Tim kola LŠ
Tim kola LŠ

Idealan tim šestog kola Lige šampiona: Neprikosnoveni bekovi Benfike, Ferandovski i svemogući Žiru

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.11.22. | 12:28

Po dva predstavnika imaju Milan, Real, Barsa i lisabonski Orlovi

Spuštena je zavesa na grupnu fazu Lige šampiona. Nikad kraću, jer je šest kola spakovano u samo dva meseca, usled zimskog Mundijala u Kataru, a jedna od najlepših priča tako skraćenog takmičenja ispostavila se kao ona Benfikina. Nije baš da su joj se davale šanse da će osigurati plasman u osminu finala u konkurenciji Pari Sen Žermena i Juventusa, a ne samo da je u tome uspela, nego je u prolećni deo otišla sa prvog mesta u Grupi H usled većeg broja golova u gostima u odnosu na prvaka Francuske.

Taj poslednji veliki trijumf, ostvaren u Izraelu, omogućio je portugalskom velikanu da ima dvojicu fudbalera u idealnom timu šestog kola. Reč je o bekovima, pošto su Aleksandar Ba i Aleks Grimaldo špartali terenom stadiona Ofer u Haifi i postarali se da ekipa Rodžera Šmita zabeleži ubedljiv trijumf nad Makabijem (6:1), u konačnici vredan prvog mesta.

Izabrane vesti

Ba je upisao dve asistencije u verovatno najboljoj utakmici otkako je stigao u Lisabo, čime je opravdao 8.000.000 evra uloženih u transfer iz praške Slavije, dok je Grimaldo odavno na visokom nivou. A kad levi bek postigne gol, kao što je Španac učinio, to se posebno ceni. Nije ni čudo što ga želi Ćavi u Barseloni i što pored takvog fudbalera baš i ne dobija šanse Mihajlo Ristić. Sjajni su za Orlove bili i Rafa Silva i(li) Gonsalo Ramos, ali s obzirom da su postigli „samo“ po jedan gol, presudila je činjenica da su na drugim igralištima pojedinci bili efikasniji. Zato su u napadu mesta u idealnom timu šestog kola obezbedili Olivije Žiru, Hulijan Alvarez i Feran Tores. Svi – opravdano.

Francuz je bio pokretačka snaga Milana u presudnom meču sa Slacburgom. U ubedljvom slavlju (4:0) učestvovao je u svim akcijama završenim pogocima. Najpre je poentirao na pas Sandra Tonalija, potom proigrao Radeta Krunića, pa još jednom smestio loptu u mržeu, da bi u nadoknadi namestio i gol Mesijasu. Žiru je tako još jednom potvrdio da poseduje sjajan smisao za kombinatoriku.

Možda Feran Tores još nije na Žiruovom nivou, ali pokazuje da bi u budućnosti mogao da bude. Na gostovanju u Plzenju, trener Barselone Ćavi ga je poslao u špic da odmeni rovitog Roberta Levandovskog, a koliko je bivši fudbaler Valensije i Mančester Sitija bio raspoložen svedoče dva njegova gola i nadimak koji mu je posle partije sa Česija skrojio Mundo deportivoFerandovski.

U odsustvu Erlinga Halanda, šansu da predvodi napad Mančester Sitija dobio je Hulijan Alvarez. I odmah nagovestio da i on može da bude korišten u šemama Pepa Gvardiole. Kad je Sevilja vodila na Etihadu, upravo se bivši špic Rivera postarao za preokret, namestio je golove mladom beku Riku Luisu i Rijadu Marezu, uz to i sam zatresao mrežu za najbolju partiju otkako je stigao u Evropu.

Triling na sredini terena čine momci koji su u sredu veće dominirali u Grupi F. Ubedljivim pobedama nad Seltikom i Šahtjorom prolaz su potvrdili Real i Lajpcig, što je Marku Asensiju i Fedeu Valverdeu iz madridskog, te Kristoferu Nkunkuu iz nemačkog tima omogućilo da se probiju u idelanih 11. Pre svega zbog ofanzivnog učinka: Španac je dao gol, Urugvajac i dao i namestio, a Francuz četvrtu uzastopnu pobedu Lajpciga u Ligi šampiona uobličio pogotkom i asistencijom.

Kako se u idealnom timu uglavnom gleda napadački doprinos, tako su golovima Benžamana Pavara i Markosa Alonsa portiv Intera i Viktorije promovisali defanzivce Bajerna i Barselone na štoperske, iako su im primarne bekovske pozicije. Među stativama je, s obzirom da je ostao nesavladan, Milanov Ćiprijan Tatarušanu. Pet odbrana na meču sa Salcburgom su mu pomogle da nadvisi konkurenciju.


tagovi

Liga šampionaOlivije ŽiruFeran ToresHulijan AlvarezKristofer NkunkuFederiko ValverdeMarko AsensioBenžamin PavarMarkos AlonsoAleks GrimaldoAlehandro Grimaldo

Obaveštavaj me

Bajern
Barselona
Milan
Man. Siti
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara