Edi Hau (©reuters)
Edi Hau (©reuters)

I bogataši zajme: Njukasl uzeo 170.000.000 evra od banke za napadača, krilo i štopera

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.07.22. | 08:51

Najbogatiji klub na svetu odlučio se za ovakav potez kako ne bi prekršio pravilnik finansijskog fer-pleja...

Očekivao je deo fudbalske Evrope da Njukasl "polomi" kasu i ovog leta napadne sve što iole vredi na tržištu, ipak dosadašnji šoping zvanično najbogatijeg kluba na svetu sveo se na tri imena - Svena Botmana od blizu 40.000.000 evra, Meta Targeta za koga je izdvojeno nešto preko 17.000.000 i Nika Poupa od svega 10.000.000 evropskih novčanica.

Njukasl je sa ograničenim sredstvima ušao u letnju transfer pijacu, a i pored tri pojačanja Edi Hau i dalje nije dobio pojačanja na kojima insistira od početka leta - u špicu i na krilu. Bez obzira na to što su arapski vlasnici kluba "teški" skoro 600.000.000.000 evra, pravila finansijskog fer-pleja značajno im ograničavaju mogućnost direktnog upumpavanja novca u kasu, što je uz manjak adekvatnih sponzorskih ugovora dovelo Njukasl do možda i jedinog logičnog poteza - da uzme kraktoročnu pozajmicu u banci. Da premosti period dok ne počne da kaplje novac od bogatih sporazuma sa brojnim sponzorima iz Saudijske Arabije koji čekaju da prođu svi zakonski rokovi kako bi mogli da se potpišu ugovori i tako ubrizgaju finansijske injekcije.

Izabrane vesti

Prema tvrdnjama ostrvskih medija Njukasl je od britanske HSBC banke uzeo na zajam 170.000.000 evra kako bi u poslednjem mesecu prelaznog roka mogao da krene u dovođenje tri pojačanja. Uz špica i krilnog ofanzivca, Hau želi da ima još jednog kvalitetnog štopera na raspolaganju uz Botmana. Klub je kao garanciju za pozajmicu dao novac od televizijskih prava i prodaje ulaznica.

6. avgust, 16.00: (1,65) Njukasl (3,80) Notingem Forest (6,25)

Uprkos značaju sezone koja startuje za desetak dana, Hau insistira na dovođenju mladih i talentovanih fudbalera koji bi mogli da izrastu u nosioce i dugoročna rešenja za klub. Na krilu Njukasl se lomi oko mladog izdanka Evertonove škole Entonija Gordona, zatim Džeka Harisona iz Lidsa, dok bi kapitalac mogao da bude Nikola Pepe iz Arsenala koji kod Mikela Artete dobija šansu na kašičicu što je daleko od onoga što se očekuje za igrača u koga je uloženo 80.000.000 evra.

Njukasl je uspostavio prve kontakte sa Evertonom za Gordona, s tim da klub sa Gudisona zasad nije zainteresovan za prodaju. Svrake još nisu dostavile zvaničnu ponudu, ali Skaj tvrdi da je ista u pripremi, mada uz konstataciju da su male šanse da se nešto konkretno dogodi. Što se Harisona tiče, Njukasl nema nameru da plati 40.000.000 evra koliko Lids traži, ali je spreman da pregovara o mogućem dogovoru. Lids na stolu ima zvaničnu ponudu nešto jaču od 22.000.000 evra, što je odmah okarakterisano kao nedovoljno. Oko Pepea se samo opipava puls, ali nije isključeno da se nešto ozbiljnije desi ako reprezentativac Obale Slonovače pokaže interesovanje za transfer na Sent Džejms Park.

Interesantno, o Njukaslovim opcijama za sam špic napada nema previše informacija. Najviše se priče vrte oko interesovanja za Čelsijevog Albanca Armanda Broju. Klub sa severa Ostrva se nada da bi Broju mogao da dobije na pozajmicu uz opciju ili obavezan otkup, mada Tomas Tuhel još nije raspoložen za pregovore pošto i sam ima probleme da sastavi tim po želji.

Sada, kada je novac na računu, od Njukasla bi svašta moglo da se očekuje do 1. septembra, kada se zvanično zatvara pijaca. Podsetimo, od dolaska novih vlasnika u Njukasl uloženo je gotovo 180.000.000 evra u pojačanja.


tagovi

Edi HauNjukaslLetnji prelazni rok 2022Entoni GordonArmando BrojaDžek HarisonNikola Pepe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara