Ilija Stolica: Azbuka mora da se uči od početka

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.07.22. | 12:48

„Svi bi hteli da proces kroz koji prolazimo bude brži, ali ni u fudbalu, ni u životi stvari ne idu jednostavno“, kaže trener Partizana

Sezona samo što je počela, a Partizan bodovno zaostaje za Crvenom zvezdom. Iako će pojedinci u Humskoj reći da je golom u nadoknadi osvojio, suština je da je izgubio dva poena u Nišu i da posle bolnog remija sa Radničkim (3:3) oseća dodatni pritisak uoči nastavka Mozzart Bet Superlige.

Prvi naredni rival je TSC, što će biti premijera crno-belih pred svojim navijačima, prilika da se igrači i trener iskupe pred očima Grobara, ali i da debituje najzvučniji letnji novajlija, Fuseni Dijabate.

Izabrane vesti

„Duboko verujem da je fudbal timski sport, a ekipa uvek u prvom planu. Dijabate je fudbaler ogormnog kvalteta, uverićete se već na prvoj utakmici, ali je u službi kolektiva i siguran sam da će podići kvalitet cele ekipe. Spada Fuseni u grupu fudbalera zbog kojih se dolazi na stadion, ali kao trener smatram da se zbog svakog ide na tribine. Specifičan je i verujem da ćete imati prilike da se uverite sutra“, nagovestio je Ilija Stolica debi doskorašnjeg krilnog napadača Trabzona u subotu veče od 21 sat.

Na istom meču trebalo bi premijerno ove sezone da se pojavi i Ljubomir Fejsa, pošto je propustio uvodnih 180 minuta, a to je onda već neki drugi Partizan.

„Već drugi derbi za nas. Čeka nas izuzetno kvalitetan protivnik, među najbolje organizovanim u ligi, sa evropskim ambicijama. Srećni smo što se posle dva gostovanja vraćamo kući, pozivam navijače da nas podrže, vide novi tim, u novoj opremi, nekoliko igrača koji će prvi put zakoračiti na naš stadion. Važno nam je da postoji razumevanje za proces koji prolazimo. Svi bi hteli da to bude brže, ali ni u fudbalu, ni u životu stvari ne idu jednostavno. Važno je da 90 minuta bude podrška, a posle meča aplauz ili kritika“.

Pitanje je samo da li u srpskom fudbalu, pogotovo među večitima, postoji reč strpljenje za proces. Pogotovo za ideju kakvu Stolica želi da predoči posle ogromnih promena, na klupi i u kadru.

„Bilo gde, ne samo u Paritzanu, mora da postoji vreme za proces. Za sve u životu, pogotovo u sportskom kolektivu kakav je Partizan, mora da postoji razumevanje. Došao je novi trener, otišlo deset igrača, do pre dve sedmice nismo ni imali kompletan tim na okupu. Nije izgovor, ali duboko verujem da azbuka mora da se uči od početka. Nemoguće je nekom reći da odmah počne da čita knjigu, a ne zna sva slova. Uigravanje i mehanizmi su sastavni deo toga“.

Dok to „ne legne“, Parni valjak trpi. Zato su mu se i potkrale greške na Čairu, skupo plaćene, te među delom navijača provejava mišljenje da su potrebne promene. Možda čak i među stativama: da umesto Nemanje Stevanovića brani Aleksandar Popović.

„Odradili smo kompletnu analizu meča sa Radničkim. Ne postoji jedno mesto ili jedan čovek odgovoran. Uvek je tim u pitanju kad je reč o greškama. Poznato je da često rotiramo, uvek će rokade biti prisutne. Videćete u subotu koje“.

Primio je Partizan čak tri gola od Radničkog, pokazao da odbrana nije uigrana, da ima problema kad je rival stisne.

„Trebalo bi da dođe do saniranja. Nadam se da više nećemo grešiti. TSC gaji napadački fudbal. Kolegu Žarka Lazetića cenim, njegov stil je prepoznatljiv, a TSC je među ekipama koje je lakše analizirati, jer su vam jasni principi i ideje. Lako je igrati protiv tima gde je fubal u provm planu, verujem da će naš kvalitet odneti prevagu“.

Znači li to da su crno-beli naseli na provokacije u Nišu, da nisu uspeli da se izbore sa tenzijom?

„Nažalost, postoje stvari koje su sastavni deo sporta i našeg fufbala. Nervoza je uvek dvosmerna ulica, koliko god se trudili da je izbegnemo potpomognuta je pritiscima, protivnika ili sa strane. Saglasan sam da moramo bolje da se kontrolišemo. I to je bio deo analize. Samo, ne možemo da živimo u prošlosti“.

A kad bi mogao da izdvoji samo jedan segment sa utakmice u Nišu koji ne bi smeo da se ponovi Partizanu, Ilija Stolica je direktan:

„Nikad se više ne bih vraćao na nju“.


tagovi

Ilija StolicaFuseni Dijabate

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara