Skok Halanda kod drugog gola (Reuters)
Skok Halanda kod drugog gola (Reuters)

Halandov let preko Old Traforda! Onana sprečio potpunu katastrofu Junajteda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.10.23. | 18:27

Crveni Đavoli inferiorni protiv gradskog rivala na Old Trafordu, Norvežanin postigao "samo" dva gola

Ne, nije Mančester Junajted dorastao Sitiju, nije sposoban da mu podmetne nogu i oteža mu šampionsku trku ni kada, za razliku od onog sramotnog izdanja od pre tačno godinu dana (6:3), ne primi četiri gola i ne izgubi utakmicu na poluvremenu. Možda je bilo optimističnih, onih što su verovali da Ten Hagov Junajted posle dve vezane pobede u Premijer ligi, možda da naudi, ove sezone ranjivom Sitiju, ali Crveni Đavoli su tokom 70, 80 odsto večerašnjeg meča bili inferioran rival. Još jednom, kao pre tačno godinu dana nemo su gledali let Erlinga Halanda, ovoga puta nad Old Trafordom, a Andre Onana je jedini krivac što je Norvežanin postigao "samo" dva gola, što Junajted nije doživeo novu katastrofu, sa bar četiri lopte u mreži - 0:3.

Mnogi će alibi za novi ubedljiv poraz velikana sa Teatra snova tražiti u svim onim papreno skupim prelaznim rokovima Mančester Sitija, ali pre nego što se upuste u žučnu raspravu, neka dobro razmisle i izvuku troškove Junajteda u istom vremenskom periodu. U poslednjih desetak godina, od takmičarske 2013/14, gotovo identičan novac na pojačanja su trošili Siti i Junajted... Oko milijardu i 800 miliona evra. A rezultati - neuporedivi, na svim forntovima. Da ne nabrajamo sve pehare kojima su Građani napunili svoje vitrine. Samo od leta 2016. kada je Pep Gvardiola preuzeo kormilo Sitija, plavi mančesterski tim osvojio je u Premijer ligi (zaključno sa večerašnjom utakmicom) 145 bodova više!

Izabrane vesti

Uporedićemo samo večerašnji učinak Erlinga Halanda, čoveka kojeg je Siti pretprošlog leta platio Borusiji 60.000.000 evra i Halandove kopije, danskog golgetera Rasmusa Hejlunda, momka koji je letos plaćen Atalanti preko 80.000.000 evra. Hejlund je sredinom prvog poluvremena, potpuno nepotrebnim povlačenjem Rodirija kod prekida Sitija skrvio jedanaesterac koji je Haland pretvorio u gol i za 73. minuta koliko je proveo na terenu nije ušao gotovo ni u jednu šansu. A Haland je bio permanentna pretnja po gol Onane i mogao je meč da okonča najmanje sa het-trikom. Ali i nakon što se početkom drugog dela poklonio pred golom domaćina i pogodio za 2:0, bilo je jasno da bodovi idu u plavi deo Mančestera.

Nesrećni Onana je večeras bio izuzetno raspoložen, raširio je pipke ispred svoje gol linije i u ukupno sedam odbrana spakovao bar tri lopte koje su bile vićene u golu - Halandova iz duboke nadoknade prvog dela, ono čačkanje lopte iz osmog minuta, baš ispred Norvežanina kojem je i u 71. minutu udario veto na het-trik. Ali slaba uteha na Junajted koji ove sezone u Premijer ligi pobeđuje samo rivale iz doneg dela tabele!


Za razliku od prethodnog sudara gradskih rivala na Old Trafordu, kada je Junajted preokretom slavio 2:1, bilo je ovo veče apsolutne dominacije Sitija. Utisak je da su Markus Rašford i drugovi samo tokom prvih dvadesetak minuta izgledali, koliko-toliko kao rival kojem se ne ljulja tlo pod nogama. Da je Skot Mektomini bolje reagovao u nekoj od dve, tri kontre koje je tada vukao, da je Junajted kojim slučajem prvi zatresao mrežu Edersona, možda bismo gledali nešto drugačiju sliku u mančesterskom derbiju. Ovako, Junajted svoj večerašnji napadački opus može da predstavi kroz Mektominijev snažan udarac s kraja prvog dela koji je brazilski golman jedva neutralisao, te kroz Rašfordovu šansu iz 69. minuta. Sjajno je tada napadač domaćina izbacio Kajla Vokera, ali zicer da prepolovi zaostatak na 2:1, nije iskoristio.

Prebrze su bile akcije Sitija za Ten Hagove momke, bacale ih u rebus, što se najbolje dalo videti u 49. minutu. Toliko su dezorijentisani bili defanzivci Junajteda da su na drugoj stativi poptuno zaboravili čoveka koji se sam ne sme ostaviti. Da, krpili su rupe, Megvajer (vrlo dobar tokom prvih 45 minuta), Lindelef i Evans, ali duha Halanda na drugoj stativi, opravdanja nema.

Kako se utakmica približavala kraju, sve češće je Junajtedova odbrana bila na vetrometini, a iako je Onana u 80. minutu zaustavio šut Rodrija, treći gol Sitija nije sprečio. Haland je na dva gola dodao i asistenciju za Fila Fodena i već posle tri nastupa ušao međ' velikane mančesterskih derbija. Naime, Gigs je sa 13 postignutih ili nameštenih golova (29 utakmica) rekorder, sledi Erik Kantona sa deset učešća u golovima na šest mečeva, Vejn Runi ih ima devet na 21 utakmici, a Serhio Aguero osam, isto koliko i Haland. S tim što je Norvežanin to učinio na samo tri nastupa, a Argentinac na 13.

Ništa od Junajtedove usluge Totenhemu i Arsenalu. Građani su se bodovno poravnali sa Tobdžijama na drugom mestu, dok kaskaju za liderom Totenhemom za dva boda. A Junajted? Možda bi mu bilo pametno da kopira recept Arsenala sa Artetom i istrpi Erika Ten Haga... Makar do kraja sezone.

PREMIJER LIGA – 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Totenhem 1:2 (0:0)

/Aju 90+4 - Vord 53ag, Son 66/

Subota

Čelsi - Brentford 0:2 (0:0)

/Pinok 58, Embeumo 90+6/

Arsenal - Šefild Junajted 5:0 (1:0)

/Enketija 28, 51, 58, Vijeira 88pen, Tomijasu 90+6/

Bornmut - Barnli 2:1 (1:1)

/Semenjo 22, Biling 76 - Tejlor 11/

Vulverhempton - Njukasl 2:2 (1:2)

/Lemina 36, Hvan 71 - Vilson 22, 45+4/

Nedelja

Vest Hem - Everton 0:1 (0:0)

/Kalvert Luin 51/

Aston Vila - Luton 3:1 (1:0)

/Mekgin 17, Dijabi 49, Lokjer 62ag - Martinez 83ag/

Brajton - Fulam 1:1 (1:0)

/Ferguson 26 - Paljinja 65/

Liverpul - Notingem Forest 3:0 (2:0)

/Žota 31, Nunjez 35, Salah 77/

Mančester Junajted - Mančester Siti 0:3 (0:1)

/Haland 26, 49, Foden 80/



tagovi

Erling HalandMančester JunajtedMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara