Hrabar kao argentinski oficir sa Folklanda: Fernando Gago potpisao kapitulaciju posle pet operacija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.11.20. | 02:55

Sjajni vezista definitivno odlučio da prekine karijeru

Molila se Argentina prethodnih dana, i ne samo Argentina, za zdravlje Dijega Armanda Maradone, tog buntovnog dečka i najvećeg fudbalskog sina te zemlje. Na kraju je besmrtni El Pibe ispisao još jednu životnu pobedu, ne želeći da potpiše kapitulaciju pred „običnim“ hematmom na mozgu. Dok je cela Argentina bila u stanju euforije zbog dobrih vesti iz bolnice gde je bio smešten El Pibe, jedan drugi argentinski vojnik, ne toliko slavan kao Maradona, odlučio je da se povuče sa položaja. Ali samo sa prirodnog položaja zelenog terena i punih tribina sa čijih delova kulja vrela južnoamerička krv.

Da, pričamo o Fernadu Gagu, jednom od onih igrača po kojima je Argentina godinama unazad poznata. Kao i njegov poznatiji imenjek Redondo, i ljubimac navijača Boke Juniors, čovek koji je igrao za Real Madrid, Valensiju i Romu, predstavljao je tihog plejmejkera. Onog elegantnog začetnika akcija, čija vam se dodavanja čine tako prostim i jednostavnim da želite da ih ponovite. Budite ubeđeni da ne biste uspeli.

Izabrane vesti

Bio je u svim klubovima čiji je dres nosio produžena ruka trenera na terenu. Bila je to njegova osnovna referenca, ali ne i jedina. Imao je Fernando Gago nešto hrabro u sebi, koliko i argentinski oficiri koji su leta 1982. godine pod naletom Engleza odigrali svoj poslednji tango. Kako drugačije objasniti da je Fernando Gago tokom većeg dela karijere prkosio zakonima medicine i savremenog fudbala koji proždire igrače. Potpisao je kapitulaciju posle pet operacija ligamenata kolena. Više nije mogao.

Poslednja stanica bio je Veles Sarsfild.

„Gagova odluka je nešto što je jako teško prihvatiti. Znamo šta on donosi kompletnom timu, njegov odlazak u penziju je veliki udarac za sve nas u klubu. Uložio je veliki napor da se vrati, bio je jako posvećen. Međutim, izgubili smo veoma važnog igrača“, rekao je menadžer Veles Sarsfilda Pablo Kavaljero.

Ostaće zapisano da je za reprezentaciju Argentine sjajni zadnji vezni odigrao 61 meč. Statistika kaže da nije postigao pogodak. Ali da li je baš tako. Na žrtvenik jedne fudbalske sile, koja se u poslednjem veku konstantno mučila, prineo je svoje koleno. Bilo je mečeva kada je znao da zaseni i het-trik Lionela Mesija. Govorimo o onom duelu iz 2017. godine kada su Gaučosi na krcatoj Bombonjeri igrali jedan od najvažnijih mečeva za odlazak na Mundijal u Rusiji protiv Perua. Posle šest minuta Gago je jaukao od bolova. I plakao kao cela Argentina. Ali kao pomenuti oficir sa Folklanda nije želeo da potpiše kapitulaciju.

“Zakrpi me, doktore, hoću da se vratim! Pusti me da igram, j...m ti sestru!”, bile su Gagove reči upućene doktoru reprezentacije koje su dešifrovali argentinski novinari.

I uspeo je da se vrati. Još jednom. Tada već iskusni igrač sredine terena, svestan da je senka Fernanda Redonda, čoveka koga je trebalo da nasledi po elegenciji pokreta, zasenila njegovu karijeru održavao se u fudbalskom životu noseći dres Boke Juniors. Stigao je i do Superklasika u finalu Kopa Libertadores. River je bio uspešniji.

Međutim, ostaće zapisano da je Fernando Gago osvojio osam klupskih trofeja. Da je 2007. godine održao reč koju je dao predstavnicima Real Madrida, mada je Arijedo Brajda navaljivao da ga odvuče u Milan. Nije želeo Gago da pogazi ono što je obećao.

„On samo hoće u Milan“, rekao je Brajda.

I čini se da je Fernando Gago pogrešio sa izborom kluba. Kako je napisao naš kolumnista Marko Prelević, u Madridu je postao puki vodonoša, umesto da nastavi aristokratsku lozu koju je argentinskim rukama posejao Fernando Redondo. Kasnija evropska odiseja nije imala opojan miris, vratio se Gago podvijenog repa u rodnu Argentinu. I odbijao da se povuče sa položaja. Sve do pete operacije

Želeo sam ranije da se povučem. Ustajao sam rano i igrao se sa sinom. To je bio okidač da se ponovo vratim fudbalu. Jer sam želeo da imam nove ciljeve. Kasnije mi je sin šapnuo: 'Tata, ja želim da ti ponovo igraš fudbal'. To je bio okidač“, poručio je Gago 1. jula kada je potpisao ugovor sa Veles Sarsfildom.

Četiri meseci kasnije Gago je odlučio da prekine karijeru.



tagovi

Fernando Gago

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara