©Reuters
©Reuters

Hiljadita epizoda Mesijeve fudbalske magije! Argentina zakazala derbi sa Holandijom, uz veliku opomenu u završnici

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.12.22. | 21:59

Gauočosi zasluženo u četvrtfinalu, iako su Kenguri umalo došli do produžetaka u poslednjim trenucima meča - 2:1

Teško ćete na Mundijalima gledati Argentinu koja uživa u lepršavoj igri, spremni su da fudbal učine groznim i dosadnim onda kada njima odgovara, ali je već sada postalo kristalno jasno da će predstojećim rivalima selekcije Lionela Skalonija, počevši od četvrtfinalnog protivnika Holandije, biti mnogo teško da ih spreče u nameri da ovog decembra postanu prvaci sveta. U okršaju osmine finala sa Australijom, koji su obeležile neverovatne brojke Lionela Mesija, Gaučosi su pronašli put među osam najboljih selekcija u Kataru. Ipak, sama završnica utakmice, nakon nesrećnog gola Enca Fernandeza u 77. minutu, predstavljala je ozbiljnu opomenu za Argentince. Takvi padovi na turniru, koji su zaličili na one iz okršaja sa Saudijskom Arabijom, više nisu dozvoljeni - 2:1 (1:0).

Mesi je svoj hiljaditi meč u profesionalnoj karijeri nagradio svojim 789. golom, ukupno devetim na Mundijalima, čime je prišao legendarnom Gabrijelu Omaru Batistuti na samo jedan gol zaostatka. Mesi je u 35. minutu bukvalno pronašao put "ispod zemlje" do gole rivala, matiravši nemoćnog Metjua Rajana prilično mekanim, ali hiruški preciznim udarcem. Na taj način je sa duše skinuo veliki teret pošto mu je ovo bio tek prvi pogodak u nokaut fazi svetskih prvenstava, na petom Mundijalu u karijeri.

Izabrane vesti

Metju Rajan je blistao u završnici meča, kada je neverovatnim intevencijama uspeo da spreči Argentince da stignu do trećeg gola, ali im je drugi bukvalno poklonio. U 57. minutu je iz potpunoi nejasnog razloga krenuo u prodor između dvojice protivničkih igrača posle povratne lopte Roulesa, što je surovo kaznio lukavi Hulijan Alvarez, oduzeo mu loptu i poslao je u praznu mrežu.

Posle toga je delovalo da Skalonijev tim ima sve pod kontrolom, kao i mogućnost da demonstrira sve vrline ozbiljnog tima, kojeg će teško ko moći da spreči na putu ka željenom finalu i trećem najvažnijem trofeju u svetskom fudbalu. Ipak, sva ta sigurnost koja je bila viđena u njhovoj igri potpuno se raspala u pomenutom 77. minutu. Greg Gudvin je žestoko opalio sa ivice kaznenog prostora, lopta je išla prilično daleko od gola, ali je zakačila nesrećnog Fernandeza i promenila pravac. Australijanci do tada nisu imali udarac u okvir gola, ali je onaj prvi bio neuhvatljiv za Emilijana Martineza.

Da su kojim slučajem izabranici Grema Arnolda u završnici meča uspeli da izbore produžetke, veliki tragičar Argentine večeras bi bio Lautaro Martinez. Napadač Intera u 71. minutu je zamenio Hulijana Alvareza, kako bi svojom energijom i umećem pokušao da razreši svaku dilemu po pitanju pobednika. Ipak, na deluje demonstirao osnovni nedostatak u svojoj igri, a to je završnica. Uporno je promašivao šanse, u međuvremenu se razbranio i Rajan, koji je u nadoknadi vremena skinuo i zicer Lionelu Mesiju. Sa druge strane, Australijanci su iz dve izgledne situacije mogli do drugog gola. Prvo je u 81. minutu Lisandro Martinez herojskim startom sprečio Aziza Behiča da golom kruniše fantastičan veleslalom kroz odbranu Gaučosa, dok je poslednju šansu sedmom minutu nadoknade, za izjednačenje propustio Garang Kuol, kome Martinez zaustavio zicer u sedmom minutu nadoknade.

Ipak, posle svega viđenog, čini se da je fudbalska pravda apsolutno zadovoljena. U četvrtfinalu ćemo gledati dve velesile, sa različitim filozofijama i stilovima igre, ozbiljan sudar titana. Sa druge strane, Australija je herojski eliminisana. U Kataru je još jednom demonstrirala herojsku borbenost, Arnold je iz svojih redova izvukao maksimalan potencijal, ali bi bilo previše da su zaigrali i u četvrtfinalu. Tamo ide znatno kvalitetniji tim, sposoban da stigne do same završnice takmičenja.

ARGENTINA - AUSTRALIJA 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Al Rajan

Stadion: Ahmad bin Ali

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Žuti kartoni: Irvin, Degenek (Australija)

ARGENTINA (4-3-3): E. Martinez – Molina (od 80. Montijel) , Romero, Otamendi, Akunja (od 71. Taljafiko) – Fernandez, De Pol, Makalister (od 80. Palasios) – Mesi, Alvarez (od 71. La. Martinez), Gomez (od 49. Li. Martinez)

AUSTRALIJA (4-4-2): Rajan – Degenek (od 72. Karačić), Sutar, Rouls, Behič – Leki (od 72. Maklaren), Muj, Irvin, Bakus (od 58. Hrustić) – Makgri (od 58. Gudvin), Djuk (od 72. Kuol)

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

16.00: (1,35) Francuska (5,30) Poljska (10,0)

20.00: (1,60) Engleska (3,80) Senegal (7,25)

Ponedeljak

16.00: (3,80) Japan (3,15) Hrvatska (2,25)

20.00: (1,32) Brazil (5,40) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (7,00) Maroko (3,60) Španija (1,65)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara