Humanitarni tiket u podne: Miloslav Samardžić tipuje za produkciju igranog filma koji snimaju „Pogledi“ iz Kragujevca

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.02.24. | 11:07

Književnik i publicista, od Napolija i Barselone očekuje GG ishod

Koga zanima nepatvorena nacionalna istorija Drugog svetskog rata, tačnije onaj njen ideološkim zavesama vešto i dugo skrivan deo, sigurno se makar u jednom trenutku susreo sa rečju Miloslava Samardžića. Izdavačka kuća „Pogledi“ i naš današnji gost mogu da se pohvale da su upravo oni novinski, a zatim i literarno počeli da razbijaju tabue, iznoseći na svetlo dana dokumentovane pojedinosti koje nigde niste mogli, a ni smeli da vidite. Samardžić se razume se ponosi svojim radom, koji u poslednje vreme kulminira hiljadama i hiljadama pregleda na Jutjub kanalu "Pogleda"...

Potencijalni dobitak od ovog tiketa namenjen je produkciji igranog filma, koji možemo nazvati i spektaklom na platnu, na temu koju je na ovaj način zaobilazila naša kinematografija. „Đeneral“ je dugometražni igrani film u produkciji „Pogleda’’ iz Kragujevca. Koproducent je „Stepski soko“ iz Čajetine. Tema filma su prelomni događaji iz 1943. godine. Od kraja avgusta, Dražin štab nalazio se na Zlatiboru. U prvom kadru filma, na Zlatibor se spušta nova britanska vojna misija i događaji se dramatično ubrzavaju.

Izabrane vesti

Scenario je napisan prema dokumentima iz Vojnog arhiva u Beogradu, Bundes arhiva u Frajburgu i Nacionalnog arhiva u Vašingtonu. Glavni junaci - istorijske ličnosti - izgovaraju reči zapisane u tim dokumentima. Film je nezavistan i finansira se iz sredstava „Pogleda“, „Stepskog sokola’’, kao i od donacija. Planiran je kao ratni spektakl, pa je zbog nedostatka sredstava snimanje podeljeno na dve godine, a ukupan rad na četiri godine.

Krećemo od jedinice s meča APOLON LIMASOL – AEL LIMASOL. Apolon je u načelu favorit, mada ni njemu ne ide u poslednje vreme. Posle poraza od Anortozisa i remija sa Ahnasom, moraće da se koncentriše i pokuša da slomi AEL, onako kako ga je Aris uništio na poslednjoj utakmici (4:0). Apolon je dobio poslednja tri meča para.

Još jedna jedinica čeka se s meča GENT – MAKABI HAIFA. Makabi je na prvom meču izvojevao minimalnu pobedu. Genk s tim rezultatom mora da napadne, odnosno da u izvesnoj meri i rizikuje, što znači da će meč biti dinamičan. Imajući vidu ujednačenost igre oba tima na prvom meču, biće i sada zanimljivo.

Uz meč LIVERPUL – LUTON, ide 1&3+. Lako ćete rešiti sve što se tipvanja tiče na meču sa Enfilda, jer Liverpul ima posla sa timom koji se bori za opstanak. Nije ovo utakmica na kojoj Luton može da se nada bodovima spasa, a Klop će se potruditi da osveti onih 1:1 iz decembra, kada je Luton pocepao mnoge tikete na kojima je stajao tip dva.

Imamo i dvojku na utakici PORTO – ARSENAL. Atretine Tobdžije idu po pobedu! Nema razloga da ne bzde tako pisle pobeda nad Liverpulom, Vest Hemom i Barnlijem. Raspucali su se Englezi iz svih oruđa, tako da Portu ostaje da se ukopa i igra defanzivnije nego što to čini u Primeiri. Dakle, zna se ko je favorit, samo je pitanje s koliko golova može da nas časti ovaj susret.

Za kraj, tu je GG igra s meča NAPOLI – BARSELONA. Nije se Napoli proslavio na mečevima sa Milanom (1:0) i Đenovom (1:1). To može Italijane da koleba pred meč sa Barsom, koja će i na strani pokušati da dođe do što boljeg, pa makar i aktivnog rezultata koji im otvara više šansi da sa svog terena izboksuje prolaz dalje. Ne verujem da će se Ćavi braniti na ovom meču, tako da može da bude napeto.

Tako je tipovao autor serijala „Kraljevina Jugoslavija u Drugom svetskom ratu“, kao i brojnih knjiga sa tematikom vezanom za pomenuti period. Za širi auditorijum, možda će posebno biti zanimljivo gledanje Samardžićevog dokumentarca "Zaista otpisani", koji otkriva poreklo ideje i koren na koji je izvršeno kalemljenje radnje za dobro nam znanu seriju "Otpisani".

Da se zna, Samardžić se u smom radu koristio i koristi vojno-arhivskom građom, ali i živim sećanjima aktera kojih je nažalost sve manje. S tim u vezi, ali i ostalim formatima rada „Pogleda“, Samardžić  je kao autor brojnih dokumentaraca istorijskog karaktera u više navrata izjavljivao da je tačnost podataka ključna da dokumentarni snimci budu prihvaćeni u svetskim okvirima. Jasno, jer programi poput Historija, Nacionalne geografije i drugih kanala put do izbirljivih gledalaca, naročito informisanih, nikako indoktriniranih, ne grade na fikcijama, već na realnom prikazu istorijske građe. Ovo navodimo kao ozbiljan dokaz usresređenosti Miloslava Samardžića, koji je već snimio prvi igrani film “Pogleda”, pod naslovom “Opkoljeni”.

Koliko je projekat igranog filma “Đeneral” ozbiljan u kinematografskom smislu, pronašli smo u podatku da je za specijalne efekte angažovana holivudska ekipa. Glavni je Uroš Simić, koji je primera radi radio animacije za Spajdermena, za filmove Klinta Istvuda i mnoge svetske hitove.

Našem današnjem gostu želimo puno uspeha u nastavku dalje karijere, i velikim podhvatima po kojima "Pogledi" jesu prepoznatljivi. Uz njega želimo da proslavimo novi dobitak koji će podići našu do sada kroz akciju doniranu sumu u iznosu od 31.044.009 dinara.

PLEMENITI BET INFO – REPUBLIKA SRPSKA

Ukoliko prođe humanitarni tiket našeg gosta, dobitak će biti doniran za humanitarnu organizaciju, udruženje, fondaciju, pojedinca, na adresu po izboru Mozzart tima u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Naime, kompanija MOZZART svakog dana donira i uplatu od 100 konvertibilnih maraka, a eventualni dobitak, kolege iz BiH, usmeravaju tamo gde je u datom trenutku najneophodnije.

* Kvote prikazane u rubrici, bile su aktuelne u trenutku tipovanja i podložne su promenama


tagovi

humanitarni tiketsportsko klađenjebet analizaKragujevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara