester Sitija i Brajtona, daleko je iz Svraka kojima je večerašnji trijumf bio četvrti u minulih pet prvenstvenih mečeva.

Na severoistoku Engleske Palas nemoća, Njukasl svemoćan! Tri lopte u mreži Sema Džonstona u prvom i još jedna u drugom, mada je katastrofa Orlova mogla da bude znatno većih razmera. Apsolutni heroj pobede Džejkob Marfi. Načeo je londonski tim, kasnije pakovao golove Entoniju Gordonu i Kalumu Vilsonu.

Sandro Tonali je proveo dvadesetak i kusur minuta na terenu u jednom od poslednjih, možda i poslednjem meču, pre suspenzije zbog nelegalnog klađenja koja ga sasvim izvesno čeka.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

Liverpul - Everton 2:0 (0:0)

/Salah pen 75, 90+7/

Bornmut - Vulverhempton 1:2 (1:0)

/Solanke 17 - Kunja 47, Kalajdžić 88/

Brentford - Barnli 3:0 (1:0)

/Visa 25, Embeumo 62, Godos 87/

Mančester Siti - Brajton 2:1 (2:0)

/Alvarez 7, Haland 19 - Fati 73/

Njukasl - Kristal Palas 4:0 (3:0)

/Marfi 4, Gordon 44, Longstaf 45+2, Vilson 66/

Notingem Forest - Luton 2:2 (0:0)

/Vud 48, 76 - Ogbene 83, Adebajo 90+2/

18.30: (3,20) Čelsi (3,50) Arsenal (2,35)

21.00: (8,00) Šefild Junajted (5,30) Mančester Junajted (1,35)

Nedelja

17.30: (1,95) Aston Vila (3,70) Vest Hem (4,10)

Ponedeljak

21.00: (1,50) Totenhem (4,40) Fulam (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiBrajtonNjukaslErling HalandHulijan Alvarez

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara