Lazar Samardžić
Lazar Samardžić

Hoće li Srbija uzeti pojačanje? Lazar blista u Seriji A, Piksi ga zvao telefonom, a za 10 dana igraće za Nemce

Vreme čitanja: 7min | uto. 13.09.22. | 18:13

Posle odličnih igara i golova, možda postoji šansa da 20-godišnja „desetka“ uđe u avion za Katar

Po broju fudbalera u Seriji A, Srbija se nalazi na petom mestu sa 17 legionara koji fudbalski hleb zarađuju u elitnom rangu italijanskog fudbala. Ispred su Francuska, Brazil, Argentina i Poljska. Ali taj broj naših fudbalera na Čizmi bi mogao uskoro da poraste za još jedno ime.

Tačnije, on već igra tamo. I to sve bolje i bolje. Samo je potrebno da se formalizuje njegov status kao srpskog fudbalera. To zavisi od selektora Dragana Stojkovića Piksija koji je dobro upućen u priču i nije mu promakao još jedan jako zanimljiv igrač u reprezentativnoj perspektivi.

Izabrane vesti

Ofanzivni vezista Lazar Samardžić i njegov Udineze su jedno od najprijatnijih iznenađenja Serije A na početku sezone. Ekipa Andree Sotila igra iznad svih očekivanja, vezala je četiri pobede i trenutno je samo bod ispod prve pozicije koju dele Napoli, Milan i Atalanta.

A Lazar Samardžić je prelepim golovima ukrasio prethodne dve pobede. Protiv Rome je bombom sa 20 i kusur metara prelomio pobedu golom za 2:0 (kraj 4:0), da bi minulog vikenda postigao prelomni gol za 2:1 u pobedi nad Sasuolom (na kraju 3:1).

U italiji sve glasnije počinje da se priča o Lazaru Samardžiću.

„On kod mene ima specijalnu ulogu i poziciju. Nazvao bih ga ofanzivnim plejmejkerom. Nadaren je fantastičnim šutem, a ima i talenat da asistira. Zadovoljan sam Lazarom, verujem u njega, ali treba da ostane čvrsto sa obe noge na zemlji“, rekao je prošlog vikenda Udinezeov trener Andrea Sotil.

Samardžić je dete iz srpske porodice, rođeno u Berlinu. Fudbalski je prohodao u Herti i u generaciji važio za ogromnog talenta. Bio je član svih mlađih selekcija Nemačke čije državljanstvo i danas ima. Još kao 17-godišnjak je debitovao u Bundesligi za Hertu i skrenuo pažnju velikih klubova, a italijanski transfer guru Đanluka Di Marcio je tog leta 2020. tvrdio da Samardžića žele Juventus, Barselona i Bajern jer mladi vezista nije pristao na novi ugovor u Berlinu i bio je slobodan igrač. Na kraju je potpisao za RB Lajpcig čijoj famoznoj skauting mreži retko koji talent može da promakne.

Ipak, situacija u Lajpcigu nije išla očekivanim tokom jer je klub uskoro napustio Julijan Nagelsman koji je bio jedan od najvećih zagovornika Samardžićevog dolaska. Posle godinu dana je i Lazar rešio da napusti Lajpcig i pomalo iznenađujuće prešao u Udineze za 3.000.000 evra. Retkost je da mlad igrač, rođen i odrastao u Nemačkoj izabere Italiju. To su dva dijametralno suprotna fudbalska mentaliteta i filozofije.

Ali i Udineze je specifičan klub za italijanske uslove. Već decenijama opstaje upravo zahvaljujući sjajnoj skauting mreži koju 20 i kusur godina vodi legendarni Andrea Karnevale. Na Friuliju su lansirana mnoga poznata imena: od Birofa i Helvega, preko Pizara, Fiorea, Jankulovskog, Jakinte, Di Natalea, Handanovića, Aleksisa Sančeza, Benatije, Murijela, Alana, Kvadrada, Zjelinskog, Zapate, De Pola, Musa, a poslednje sezone Udogija i Moline... Zato nije čudo što je baš Udineze izabrao da veruje u Lazara Samardžića i da razvija njegov talenat koji je očigledno bio tu, ali drugi nisu znali kako da ga iskoriste.

Prva sezona je 19-godišnjem Samardžiću prošla u navikavanju na drugačiji fudbal, ligu, zemlju... Od 22 meča u Seriji A koje je odigrao prošle sezone, na čak 21 je ušao sa klupe. Nekada je to bila i simbolična minutaža, na kašičicu. Ipak, i za to malo vremena je uspeo da nagovesti kojim kvalitetima raspolaže i na čemu još treba da radi. Fizički i dalje ima prostora za napredak, a fudbalski je neiskusan za Seriju A. Sa druge strane, pokazao je da ima dobru tehniku, opasan lažnjak, sjajan prekid i pre svega strašan šut. Sa obe noge, što je u današnjem fudbalu posebna dragocenost.

Obe asistencije koje imao u sezoni su Udinezeu doneli bodove u nadoknadi vremena. Idealan korner u 94. minutu je pogodio Beta u glavu za bod i konačnih 1:1 u Bergamu, a identičan korner u 94. minutu i asistencija Bekau su doneli Udinezeu pobedu od 2:1 nad Venecijom. U oba slučaja su to bili vrhunski centaršutevi... A dobar centaršut je pola gola.

A da ume i da pogađa, pokazao je u Speciji kada je u 89. minutu posle solo prodora pogodio plasirku desnom nogom u malu mrežu za minimalnu pobedu. Još lepši gol je dao levom nogom šutem sa 20 i kusur metara u pobedi nad Empolijem.

Bilo je jasno da momak ima talenta i materijala i bio je to sasvim dobar učinak za jednog 19-godišnjeg debitanta u Seriji A. Ovog leta Udineze nije dovodio mnogo pojačanja između ostalog jer je imao igrače kojima treba dati veću priliku. Među njima je bio i Samardžić.

Posle četiri kola u kojima je sakupio tek oko 40 minuta na terenu, Andrea Sotil je odlučio da Samardžiću pruži šansu od prvog minuta u meču protiv Rome. I nije se pokajao. Udineze je odigrao najbolji meč u sezoni, deklasirao Romu 4:0, a Samardžić je snažnim šutem levom nogom sa 30 metara za 2:0 prelomio pitanje pobednika. Gazeta ga je ocenila jakom „sedmicom“ uz opis da „tektonski konkretan igrač: Što u fazi organizacije igre, što u završnici“.

Minulog vikenda je Udineze gostovao Sasuolu, gubio na poluvremenu i tada je Sotil uveo Samardžića. Usledilo je izjednačenje u 75. minutu i prelep gol mladog veziste u 90. minutu. Solo akcija i završnica desnom nogom. Gazeta je ovog puta bila još slatkorečivija. Samardžić i dvostruki strelac Beto su jedini dobili ocene 7,5, a momak iz Berlina je opisan rečima: „Apsolutan talenat. Postigao je odlučujući gol ’pogrešnom nogom’ posle plesa sa loptom“.

Posle dva lepa i bitna gola u dva poslednja meča, italijanski mediji pišu da se Samardžiću opet smeši mesto startera. Problem je što za dva mesta u veznom redu, Sotil ima četvoricu igrača kojima veruje: Lovriča, Arslana, Makenga i Samardžića. Slovenac i Srbin iz Nemačke bi u narednom meču trebalo da imaju prednost u odnosu na Turčina i Francuza.

Iz Sotilovih reči se može zaključiti da on i dalje želi da dozira minutažu Samardžiću. Suštinski, Lazar je i dalje jako mlad igrač.. Ovo mu je tek druga ozbiljna seniorska sezona. Ko od srpskih igrača rođenih 2002. godine i kasnije igra neki ozbiljan fudbal i ima neku ozbiljnu ulogu? Filip Stevanović? Nemanja Jović? Stefan Mitrović? Marko Lazetić? Nemanja Motika? Marko Milovanović? Skoro niko... Eventualno, mladi golman Filip Stanković koji brani standardno u holandskom prvoligašu Volendamu.

Za Lazara Samardžića vreme radi. I dalje uči i napreduje.

„Prezadovoljan sam jer je najbitnije da pomažem timu. Trener mi je rekao na poluvremenu da ulazim i da treba što više da šutiram, pa sam to i uradio“, reako je Samardžić posle gostovanja u Ređo Emiliji.

Mladog vezistu hvali i iskusni saigrač Ilija Nestorovski.

„On drugačije od nas udara loptu. Sada je naučio da više veruje u sebe i oseća podršku kluba, trenera i saigrača. Imam dobar odnos sa njim i verujte mi da je reč o jakom igraču“, rekao je Makedonac.

Samardžić će posle narednog vikenda obući dres Nemačke. Mlade reprezentacije. Nakon što je prošao sve mlađe selekcije Pancera, nosio „desetku“ i kapitensku traku. Jedno vreme ga nije bilo u mladoj reprezentaciji, ali je posle dobrih igara u Udinezeu zaslužio poziv selektora Antonija Di Salva i letos odigrao oba kvalifikaciona meča protiv Poljske i Mađarske u kojima je Nemačka overila plasman na EURO naredne godine. Postigao je i gol protiv Mađara. U narednim danima će se opet naći na Di Salvovom spisku za jake provere u prijateljskim mečevima protiv Engelske i Francuske,

Ipak, postoji šansa da Lazar Samardžić posle nemačkog obuče i srpski dres. Već nekoliko godina u FSS znaju stav igrača i njegove porodice da želi da zaigra a A tim Orlova. Do sada je bilo rano za to, ali možda se u ovim danim otvaraju karte za taj „transfer“.

Lazar i dalje želi dres Orlova, a Dragan Stojković Piksi i njegov prvi saradnik Stevan Dika Stojanović to nisu prevideli. Napravili su prve konkretne korake i telefonski razgovarali sa Samardžićem pre nekoliko nedelja. Bio je dobar i korektan razgovor za prvi put. Piksiju se dopadaju Lazarevi kvaliteti, vidi u njemu zanimljivu „desetku“ ali problem je vreme. Makar za Katar.

Reprezentacija je kroz prethodne kvalifikacije i Ligu nacija skoro formirala tim i teško je očekivati da se sada eksperimentiše sa mnogo novih imena. Iako je Piksi pozivima Srđanu Babiću i Stefanu Mitroviću pokazao da želi da pruži šansu svima koji je zaslužuju. I pride je u Mitrovićevom slučaju na vreme učinio uslugu srpskom fudbalu i sprečio da Zvezdino krilo obuče dres Kanade.

Razgovor selektora i direktora reprezentacije sa Samardžićem je obavljen pre ovih poslednjih mečeva i golova pa se možda nešto od tada i promenilo u Samardžićevom statusu s obzirom da ga je Piksi donedavno video kao pojačanje za naredne kvalifikacije za EP. Ali najnovije partije i golovi mladog Berlinca nagoveštavaju da brzo napreduje i sazreva i mogli bi da ubrzaju poziv u jato Orlova kojem se godinama nada.

Poznato je da u slučaju nemačkih državljana ne postoji opcija za dvojno dravljanstvo. Ako je igrač već spreman da se odrekne nemačkog državljanstva zbog dres Srbije, onda je to ozbiljna naznaka koliko mu je stalo. Jer, u današnje vreme nemački pasoš zaista vredi mnogo više od srpskog... A ni srpski fudbal u perspektivi ne obiluje nekim „desetkama“ koje obećavaju.

Trenutno je kapiten Dušan Tadić nedodirljiv na toj poziciji, Filip Đuričlić je ta vrsta igrača i gledaćemo ga još nekoliko godina u nacionalnom timu, ali posle njih sledi velika praznina... Koju bi u nekom idealnom scenariju mogao da popuni baš današnji vezista Udinezea. 


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Dragan Stojković PiksiLazar Samardžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara