Marko Livaja (©Reuters)
Marko Livaja (©Reuters)

Hrvati jaki pod pritiskom, Livaja je taj za kim su čeznuli! Dalić pogodio sa špicem i izbacio Kanadu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.11.22. | 18:51

Centarfor Hajduka ključan u preokretu, Andrej Kramarić dva puta matirao Milana Borjana

Virtuoz je usamljen, Luka Modrić nema sa kime da igra, okružen je saigračima koji ne mogu da ga ispate; Zlatko Dalić luta, glavni problem mu je nedostatak adekvatnog napadača; Hrvatska još od Marija Mandžukića nema pravu „devetku“ i zbog toga – između ostalog – neće biti ni blizu ostvarenja iz Rusije… I još mnogo toga vrtelo se otkako je Maroko zaustavio svetskog vicešampiona na otvaranju Mundijala, i ponovo je krenulo upiranje prstom u selektora koji „nema špica ili ne zna da ga odabere“.

Javila se zebnja, mozgali su svi kako da se izleči neefikasnost, a lek je pronašao čovek u koga se sve vreme – više ili manje – sumnja. Zlatko Dalić je „gurnuo“ Marka Livaju u špic i dobio je startnu „devetku“ za kojom je čeznuo! Božanstvo na Poljudu, prvo ime grada Splita, a za reprezentaciju nekako do Kanade mitsko biće. Napadač koji je šansu dobijao sa klupe i povremeno je koristio. E, ta klupa, ona je bila jedina greška. Čim je promovisan u startera, Marko Livaja je dokazao da je on taj za kim čezne Hrvatska. Zajedno sa Andrejem Kramarićem vezao je odbranu Kanade u čvor, režirao preokret i poboljšao šanse vicešampiona sveta da se nađe u nokaut fazi Mundijala - 4:1 (2:1).

Izabrane vesti

Centarfor Hajduka ima specijalan status, na svakom meču u dresu Bilih ili da gol ili upiše asistenciju. I nije nikakvo čudo što mu se tretman u reprezentaciji menja, što je, iako igra u HNL-u, najveća zvezda posle Luke Modrića. Zasigurno ne najkompletniji ili igrač sa najvećom karijerom u hrvatskom sastavu, ali figura koja privlači posebnu pažnju. I trudi se da je u centru zbivanja. Bilo da na okupljanju reprezentacije potpisuje dres Hajduka, dok je kod saigrača dres državnog tima, ili na drugi način. Loš dečko hrvatskog fudbala okreće stvari u svoju korist. Redom. Od klupskog, a sada i reprezentativnog fudbala.

Marko Livaja je najavio preokret Hrvatske, ušao je u prvu ozbiljnu šansu – ostao je kratak. Vrhom kopačke takao je loptu, završila je u naručju Milana Borjana, i to je bila prva od pregršt situacija u kojima je golman Crvene zvezde izlazio kao pobednik. Vadio je kestenje iz vatre, uleteo u šut špicu Hrvatske, skidao udarce sa distance i sprečio debakl. Težak poraz nije mogao. Kod sva četiri gola bio je nemoćan, ispratio je loptu pogledom i kod poništenog pogotka Andreja Kramarića. Kanadu je paralisao napadački tercet Ivan Perišić – Andrej Kramarić – Marko Livaja, a imala je start kao iz bajke...

Nije se bajkovito završilo po Kanadu, ispala je već posle dve odigrane utakmice i predstoji joj revijalna sa Marokancima, ali će istorija večno pamtiti Alfonsa Dejvisa. Supersonični univerzalac Bajern Minhena ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju kanadskog fudbala. Bilo mu je potrebno 67 sekundi da zatrese mrežu gola koji je branio Dominik Livaković, baci kanadske navijače u trans i postane prvi strelac na Mundijalima zemlje na čijoj crveno-beloj zastavi dominira javorov list.

Tejdžon Bjukenan je pogodio Alfonsa Dejvisa, šokirali su svetskog vicešampiona i nastavili da prave dar-mar po krilima. Ali, ofranziva Kanade nije dugo potrajala, okrenula se situacija za 180 stepeni. Pokazali su Hrvati da su jaki pod pritiskom, da nisu izgrađeni od krhkog materijala i da imaju arsenal. Nije kompletan nestao odlaskom Marija Mandžukića i ne mora baš sve sam Luka Modrić. Slali su Mateo Kovačić i Ivan Perišić kroz sredinu lopte koje su polovile odbranu rivala, a inicijalnu kapislu ispalio je – Marcelo Brozović. Čovek koji se ne vidi, a sveprisutan je. Pokrenuo je akciju kod prvog gola Andreja Kramarića, karika u lancu bio je špic Hajduka, ali bio je i u ofsajdu.

Propalo je Kramarićev slalom, dignuta je ofsajd zastavica u vazduh… Deset minuta kasnije je mirovala. Ivan Perišić je podvalio loptu za napadača Hofenhajma, koji se u odnosu na meč sa Marokom prebacio sa centralne pozicije na desno krilo, a on je poslao loptu ispod leve ruke Milana Borjana u suprotan ugao.

Otpočeo je hrvatski valcer na Kalifa stadionu!

Jurišala je Hrvatska, visoko su bekovi izlazili napred. Josip Juranović je izvršio pritisak, iščačkao je loptu i proradila je hajdučka veza. Ćušnuo je loptu u prostor, a Marko Livaja je iz trka opalio sa ivice šesnaesterca. Opružio se Milan Borjan, nije mogao do lopte. Dalićeva četa je preokrenula u pravi čas – pred odlazak na poluvrme. I po povratku na teren nije srljala, strljivo je čekala da se Kanađani zalete, kao što su to činili na početku, i zada im konačan udarac.

Andrej Kramarić je promašio kolosalnu šansu, kanadska „jedinica“ je bila bolja, ali nije dugo hrvatski ofanzivac čekao na novu priliku. I nju nije protraćio. Ivan Perišić spojio ga je sa golom u prvom poluvremenu, ponovio je to i u nastavku. Zavrnuo loptu u kazneni, Kramarić je u prijemu desnom prebacio na levu i stvorio prostor… Ovoga puta bio je precizan. Morala je Kanada da krene u totalnu ofanzibu, nije imala šta da čeka. Tako je komandovao selektor Džon Herdman. Dobio je još jednu loptu u mreži.

Skroz se Kanada otvorila, kampovala je na polovini Hrvatske, a kardinalnu grešku napravio je defanzivac Miler. Prošla mu je lopta ispod noge, pustio je korak rezervista Mislav Oršić i bio nesebičan. Uposlio je Lovra Majera, koji je smestio loptu u praznu mrežu.

SVETSKO PRVENSTVO 2022, GRUPA F - 2. KOLO

HRVATSKA - KANADA 4:1 (2:1)

/Kramarić 36, 70, Livaja 44, Majer 90+4 - Dejvis 2/

Doha

Stadion: Kalifa

Sudija: Matonte Kabrera (Urugvaj)

Žuti kartoni: Lovren, Modrić (Hrvatska), Bjukenan, Miler (Kanada)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić (od 86. Pašalić), Kovačić (od 86. Majer) - Kramarić (od 73. Vlašić), Perišić (od 86. Oršić), Livaja (od 60. Petković).

KANADA (3-4-3): Borjan - Džonston, Miler, Vitorija - Larjea (od 62. Hoilet), Eustakio (od 46. Kone), Hačinson (od 72. Adekugbe), Dejvis - Bjukenan, Larin (od 46. Osorio), Dejvid (od 72. Kavalini).

SVETSKO PRVENSTVO (F GRUPA) – 2. KOLO

Nedelja

Belgija - Maroko 0:2 (0:2)

/Sabiri 73, Abdukal 90+2/

Hrvatska - Kanada 4:1 (2:1)

/Kramarić 36, Livaja 44, Majer 90+4 - Dejvis 2/



tagovi

Marcelo BrozovićMateo KovačićLuka ModrićIvan PerišićAndrej KramarićMarko LivajaZlatko DalićReprezentacija Kanadefudbalska reprezentacija hrvatskeKatar2022Milan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara