Srđan Hrstić (©Starsport)
Srđan Hrstić (©Starsport)

Hrstićevi dani za pamćenje: Tri gola u dva meča protiv Žalgirisa, za overu evropske jeseni! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.08.23. | 20:00

Doskorašnji igrač Spartaka iz Subotice još jednom potvrdio sjajnu golgetersku formu nakon prelaska u redove švedskog šampiona (5:0). Bosna i Hercegovina će konačno imati klub u evrokupovima, pošto je Zrinjski bez problema odbranio veliku prednost iz Mostara (0:1)

Bio je Srđan Hrstić dvostruki strelac prošlog četvrtka u trijumfu Hekena nad Žalgirisom od 3:1 u Litvaniji. Momak iz Sombora nastavio je da opravdava 1.600.000 evra, koliko je švedski šampion platio srpskom klubu za transfer 20-godišnjeg napadača. Zatresao je mrežu litvanskog kluba u 28. minutu, čime je tim trenera Pera Matijasa Hegma došao do nedostižnih 4:1 u ukupnom skoru. Nakon što je Hrstić načeo šampiona Litvanije, Hekenu se sve otvorilo za konačnih 5:0 (u ukupnom skoru 8:1). Ovim trijumfom fudbaleri Hekena plasirali su se u plej-of za Ligu Evrope, čime su obezbedili istorijski prvi plasman u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, jer im je sada zagarantovano učešće bar u Ligi konferencije.

Igrao se 27. minut kada je Hrstić bio egzekutor duge akcije svog tima i iskoristio asistenciju Danca Mikela Risgora. Našao se Srbin na oko šest metara od protivničkog gola i manirom vrsnog strelca savladao Edvinasa Gertmonasa. Lepršavo je igrao Heken celo drugo poluvreme, a posebno raspoložen bio je fudbaler iz Gane Ibrahim Sadik, postigavši dva gola. U strelce se do kraja potpisao i 18-godišnji Momodu Lamin Sonko.

Izabrane vesti

Imaju obezbeđenu Ligu konferencije, ali je jasno da će na krilima dobre forme igrači Hekena pokušati da izbori i igranje u Ligi Evrope, jer će im protivnik na putu ka plasmanu u drugo po kvalitetu evropsko takmičenje biti škotski Aberdin.



Nije samo Heken večeras došao do istorijskog uspeha. To je učinio i šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski. Tim iz Mostara jeste večeras poražen na Islandu 1:0, ali je zbog velike zalihe iz prve utakmice prošao u plej-of Lige Evrope za konačnih 6:3 u ukupnom skoru. Postigao je autogol štoper Stefan Jakovljević u 56. minutu, ali to nije ulilo veću nesigurnost u zadnju liniju gostiju, koji su mirno do kraja sačuvali ubedljivu prednost u ukupnom skoru. Ovaj prolaz u plej-of za Ligu Evrope, istorijski je ne samo za Zrinjski kao klub, već i za čitav fudbal u Bosni i Hercegovini, jer je njime obezbeđen prvi plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja u istoriji BIH fudbala. Ligu konferencije imaju u džepu, ali probaće i Zrinjski do Lige Evrope. Tu će imati značajno teži posao, jer ih očekuje dvomeč protiv trećeplasiranog tima austrijske lige LASK Linca.

Odigran je još jedan zanimljiv duel u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Azerbejdžanski šampion Karabag trijumfovao je i u revanš utakmici protiv Helsinkija. Nakon pobede od 2:1 prethodne sedmice na Tofik Bahramov stadionu, tim iz Bakua pobedio je istovetnim rezultatom i u finskoj prestonici. Kada je golom Santerija Hostike u 10. minutu domaćin došao do prednosti, činilo se da će Karabag imati značajno teži posao od očekivanog. Ipak, sam je Helsinki najviše pomogao protivniku crvenim kartonom Kevina Kuasivi Benisana u 16. minutu. Zagospodario je terenom Karabag u potpunosti nakon što je stekao brojčanu prednost, a simultano je dobijao svesrdnu pomoć domaćih. U nadoknadi prvog poluvremena izjednačio je učesnik Lige šampiona iz 2017. na 1:1. golom iz penala Torala Bajramova.

Iako je u tim trenucima morao da juri gol, nije uspeo Helsinki da se nametne sa igračem manje na terenu, a pitanje prolaza rešio je nekada velika nada Olimpika iz Liona Jasin Benzija. Ima Alžirac tek 29 godina, ali je već godinama u kontinuiranom padu forme. Nakon kratkih epizoda u Fenerbahčeu, Olimpijakosu, Dižonu i Hatajsporu došao je Azerbejdžan, a danas je upravo njegov kvalitet napravio odlučujuću prevagu. Karabag je ukupnom pobedom od 4:2 osigurao evropsku jesen i minimum igranje u grupnoj fazi Lige konferencije. Naravno, probaće Karabag da izbori i igranje u kvalitetnijem takmičenju, pošto će u u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv Ljubljanske Olimpije, eliminisane od Galatasaraja u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE – 1. KOLO (REVANŠI):

Četvrtak

HJK Helsinki - Karabag 1:2 (1:1) - prvi meč 1:2

Heken - Žalgiris 1:2 (1:1) - prvi meč 3:1

Brejdablik - Zrinjski 1:0 (0:0)- prvi meč 2:6

BATE Borisov - Šerif 2:2 (1:2) - prvi meč 1:5

Dnjepar 1 - Slavija Prag 1:1 (1:0) - prvi meč 0:3

Genk - Olimpijakos 1:1 (1:0) - prvi meč 0:1

Ludogorec - Astana 5:1 (1:1) prvi meč 1:2


tagovi

Srđan HrstićHelsinkiKarabagHekenŽalgirisZrinjskiBrejdablikŠerifBATE BorisovSlavija PragDnjeparLudogorecAstana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara