Sali Vižđi (MN Press)
Sali Vižđi (MN Press)

Ime moje, kasno je buđenje tvoje! Kragujevčani bolji od Nišlija u goleadi

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.02.24. | 15:09

U okršaju imenjaka, domaći Radnički vodio sa 3:0, gostujući se nije predavao, ali nije stigao do boda (3:2)

U prvom delu sezone niški Radnički bio je ubedljiv protiv imenjaka (4:1) na Čairu, ali Kragujevčani su mu se revanširali na otvaranju drugog dela šampionata – 3:2 u meču 20. kola.

Četa Feđe Dudića nastavila je tačno tamo gde je stala jesenas, kada je polusezonu okončala kao jedan od timova u naletu u Mozzart Bet Superligi, dok su se Nišlije prekasno probudile. Od potpunog očaja u prvih 20-ak minuta oba poluvremena, do sjaja u završnici utakmice kada su sa dva gola ublažile već viđen debakl i nagovestile da bismo mogli gledati scenario sličan onom sa kultne utakmice Jugoslavije i Slovenije na Evropskom prvenstvu 2000. godine.

Izabrane vesti

Vižđi Sali prekrasnim pogotkom otvorio je utakmicu natprosečne sadržine za domaće fudbalske prilike, kasnije učestvovao u akcijama kod oba preostala pogotka svog tima, koja je postigao Milutin Vidosavljević. Na krilima izmena, Nišlije - sa ukupno osam igrača pristiglih ove zime danas na terenu u različitim fazama meča – smanjile su su golovima Bamidelea i Cvetkovića, ali to neodustajanje i neki novi karakter jedino je uporište za optimizam da se u nastavku prvenstva mogu pomeriti sa trenutne pozicije na tabeli.  

Šta se to desilo sa Nišlijama u prvoj polovini prvog poluvremena, ostaće trajna enigma. Mogu da budu srećni što ih domaćin već tada nije spakovao za povratak kući sa nekoliko komada u mreži. Kao raštimovan orkestar gostujući Radnički počeo je utakmicu, bili su njegovi fudbaleri daleko od rivala, ostavljali mu previše prostora iza svojih leđa... Iako su suštinski prvi zapretili, već nakon 45 sekundi, kada je početni visoki presing izrodio pokušaj Andreje Stojanovića, ali slabijom, desnom nogom, tik pored stative.

Kragujevčani su poveli na samom ulasku u sedmi minut. Izveli su jedini korner na obe strane u prvom poluvremenu, gosti su samo za trenutak otklonili opasnost, ali je lopta stigla do Vižđija Salija, koji sa preko 25 metara, neometan, bez bloka, pogađa suprotan, gornji ugao, tamo gde Vasiljević ni paradom nije mogao da stigne loptu. Jedan od lepših golova čitave sezone u Mozzart Bet Superligi, verovatno najlepši u premijernom kolu u 2024.


Činedu je kao brzi voz prolazio kroz odbranu Nišlija, koristio svaku njihovu grešku za protivudar, u 14. minutu namestio je Vidosavljeviću zicer situaciju, šansa ne može biti bolja, ali je krilni napadač domaćeg Radničkog očajno zahvatio loptu u situaciji jedan na jedan sa Vasiljevićem. Ne mnogo lošiju poziciju imalo je četiri minuta kasnije drugo krilo kragujevačkog tima Gluščević, no volej na centaršut Adžića završio je pored gola.

Tek tada su se Nišlije malo „rastreznile“ i počele da igraju fudbal. Prilika Vojnovića glavom, na centaršut Lukovića iz prekida, kada je Leković krenuo u prazno, a lopta prebacila prazan gol bila je najava još boljih šansi za Semira Smajlagića. Najpre ga je Ado bukvalno spojio sa golom, prethodno oduzevši loptu rivalu, ali je napadač Nišlija loše šutirao, a onda se samo koji minut kasnije spetljao u situaciji kada je na drugoj strani imao samog Cvetkovića. Možda bi ova akcija, da se završila pogotkom, bila poništena zbog ofsajda, ali odlično ilustruje koliko je bosanski napadač, pristigao ove zime na Čair, daleko od golgeterske rutine.

Na kraju, Kragujevčani još jednu izuzetnu situaciju nisu uspeli da okončaju udarcem u okvir gola. Bio je to poklon Filipa Freja, kardinalna greška, opet je Činedu sjajno poveo kontru, upostlio Vidosavljevića, ali ovaj je još uvek podešavao nišanske sprave.

Samo što je počelo drugo poluvreme, Radnički je udvostručio prednost. Posle tačno minut i po igre, Ado je pogrešio pred svojim kaznenim prostorom, a strelac prvog gola Vižđi Sali ukrao mu je loptu i sada imao ulogu asistenta. Vojnović je zakasnio sa izlaskom, Milutin Vidosavljević nije bio u nedozvoljenoj poziciji, imao je rutinski posao da iz blizine savlada Vasiljevića.


Poslednji trzaj Nikole Trajkovića bilo je ubacivanje nove navalne trojke, uključujući i tek pridošlog Jusufa Bamidelea, i promena formacije, ali nisu oni stigli ni da se rasporede na terenu, a Nišlije su ponovo kapitulirale. Ponovo je Vižđi Sali imao važnu ulogu, njegov centaršut je sve inicirao, Frej se katastrofalno snašao u duelu sa Gluščevićem, lopta je stigla do Vidosavljevića, koji je bio na ivici ofsajda, ali VAR će pokazati, ipak dozvoljenoj ivici i postigao svoj drugi gol na meču.

Niški Radnički se nije predavao, Ilić je umalo nadmudrio Lekovića iz slobodnog udarca, a onda je Bamidele, posle samo 14 minuta u igri, upisao prvenac u dresu Radničkog, nakon duplog pasa sa Mesarovićem. Drugi gol Radnički je postigao pet minuta pre kraja, dijagonala je upućena ka Andreji Stojanoviću na levom krilu, on je centrirao po zemlji i pronašao Cvetkovića na drugoj sttaivi, koji loptu ubacuje u praznu mrežu.

Drama pravo niotkuda, ali gosti, iako su pokušavali, nisu uspeli da dođu do šanse za izjednačenje, čak je Vidosavljević na drugoj strani mogao do het-trika, ali ponovo nije bio precizan.


MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 20. KOLO


RADNIČKI (K) – RADNIČKI (N) 3:2 (1:0)

/Vižđi 7, Vidosavljević 47, 59 – Bamidele 73, Cvetković 85/

Kragujevac.

Stadion Čika Dača

Sudija: Nenad Minaković (Novi Sad)

Žuti kartoni: Aleksić, Adžić, Mitrović, Milošević (Radnički Kg), Ado, Bamidele, Petković (Radnički Niš)

RADNIČKI 1923 (4-3-3): Leković 6 – Adžić 6,5 (od 64. Milošević 5), Šerbečić 6, Mitrović 6, Dadić 6 – Aleksić 6,5 (od 79. Đurić -), Bevis 6,5 (od 74. Vidović -), Vižđi 8 (od 74. Tomić -) – Vidosavljević 7,5, Gluščević 6,5 (od 79. Bukumira -), Činedu 7.

RADNIČKI NIŠ (3-4-2-1): Vasiljević 5 – Vojnović 5, Bakić 5 (od 58. Vukić 5), Petrović 5,5 – Faj (od 13. Frej 5, od 76. Petković -), Ado 6, Luković 5,5 (od 58. Mesarović 6,5), Stojanović 6,5 – Cvetković 6,5, Ilić 6 – Smajlagić 5 (od 58. Bamidele 7).

Igrač utakmice: Vižđi Sali (Radnički Kragujevac).

MOZZART BET SUPERLIGA - 20. KOLO

Petak

Radnik - Čukarički 0:3 (0:2)

/Miladinović 1, 18, Abubakar ag 73/

Subota

Železničar - Novi Pazar 2:2 (2:1)

/Đorđević 8, Romanić 45 - Karaklajić 33, Suma 90 pen/

Javor - Partizan 0:1 (0:0)

/Saldanja 62/

Vojvodina - Mladost 1:1 (0:0)

/Radulović 83p - Eze 96/

Crvena zvezda - Voždovac 2:1 (2:0)

/Rodić 9, Olajinka 16 - Nešković 86/

Nedelja

Radnički 1923 – Radnički Niš 3:2 (2:0)

/Vižđi 6, Vidosavljević 47, 59 - Bamidele 73, Cvetković 85/

15.00: (4,10) IMT (3,50) TSC (1,90)

Ponedeljak

16.00: (2,30) Napredak (3,30) Spartak (3,20)




tagovi

Radnički KragujevacRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara