Foden donosi vođstvo Sitiju (Reuters)
Foden donosi vođstvo Sitiju (Reuters)

Halandov Siti postaje i Alvarezov: Lajpcig čekao Građane na kontru, pa video majstoriju Argentinca (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.10.23. | 22:55

Alvarez ušao u igru u 79. minutu, a već u 84. pogodio sa distance za 2:1 i novu pobedu prvaka Evrope u Ligi šampiona

Kada je Mančester Siti kupio Hulijana Alvareza, pa ga kasnije povukao sa pozajmice iz River Plejta, javnost se pitala kako će se argentinski talenat razvijati, ili bolje reći probijati pored Erlinga Halanda. Jer od samog starta bilo je jasno da je u plavom delu Mančestera uspostavljeno cartvo Erlingovo. Ali majstor je svog zanata Pep Gvardiola, te je pronašao sistem u kojem Norvežanin i Argentinac mogu, a i ne moraju da igraju zajedno. Večeras je Alvarez u 2. kolu Lige šampiona ušao sa klupe u 79. minutu, a nepunih pet minuta kasnije rastužio Lajpcig koji je morao da se pokloni njegovoj majstoriji. Reprezentativac Argentine je savršeno plasirao lopu sa distance, neuhvatljivo za golmana Blasviha - 1:3.

Kada Haland nije mogao da načne Crvenu zvezdu u Mančesteru, ukazao se Alvarez i pogađao dva puta. Kada je Siti nedavno gubio od Vest Hema u Premijer ligi, popularni Pauk je sa dve asistencije inicirao preokret. Kada je Njukasl početkom sezone odolevao na Sent Džejmsis parku, Alvarez je doneo ceo plen. Ne samo zbog postignutih i nameštenih golova, već i zbog ogromnog uticaja na napadačku igru građana, Halandov Siti postaje i Alvarezov. Zbog njega šampion Evrope ima maksimalan učinak posle uvodne dve rune kontinentalne elite i njegov gol je konačno doneo Sitiju trijumf u Lajpcigu koji prošle sezone nije izvojevao.

Izabrane vesti

Bilo je to tipično sitijevsko poluvreme, ono kada je rival sabijen u svoju trećinu, često i u sopstveni šesnaesterac, kada iz tog ćorsokaka ne pronalazi izlaz. Pa je tako Lajpcig za prvih 45 minuta uputio tek jedan šut van okvira gola uz svega 25 posto poseda lopte. A Siti je tražio način da otključa Blasvihova vrata i koji minut nakon što je Bernardo Silva promašio ziver sa ivice peterca, Fil Foden je jednom žabicom spakovao loptu u mrežu. Asistirao mu je Riko Luis, 18-godišnjak kojeg je večeras bilo svuda po terenu. Završio je meč sa 94 odsto uspešnih dodavanja, pet ključnih pasova, pet dobijenih duela. Tinejdžer kojeg je Gvardiola prošle sezone bacio u vatru kao levog beka, večeras je bio stub Sitija na sredini terena.

Lajpcig nije odustajao od svoje taktike, disciplinovano se brani, a od starta drugog dela, znajući da će Siti tražiti ubedljiviju pobedu, počeo da vreba svoje šanse iz kontra napada. I izlazak Sitijeve defanzivne linije na pedesetak metara od gola koštala je goste primljenog gola. Ogroman posao na sredini terena odradio je Lois Openda, pre nego što je zablistao i u završnici akcije, nakon duplog pasa sa Jusufom Poulsenom.

Desetak minuta kasnije usledila je apsolutna ofanziva Građana koja je trajala gotovo do finiša utakmice uz povremene pokušaje protivudara Bikova. Po isteku sat vremena igre Kastelo Lukeba, momak koji je letos stigao kao zamena za Joška Gvardiol (večeras odigrao čitav meč na Red Bul areni kao levi bek), spretno je skinuo loptu sa Halandove glave, tri minuta pre nego što je prečka sprečila Fila Fodena da postane dvostruki strelac. U partiji Lukebe i Opende, inače strelaca protiv Bajerna u derbiju Bundeslige za vikend, vidi se koliko je kvalitetan prelazni rok letos obavio nemački tim.

Marko Roze je od 70. minuta na teren lansirao dvojicu napadača Benjamina Šeška i Tima Vernera želeći da se okoristi od agilnost Nemca i visinu slovenačkog špica, ali Lajpcig do kraja meča nije stvorio konkretnu gol šansu. Siti je najbolju imao uoči drugog pogotka kada se Haland šetao kroz šesnaesterac, ali nakon što je prevario Blasviha, video Davida Rauma kako mu odnosi loptu ispred nosa. Samo par desetina sekundi kasnije, Alvarez je namestio nišan i loptom pomilovao malu mrežu. A onda je u drugom minutu nadoknade počastio još jednog rezervistu Žeremija Dokua asistencijom za konačnih 3:1. Građani su iskoristili oružje rivala i munjevitom kontrom zapečatili pobedu.

LAJPCIG - MANČESTER SITI 1:3 (0:1)

/Openda 48 - Foden 25, Alvarez 84, Doku 90+2/

Lajpcig

Stadion: Red Bul arena

Sudija: Artur Dijaš (Portugalija)

Žuti kartoni: Šlager, Raum (Lajpcig), Akanđi (Man. Siti)

LAJPCIG (4-4-2): Blasvih – Klosterman, Simakan, Lukeba, Raum – Simons, Šlager, Zajvald (od 85. Hajdara), Forsberg (od 70. Šeško) – Openda (od 70. Verner), Poulsen (od 75. Baumgartner)

MANČESTER SITI (4-2-3-1): Ederson – Voker, Akanđi (od 72. Doku), Dijas, Gvardiol – Rodri, Luis – Foden (od 79. Alvarez), Silva (od 87. Nunes), Griliš (od 72. Ake) – Haland

LIGA ŠAMPIONA, GRUPNA FAZA, 2. KOLO

Grupa G

Crvena zvedzda - Jang Bojs 2:2 (1:0)

/Endijaje 37/

Lajpcig - Mančester Siti 1:3 (0:1)

/Openda 48 - Foden 25, Alvarez 84, Doku 90+2/



tagovi

Mančester SitiRB LajpcigRed Bul LajpcigFil Foden

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara