Hrstić posle debija iz snova: Ni prehlada nije bila prepreka, u Srbiji bismo već "birali" rivale u grupi

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.08.23. | 11:02

Srbin koji je na premijeri oduševio Šveđane motivisan pred nove izazove, ali i sa obe noge na zemlji

Samo šest dana u Švedskoj bilo je dovoljno Srđanu Hrstiću da na terenu opravda poverenje Hekena i činjenicu da je tamošnji šampion za njegov angažman i prelazak iz Spartaka izdvojio oko 1.600.000 evra. Doskorašnji adut Subotičana na debiju u žuto-crnom dresu upisao je dva gola i asistenciju i tako potpisao trijumf gostiju protiv Žalgirisa (3:1) te je saigrače doveo u predvorje plej-ofa Lige Evrope i jeseni na međunarodnoj sceni.

Tim koji je na prethodnom evropskom koraku, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pretrpeo bolan udarac od predstavnika Farskih Ostrva, krajem prethodne nedelje, odnosno u petak uveče, obelodanio je novo pojačanje, a tek promovisani Srbin već narednog četvrtak je praktično otplatio uloženo dovevši Heken na korak od naredne faze koja garantuje makar plasman u grupu Lige konferencije i 3.000.000 evra.

Izabrane vesti

Prednost od dva gola stečena na strani u praksi je retko nadoknadiva, ali Hrstić između dva susreta sa Žalgirisom za Mozzart Sport ističe da je prerano za slavlje.

"Da smo u Srbiji verovatno bi već razmišljali o jeseni u Evropi, gledali ka protivniku u plej-ofu, 'birali' rivale u grupi... Ovde je mentalitet drugačiji, ne postoji euforija i svi su svesni da nas još čitava utakmica deli od ostvarenja prvog u nizu ciljeva. U završnici utakmice smo se malo opustili, došlo je do pada koncentracije i primili smo gol, ali smo generalno ostavili vrlo dobar posao. Dva gola su osetna prednost, ali znamo da nismo završili posao", počeo je Hrstić.

Upravo temperament koji je golgeter rođen 2003. godine doneo sa Balkana jedan je od faktora koji su uticali da se ekipa probudi posle blede internacionalne premijere ove sezone. Uspeo je Hrstić da režira idealan debi i da se na prvom koraku pokaže u idealnom svetlu.

"Preplavile su me emocije posle utakmice, zaista nisam mogao da zamislim bolji debi. Prezadovoljan sam načinom na koji sm se predstavio, ni u najboljem scenariju nisam očekivao ovakav rasplet. Trener mi je dva dana pre utakmice rekao da ću igrati što me je dodatno motivisalo. Imao sam prethodno blagu prehladu, međutim to nije bilo dovoljno da me spreči da debitujem. Pitali su me članovi stručnog štaba da li mogu da igram, ali nisam imao bilo kakvu dilemu".

Dva odbitka posle pretnji saigrača mladić rođen u Somboru umeo je da pretoči u golove. Na komentar da je novo poglavlje otvorio u stilu Pipa Inzagija uz osmeh je imao spreman odgovor.

"Jednostavno se poklopilo tako. Imao sam osećaj gde će lopta završiti, pratio sam akcije i to je rezultiralo golovima. Nisam navikao da tako lako postižem golove, u Spartaku sam morao dobro da se pomučim da bih zatresao mrežu rivala. Verujem da je ovo bila nagrada za trud, potvrda da sam na pravom putu i podstrek da nastavim u istom ritmu. Ekipa je takva, želi da igra, gajimo ofanzivan fudbal, te stvara šanse. Takva filozofija najviše prija upravo napadačima. Na stil igre utiče i infrastruktura, tereni koji dozvoljavaju brži fudbal".

Suvišno je i napominjati, već na putu iz Litvanije nazad u Švedsku Hrstić je primio nebrojeno mnogo čestitki.

"Zahvalan sam na velikoj podršci. Javili su mi se mnogi bliski ljudi, porodica, drugari... Saigrači iz Spartaka su ovo i priredili. Na rastanku su mi rekli - nemoj da se iznenadiš ako budeš rešio već prvu utakmicu. Nadao sam se dobrom početku, ali je ovakav start premašio moja očekivanja. Kao i prethodnu utakmicu, i svaku narednu ću dočekati sa ciljem da postignem gol, to mi i jeste primarni zadatak".

Posle golova, talentovani centarfor je upisao atraktivnu asistenciju - petom je odložio za loptu za Rigarda i odradio veći deo posla na putu do trećeg slavlja.

"Asistencija je vredela skoro koliko i gol. Čuo sam saigrača da mi se javlja iza leđa. Nisam ga video, ali sam instinktivno petom samo produžio pas sa desnog boka. Ispostavilo se to kao idealan potez. Nsiam fudbaler koji gleda samo ka golu i individualnom učinku, volim da sarađujem i ne libim se ni da proigram te mi je jednaku radost doneo i treći gol, kao i dva koje sam ja postigao".

Đak Spartaka preko noći je u potpunosti promenio okruženje: nova ekipa, druga država, potpuno drugačiji uslovi od klime preko infrastrukture... Ipak, adaptacija mu praktično nije bila potrebna.

"Znam da ima Srba u švedskom fudbalu, ali sam kratko ovde i nisam upoznao igrače drugih klubova. U Hekenu su mi oko adaptacije pomogli momci sa naših prostora, Kadir Hodžić i Sebastijan Banožić pričaju istim jezikom, a tu je i Makedonac Filip Trpčevski. Brzo sam se uklopio što se odrazilo i na funkcionisanje na terenu".

Sedmocifreno obeštećenje u evrima, prvo ikada izdvojeno za nekog igrača subotičkog superligaša, predstavljalo je određeni teret, ali i dodatni pokretač.

"Činjenica da je moj prelazak predstavljao najveći trensfer Spartaka ikada bila je motiv, a odmah sam postao svestan da sam došao u pravi klub za dalji razvoj i napredak. Čitav posao se dogodio preko noći, stigao sam na trening Spartaka i predsednik Nikola Simović mi je rekao da su klubovi dogovorili prelazak, da ostaje samo da utanačim lične uslove. Bio sam malo iznenađen, iako sam bio svestan da kao mlad napadač predstavljam potencijalno igrača koji može da donese profit, nisam mnogo razmišljao na tu temu, fokus mi je bio na Subotičanima. Čim sam čuo ime kluba, da se radi o šampionu Švedske, znao sam da ću prihvatiti. Nisam imao dilemu", kazao je Hrstić.

EVROPA, ALI I ODBRANA TITULE

Heken je trenutno zauzima treće mesto u šampionskoj trci. Posle 18. kola branilac titule je četiri boda iza lidera Elfsborga, dok u odnosu na Malme ima tri manje. Završnica prvenstva nagoveštava pregršt uzbuđenja, a srpski napadač nema dilemu kada je cilj u pitanju.

"Idemo na odbranu titule, to je jasno zacrtana ambicija. Neće biti lako u oštroj konkurenciji, ali je cilj jasan", rekao je Srđan.


tagovi

Srđan HrstićHekenŠvedskaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara