(©Reuters)
(©Reuters)

Hoćemo li 2030. prvi put gledati Mundijal na dva kontinenta?

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.07.23. | 13:35

Španija, Portugalija, Ukrajina i Maroko

Nekoliko puta dosad imali smo slučajeve da dve države organizuju svetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu, a 2020. šampionat Starog kontinenta igran je u čak 11 zemalja. Nikada, ipak, nije bio slučaj da se jedno od dva najznačajnija fudbalska takmičenja organizuje na dva kontineta. To bi 2030. godine moglo da se promeni...

Naime, fudbalski savezi Španije, Portugalije, Ukrajine i Maroka zajedno će podneti kandidaturu za organizaciju Mundijala 2030. godine. Iako se činilo da će se Ukrajina zbog rata sa Rusijom koji i dalje traje povući iz priče, a Maroko zauzeti to mesto, Ekip navodi da će sve četiri države ostati na broju.

Izabrane vesti

Ukoliko bi im FIFA dodelila organizaciju Svetskog prvenstva, to bi značilo da ćemo prvi put gledati turnir koji se odvija na dva kontinenta.

Iz pomenutog kvarteta domaćin Mundijala bila je jedino Španija (1982), dok Portugalija i Ukrajina imaju iskustvo organizovanja Evropskog prvenstva, a Maroko je svojevremeno ugostio najbolje afričke selekcije (1988), a više puta je bio domaćin Svetskog prvenstva za klubove. Ipak, malo je verovatno da će ratom razorena Ukrajina biti u mogućnosti da ostane u kandidaturi čak i da ova četvrtka dobije naklonost FIFA.

Konačna odluka o domaćinu Svetskog prvenstva biće poznata septembra 2024, a u trci je još južnoamerički savez Argentina - Urugvaj - Čile - Paragvaj. Pričalo se i o koaliciji Grčka - Egipat - Saudijska Arabija (što bi tek bio pionirski slučaj odigravanja Mundijala na tri kontinenta), ali su oni povukli svoju ponudu nakoj objave Afričke fudbalske konfederacije da će podržati Maroko i njegovu koorganizaciju sa Španijom, Portugalijom i Ukrajinom.

Kao obrazloženje za višečlanu saradnju, savezi navode odluku FIFA da proširi Svetsko prvenstvo na 48 učesnika. Prvi takav Mundijal biće odigran 2026. u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika.


tagovi

Svetsko prvenstvoFIFAĐani Infantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara