Đani Infantino (©Reuters)
Đani Infantino (©Reuters)

Infantino bez konkurencije do novog mandata na čelu FIFA

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.11.22. | 17:15

Švajcarac nije imao protivkandidata za mesto predsednika Svetske fudbalske organzijacije

Tačno četiri meseca pre nego što će se u Kigali, glavnom gradu Ruande, održati predsednički izbori u FIFA, poznato je da će na toj funkciji ostati Đani Infantino. Podnošenje kandidature isteklo je u sredu u ponoć, a kako drugih kandidata nije bilo, Svetska fudbalska federacija saopštila je da će Švajcarac italijanskog porekla nastaviti da obavlja funkciju na koju je prvi put izabran 2016. godine.

Tada su pored Infantina da zamene Sepa Blatera konkurisala još četiri čoveka - Salman bin Ibrahim al Kalifa iz Bahreina, Tokio Seksvale iz Južne Afrike, Žerom Šampanj iz Francuske i Ali bin al Husein iz Jordana.

Izabrane vesti

Prvi put aktuelni predsednik reizabran je 2019, a novi mandat trajaće mu do 2026, odnosno do kraja Svetskog prvenstva koje će zajednički organizovati Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. Ali, to ne mora da znači da će se advokat iz Švajcarske tada povući sa funkcije, pošto mu pravila FIFA dozvoljavaju još jednu kandidaturu, odnosno novi mandat u trajanju mundijalskog ciklusa (do 2031). To pravo Infantino je stekao pošto mu se prve tri godine na čelu svetske Kuće fudbala ne računaju u ograničavajući dvanaestogodišnji mandat, koliko je po Statutu najduže moguće biti predsednik ove organizacije.

FIFA je dosad imala 11 predsednika i jednog vršioca dužnost. Počelo je s Francuzom Roberom Gerenom, 23. maja 1904, preko Danijela Vulfola (Engleska), Karla Hiršmana (Holandija), Žila Rimea (Francuska), Rudolfa Seldrajersa (Belgija), Artutar Drurija (Engleska), Ernsta Tomena (Švajcarska), Stenlija Rouza (Engleska), Žoaa Avelanža (Brazil), Sepa Blatera (Švajcarska) do Đanija Infantina (Švajcarska/Italija). Sa Amerikancem Isom Hajatuom kao vršiocem dužnosti od oktobra 2015. do februara 2016, kada je Blater smenjen zbog korupcije.

Infantino je prethodno bio angažovan u UEFA, najduže u ulozi generalnog sekretara Evropske fudbalske organizacije. Od dolaska na čelo FIFA zalaže se za promene u fudbalu, među kojima je bilo uvođenje video-tehnologije, a podržao je i ideju o pomeranju održavanja Svetskog prvenstva sa četiri na dve godine, ali je ona naišla na brojne osude, pa su male šanse da će biti realizovana. Upravo ta tema dovela jedan je od bitnijih razloga za zategnute odnose sa kolegom po funkciji u UEFA, Aleksanderom Čeferinom.

S obzirom na to da nema protivkandidata na izborima, najveća pretnja Infantinovoj poziciji na čelu FIFA je istraga dvojice specijalnih tužioca u Švajcarskoj o njegova tri nedokumentovana sastanka sa bivšim državnim tužiocem Majklom Lauberom 2016. i 2017. godine, toko, američkih i švajcarskih federalnih istraga o fudbalskim zvaničnicima.

Korupcija je funkcije koštala Sepa Blatera, dok se Infantinu u javnosti trenutno više zamera na reformama koje bi da sprovodi nego na nečistim radnjama.


tagovi

Đani InfantinoFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara