I šta kažete: Bilo je lako tada? (VIDEO)

pet. 30.12.22. | 11:30

Kako su tukli Pelea…

Uvek će se voditi debate o najvećem u istoriji fudbala i uvek će biti argumenata za i protiv Pelea, Maradone, Mesija...

Možda bi najpoštenije bilo reći da svaka epoha ima svog vladara, a da je Peleova bila možda najupečatljivija. Period njegove dominacije se protezao kroz tri decenije otkako je kao tinejdžer zaludeo planetu na Mundijalu u Švedskoj 1958. do poslednjeg plesa u Meksiku i svetske krune 1970. godine.

Teško je upoređivati epohe jer je fudbal drugačiji. Danas se definitivno igra brže i fizički napornije ali greh je potceniti neka prošla vremena i omalovažavti fudbal iz Peleove ere.

Igralo se bez kostobrana, na lošijim terenima, sa nekoliko puta težim kopačkama i loptom uz daleko oštrije faulove protivnika. A igralo se bez žutih i crvenih kartona. Igrači nekada su bili žrtve višestruko grubljih startova nego što se to može zamisliti u današnjem fudbalu.

Pele je bio jedan od razloga zašto su u fudbalu uvedeni žuti i crveni kartoni na Mundijalu 1970. godine. Do tada je sudija imao pravo da verbalnim putem isključi igrača ali to su bili baš retke situacije… Za isključenje je fudbaler morao da bude baš grub.

Pele je tokom karijere bio žrtva brutalnih startova. Na terenu su ga tukli kao na ulici. Bili su to divljački faulovi i startovi. Na Mundijalu u Čileu su ga ozbiljno povredili već u drugoj utakmici i nije igrao do kraja. A način na koji su ga četiri godine kasnije u Engleskoj tukli Portugalci i Bugari je bio povod da za uvođenje kartona.

Na video kompilaciji možete videti kakve brutalne startove je trpeo Pele. Isto važi i kasnije za Maradonu koji je bio žrtva pogibljenih faulova. Bilo je sve osim lako igrati fudbal u drugoj polovini prošlog veka. Današnji fudbalski majstori su maksimalno zaštićeni od fudbalskih “dželata” koji su skoro pa izumrla vrsta.




tagovi

Pele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara