Čakir pokazuje na penal u 93. minutu (Reuters)
Čakir pokazuje na penal u 93. minutu (Reuters)

Hrabri Milan zaigrao kao nekad, ali Atletiko uz sporan crveni i penal u 97. minutu pokorio San Siro (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.09.21. | 23:09

Liverpul deklasirao Porto u gostima i jezdi ka nokaut fazi

Sedam godina posle poslednjeg meča Lige šampiona na San Siru u kojem mu je Atletiko uzeo dušu i poslao ga u epohu patnje i drugu ligu evropskog fudbala, Milan je opet ostao u suzama posle duela sa madridskim Jorgandžijama.

Rosoneri su sjajno otvorili utakmicu, vodili do 83. minuta, ali su na kraju ostali i bez boda golom Luisa Suareza iz penala u 97. minutu – 1:2.

Izabrane vesti

Sedmostruki prvak Evrope je večeras zaigrao htrabro, najavio da može da se nosi sa favorizovanima Madriđanima kao što je radio na momente protiv Liverpula na Enfildu ali je platio skupu cenu strogom kriterijum turskog sudije Džunejta Čakira i neiskustvu svoje mlade ekipe. Trener Pioli je opet platio i školu za neke loše povučene poteze u izmenama. Da je ostalo 11 na 11, čini se da bi Milan bio bliži pobedi sa kojom bi ostao ravnopravan u borbi za za osminu finala. Ovako, već debelo kasni za Liverpulom i Atletikom...

Bez povređenih lidera Ibrahimovića i Kjera, bez povređenih rezervista Bakajoka, Krunića, Mesijasa, sa nedovoljno spremnim Žiruom na klupi, Stefano Pioli je lansirao tim sa Dijazom, Leaom i Rebićem kao ofanzivnim trozupcem koji je vadio dušu na pamuk čuvenoj odbrani Čola Simeonea. A baš se u odbranu uzdao strateg Atletika, pa su na klupi ostali igrači ofanzivne orijentacije Grizman, Feliks, Mateus Kunja, Lemar, Lodi... Korea kao polušpic iza Suareza uz „radnički“ vezni red sa Ljorenteom, Kokeom, Kondgobijom su bili Čolov izbor za rezultat na San Siru. Očligledno pogrešan.

Od prvog minuta se videla ogromna glad Milanovog mladog tima da se pokaže u Ligi šampiona i da raspali San Siro koji se načekao elitnog fudbala. Rebić je u 18. minutu izašao sam na Oblaka ali je Slovenac odbeanio. Posle kornera koji je usledio, Milan je došao do vođstva. Raspoloženi Braim Dijaz je lomio Kokea i u pravom trenutku pronašao Leaa koji je hiriruški preciznim udarcem po zemlji u suprotan ugao krunisao bolju igru Milana.

Nastavili su razigrani Rosoneri da dominiraju i igraju bolje, Atletiko se branio i onda je gostima stigao poklon sa neba. Frank Kesi je neoprezno startovao, a sudija Čakir njegov blag faul okarakterisao za drugi žuti i isključenje. Baš prestrogo! Turčin je uništio sjajnu utakmicu i skresao krila Rosonerima.

Od tog trenutka je Milan morao da se povuče, a Pioli da žrtvuje Rebića i uvede Tonalija. Tripijer i Suarez su imali dobre šanse ali je Milan odbranio vođstvo do poluvremena. Ipak, uvođenjem Feliksa već u 37. minutu je bilo jasno da će Čolo pokušati da napadne i da nadokandi kiks protiv Porta u Madridu.

De Pol i Lodi su ušli na poluvremenu, a Pioli krenuo da se zatvara. Leao i Dijaz su pretrčane kilometre platili izlascima u 57. minutu. Nejasno je šta je trener Milana mislio uvođenjem Žirua i Balo Turea u meču u kojem mu je bila potrebna brzina i šansa iz kontranapada. Kada je posle sat vremena ušao i Grizman, bilo je jasno da ćemo gledati totalnu oafanzivu Kolčonjerosa. Odolevala je odbrana Milana, Menjan je spasao ispred Lemara u 81. minutu ali ništa nije mogao na volej Grizmana u 83. minutu. Slabo je Francuza ispratio domaći kapiten Romanjoli...

Atletiko je namiriso krv i krenuo po ceo plen. Florenci je imao šansu na drugoj strani da vrati Milan u vošđstvo ali je odličan šut otišao pored stative. Menjan je imao fenomenalne intervencije u nadoknadi vremena ali posle gužve u 94. minutu, Kalulu je rukom udario loptu i Čakir je bez prmišljanja pokazao na belu tačku. Možda opet prestrogo... Tri minuta su bila potrebna da se izvede penal ali Suarez je bio neumoljiv i Atletiko je napravio ogroman korak ka plasmanu u osminu finala. Urugvajac je dao gol u gostima u Ligi šampiona posle šest godina!

Uprkos hrabrim izdanjoima protiv Liverpula i Ateltika i činjenici da je u oba meča imao vođstvo, Milan je paltio skupu cenu i sa nula bodova posle dva kola se nalazi u teškoj situaciji.

Za razliku od Liverpul koji je mnogo lakše nego što se očekivalo završio posao u Portu. Pobedom na Dragau od 5:1, Redsi su posle dva kola došli do maksimalnih šest bodova i u jako dobroj su situaciji da prođu kroz „grupu smrti“. Za prolaz je obično dovoljno 10 ili 12 bodova, a oni su već pola posla odradili i imaju još dva meča kod kuna Enfildu.

Portovi problemi sa sastavom tima su se pogoršali na zagrevanju jer se povredio komandant odbrane Pepe i trener Konseisao je morao da menja startnu postavu. S obzirom da nije mogao da računa ni na drugog startnog štopera Mbembu zbog kartona, jasno je u kakvim problemima je bio Portov strateg. Na drugoj strani nije bilo Aleksander Arnolda zbog povrede pa je Milner prinudno zakrpio poziciju desnog beka dok je Kurtis Džons dobio šansu u veznom redu uz Fabinja i Hendersona koji je večeras odigrao 400. meč u dresu Liverpula. Sjajan posao je večeras odradio mladi Englez i pokazao je da je ozbiljna opcija za Jirgena Klopa.

Portugalci su na početku meča upravo ciljali desni bok Redsa i nadali se da će Milner biti slaba tačka. Ali ništa od toga. Posle 15 minuta igre su izgubili najkreativnijeg vezistu Otavija zbog povrede i od tada su nestali sa terena. Liverpul je poveo već u 18. minutu. Dugo je trajao napad gostiju, Džons je šutirao iskosa, a golman i štoper Porta očajno reagovali i Salah je poklon gurnuo u mrežu.

Liverpul je od vođstva u potpunosti kontrolisao situaciju na terenu. Porto je bio očajan. Drugi gol je bio neminovnost i pao je u poslednjem minutu prvog poluvremena. Akcija je krenula od golmana, sa levog boka se preselila ne desni odakle je Milner odlično centrirao, a odbrana Porta još jednom katastrofalno reagovala i Mane je na drugoj stativi kaznio propust domaćih.

Dva gola prednosti i apsolutna dominacija protiv dezorjentisanog domaćina su već na poluvremenu govorili da je ovde sve rešeno. Pokušao je Konseisao uvođenjem Marka Grujića na poluvremenu da popravi stvari na sredini terena gde su dominirali Fabinjo i Džons, ubrzo je uveo Vendela i Vitinju ali ništa nije postigao. A i definitivno je sve bilo rešeno kada je Salah postigao drugi gol u 60. minutu. Još jednom je sajajan posao odradio fenomenalni Kurtis Džons. Oteo je loptu na centru, doneo je do kaznenog prostora domaćih i kao na tacni asistirao Egipćaninu kojem nije bilo teško da iskoristi zicer.

Pogodak Taremija glavom u 75. minutu je bio slaba uteha Zmajevima jer je ušao rezervista Firmino i sa dva gola za pet minuta kaznio nove greške Portove odbrane za petardu na Dragau.

Redsima sledi dvomeč sa Atletikom, Porto će protiv Milana u dva meča pokušati da ostane u igri za prolaz pošto je večerašnjim porazom devalvirao bod iz Madrida.

GRUPA B

Porto - Liverpul 1:5 (0:2)

/Taremi 75 - Salah 18, 60, Mane 45, Firmino 77, 81/

Milan - Atletiko Madrid 1:2

/Leao 20 - Grizman 84, Suarez 90+7 penal/



tagovi

Cunejt ČakirLuis SuarezAntoan GrizmanRafael LeaoFrank Kesi

Obaveštavaj me

Liverpul
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara