Jovan Nišić, Luka Ilić i Lois Dioni (©Starsport)
Jovan Nišić, Luka Ilić i Lois Dioni (©Starsport)

Haos u Francuskoj: Tek se 40 sati pre početka Lige 2 saznalo ko će uopšte da je igra

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.08.23. | 13:14

Posle dugog većanja Sošo izbačen u treći rang, Anesi vraćen u drugi, a Gengan poslat da ove subote od 19 časova igra pred praznim tribinama

Umesto da se u Francuskoj priča o posrnulim velikanima Sent Etjenu i Bordou, koji će ove subote krenuti u pohod na povratak u Ligu 1, čitav početak drugog ranga takmičenja dobio je jednu krajnje neprijatnu notu. Zbog finansijskih problema Sošo nije dobio licencu, izbačen je u treći rang, a vodila se debata da li da se Liga 2 igra sa 19 klubova ili da Anesi bude vraćen. Klubovi učesnici su glasali neodređeno – 7:7, uz četiri suzdržana. Na kraju je FS Francuske morao sam da prelomi, u „minut do 12“ je Anesiju dao zeleno svetlo da igra opet u drugom rangu. I već ove subote će na teren, ugostiće Gengan od 19 časova. Pred praznim tribinama, jer vremena za organizaciju i prodaju ulaznica jednostavno nije bilo.

Sošo je prošle sezone dugo bio kandidat za neko od prva dva mesta i ulazak u elitu. Na kraju je popustio, pre svega pod finansijskim pritiskom i uz seriju poraza završio prvenstvo na devetoj poziciji. Tek od ovog leta je nastao pakao, praunuk Armana Pežoa (osnivača čuvene fabrike automobila i oklopnih vozila), Roman Pežo je želeo da vrati Sošo u porodično vlasništvo. Međutim, kineski vlasnici Nenking grupa su čitav proces prodaje odugovlačili, na kraju je francuski sud sve to stopirao, pa će dvostruki šampion Francuske i njegovi navijači će morati da ispaštaju.

Izabrane vesti

Dakle, na kraju će u Ligi 2 ipak igrati paran broj ekipa, Anesi je preživeo iako je bio ispod crte prošle sezone. Imao je 45 bodova, isto kao i Valansijan, ali lošiju gol-razliku pa je završio 17. Kada smo ga već pomuli, tokom leta je Valansijan dobio novog vlasnika, klub je kupio srpski biznismen Dragan Šolak. Videćemo kakve su mu ambicije sa tim klubom.

Malo je promenjen sistem takmičenja u Ligi 2 u odnosu na prošlu sezonu. I dalje će u treći rang četiri najslabija tima (proletos su uz Anesi to bili još Dižon, Nim i Nior), ali sada će više ekipa moći da se nada promociji. U prošlom takmičenju su samo dva najbolja tima (Avr i Mec) ušla u Ligu 1, pošto se to takmičenje skraćivalo na 18 ekipa, a sada će ekipe koje zauzmu od trećeg do petog mesta da igraju baraž i imaće mogućnost i treći tim da izbori promociju. Prva dva će i dalje direktno u elitu.

19.00: (3,15) Anesi (3,35) Gengan (2,30)

Pošto je uspeo prošle sezone da se konsoliduje i spreči dalje propadanje, drugi najtrofejniji francuski klub Sent Etjen (10 titula) će sada sloviti za glavnog favorita za promociju. Istina, zeleni su tokom leta ostali bez kapitena i najboljeg strelca Žan Filipa Krasoa, koji je prešao u Crvenu zvezdu, ali i veziste Mahdija Kamare (Brest). Ipak, nisu sedeli skrštenih ruku u Sent Etjenu, kao zamenu za Krasoa Sošou su „ukrali“ Ibrahima Sisoka (13 golova i pet asistencija prošle sezone). Levu stranu su pojačali bek Evertona Nils Nkunku i krilo Standarda iz Liježa Metju Kafaro. Stigao je i novi štoper Dilan Batubinsika iz Famalikaa. Trener Loran Batl može da bude zadovoljan.

Mnogo se očekuje i od šestostrukog šampiona Bordoa, koji je tokom leta uložio čak 11.400.000 evra na pojačanja. Nadomestio je odlaske Džoša Madže (VBA) i Gaetana Pozana (Saragosa). Otkupio je Dinamo Batumija Zurika Davitašvilija, krilo koje je igralo prošle sezone na pozajmici. Iz Amijena je stigao Aliju Badži, iz Sporting Hihona vezista Pedro Dijaz, iz Gengana Žeremi Livolan, iz Monaka Žan Marselin, a iz AEK Atine Klemen Mišelin. Bordo je ovog leta ukrao Zvezdi jedno pojačanje, ponudio je bolji ugovor Mariborovom napadaču Žanu Vipotniku i doveo ga za 2.700.000 evra.

Da li je Vipotnik napravio ispravnu odluku? Nisam siguran. Video sam ugovor koji mu je Zvezda nudila. Uveravali su ga da će da bude prvi napadač, da će da igra u Ligi šampiona. Francuska liga je teška, Bordo veliki klub koji je u problemu, a konkurencija će da mu bude žestoka. Liga je fizički zahtevna i ako ne bude odmah davao golove skloniće ga na klupu. To me brine“, kazao je nedavno Milivoje Novaković, dugogodišnji reprezentativac Slovenije koji je po okončanju igračke karijere postao agent.

Žan Vipotnik (©Reuters)Žan Vipotnik (©Reuters)

Bordo i pored svih pojačanja i dalje ima najmlađi tim u ligi, prosek godina mu je 22,9. Prate ga Troa (23,2), Valansijan i Amijen (po 23,6), dok najstarije ekipe imaju Laval (28,6) i Ajačio (27,6).

U konkurenciji za prve dve pozicije biće naravno i timovi koji su ispali iz Lige 1, Okser, Ajačio i Troa. Doduše, sva tri tima su značajno promenila sastave u odnosu na prošlu sezonu.

Iz Oksera su otišli Embaje Nijang, Birama Ture, Matijas Otret, Mohamed Ben Fredž, a istekle su pozajmice sa Sirikijem Dembeleom, Jonutom Raduom, Akimom Zedadkom i Han Noom Masengom. Za drugu ligu tim su pojačali Florijan Aje (Breša), Eros Madi (Helmond) i Sad Aguzul (Sošo).

Ajačio (na lokalnom, korzikanskom jeziku) je ostao bez levog beka Ismaela Dijala, novog člana Hajduka iz Splita, kao i Bendžamina Leroja, Janisa Kiminjanija, Alezana Endiajea, Jusefa Belailija i Kevina Spadanude, dok su bez obeštećenja došli Valentin Jakob (Dižon), Jasin Bamu (Al Šamal), Metju Mišel (Nior) i Tima Džabola Folkarelija (Pij).

Stadion Troe (©AFP)Stadion Troe (©AFP)

Troa je, kao što već dobro znate, filijala Mančester Sitija i bitan projekat Siti grupe. Kao takva, teško da će se dugo zadržati u Ligi 2. Potezi na pijaci su povučeni, iz Olimpik Liona je došao 21-godišnji štoper Abdulaje Endiaje za 3.500.000 evra, iz Kodželija 22-godišnji vezista Muhamed Diop za 1.100.000, a iz Nima desno krilo Rafiki Said za 800.000. Neophodno iskustvo bi trebalo da donese 32-godišnji napadač Kajzerslauterna Nikola de Previl, a videćemo i kako će se snaći Lansov bek Ismael Bura. U Troa se takođe vratio sa pozajmice iz TSC Bačke Topole Luka Ilić, tokom priprema je bio starter protiv prvoligaša Klermona (0:1) i Meca (0:3), a očekuje se da u Ligi 2 bude jedan od nosilaca Sitijeve filijale.

Neće Ilić biti jedini srpski fudbaler ove sezone u drugom rangu francuske lige. I dalje je član Poa nekadašnji vezista Voždovca i mlade reprezentacije Srbije Jovan Nišić (25). Prošle godine doduše nije imao značajnu ulogu, zabeležio je svega 12 prvenstvenih nastupa, na terenu je proveo samo 251 minut.

U Ligi 2 će nastupati još jedan fudbaler koji nam je poznat sa terena Mozzart Bet Superlige Srbije. Reč je o nekadašnjem napadaču Crvene zvezde Loisu Dioniju, koji je sa Anžeom ispao u drugi rang. Propustio je veći deo prošle sezone zbog kidanja ukrštenih ligamenata, ova sezona će mu poslužiti za rehabilitaciju karijere, zato je ostao u Anžeu. Jedan je od retkih, većina su pobegli od crno-belih tokom leta, uglavnom bez obeštećenja. Slovenac Miha Blažić je tako otišao u Leh, Usama Faluh i Iljes Četi u Vidad Kazablanku, a golman Pol Bernardoni u Konju. Anžeu je zaradu doneo samo odlazak 22-godišnjeg napadača Aminea Salame u Rems, za 4.000.000 evra. Novi Dionijevi saigrači biće Ibrahima Nijane (Mec), Džozef Lopi (Nim), Džordan Lefort i Floren Anin (Pariz).

Biće zanimljivo videti i kako će se publici predstaviti doskorašnji trećeligaši Konkarno i Dankirk, timovi sa najskromnijim budžetima u ligi.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Fashion&Friends parfimerije od 12.000 rsd + 10.000 rsd

----------

FRANCUSKA 2 – 1. KOLO

Subota

15.00: (1,62) Sent Etjen (3,80) Grenobl (5,80)

19.00: (2,05) Ajačio (3,15) Rodez (4,10)

19.00: (2,65) Amijen (3,20) Kiveji Ruan (2,75)

19.00: (3,15) Anesi (3,35) Gengan (2,30)

19.00: (3,00) Konkarno (3,20) Bastija (2,45)

19.00: (2,80) Dankirk (3,30) Troa (2,55)

19.00: (2,65) Laval (3,10) Anže (2,85)

19.00: (3,05) Pariz (3,35) Kan (2,35)

19.00: (3,60) Valansijan (3,35) Okser (2,10)

Nedelja

20.45: (3,60) Po (3,45) Bordo (2,05)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Luka IlićValensijanDragan ŠolakTroaSošoSent EtjenBordoLiga 2Lois DioniJovan Nišić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara