I kada mu zvižde, moraju da mu se dive

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 13:34

Možda će Zvezda u budućnosti sa Kataijem u postavi teško igrati najteže evropske mečeve, ali bez njega će joj biti još teže

Mogu doktori da mu proveravaju krvnu sliku i savetuju da se odmara, mogu navijači kratkog fitilja da mu zvižde i negoduju, mogu protivnički defanzivci da ga udaraju po člancima. Mogu i da ga skautiraju pomoću najsavremenijih platformi, ali kada ima trenutak inspiracije, kada mu se oči zacakle na ideju koju je zamislio, niko ne može da zna šta je sledeće što će Aleksandar Katai uraditi sa loptom u nogama.

Čak i kada nema svoj dan, kada mu lopta beži u odsudnim momentima, sposoban je da jednim potezom obezbedi svom timu pogodak, a publiku podigne na noge.

Izabrane vesti

Tako je bilo u četvrtak protiv Trabzona, kada je zategao nogu na dodavanje Bukarija i iz prve poslao projektil u mrežu turskog gola. Nije stigao Ugurčan Čakir ni da pokuša da reaguje.

Pre toga protiv Ferencvaroša u Beogradu kada je uradio ono što najviše voli - u prijemu malo podigao loptu i šutirao iz kolena.

Tako je bilo u derbiju finala kupa prošle sezone kada je na dodavanje Ivanića iskoristio autoput ka Partizanovom golu i lažnjakom zaobišao Nemanju Stevanovića.

Tako je bilo protiv Genta kada je iz slobodnjaka smestio loptu od stative u mrežu. Skoro identičan gol, samo s druge pozicije, dao je Kairatu, a onda i još jedan vrlo sličan iz igre.

Protiv Slovan Libereca je pretrčao kompletnu odbranu rivala i šutirao pod prečku, a protiv Ararata provozao slalom i zaslužio sreću da se pri uklizavanju lopta odbije od njegove noge u gol.

Tako je bilo i protiv Partizana 2015, u Kataijevom prvom mandatu u Crvenoj zvezdi, kada je sa ivice kaznenog po zemlji šutirao tik uz stativu. Delovalo je loše i sporo, a zapravo bilo savršeno.

Tako je bilo protiv svakog od trenutnih 15 superligaškog rivala (svima je dao najmanje jedan gol), a tako će biti i ubuduće. Nadaju se navijači Crvene zvezde već idućeg četvrtka u meču sa Monakom na stadionu Luj Drugi.

Budite sigurni u to da dribler iz Srbobrana ima još dosta toga da kaže čak i onda kada deluje da nema dovoljno daha.Jer je polovinu od 15 golova na evropskoj sceni (stigao Darka Pančeva) postigao upravo na taj način.

Protiv Trabzona je u finišu prvog poluvremena ubrizgao injekciju samopouzdanja koja je crveno-belima pomogla da shvate da nisu lošiji od rivala iako ih je jedino turski predstavnik istinski nadigrao u ovih pet kola Lige Evrope. Bilo je to sredinom septembra s rovitim Kataijem na klupi (odigrao drugo poluvreme), ali sada je mnogo važnije.

Pričao je Aleksandar Katai dosad u Crvenoj zvezdi kroz 88 golova i 45 asistencija, kao i brojne trkove po levoj strani, lažnjake na ivici kaznenog prostora, promene ritma neuhvatljive za protivničke igrače. Jedan od najvažnijih govora mogao bi da održi za šest dana u Francuskoj.

Gledajući aktuelni trenutak karijere Aleksandra Kataija Crvena zvezda će nekada morati da trpi majstora iz Srbobrana. Mnogo se trošio protiv Trabzona, gubio duele, ali je Miloš Milojević uspeo da zamaskira njegove trenutne nedostatke, svestan da bi Katai sve mogao da mu vrati u deliću sekunde. I upravo je to najjača referenca Aleksandra Kataija.

Činjenica je da će Zvezda u narednom periodu, možda i u Ligi šampiona, teško igrati sa Kataijem u timu. Ali opet sve nabrojane reference i umeća iz njegovog ateljea govore da će crveno-belima teško biti bez njega.

Jer to je Aleksandar Katai. I kada mu zvižde moraju da mu se dive.


tagovi

Aleksandar KataiMiloš Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara