""
""

Zahtev manjih klubova: Proširite Evroligu!

Vreme čitanja: 1min | čet. 28.01.16. | 18:40

Specijalizovani košarkaši portal Eurohups navodi da takva mogućnost neće biti izvodljiva u narednoj sezoni, jer je već dogovoreno da se u sezoni 2016/2017. takmiči 16 timova

Kako piše ruski "Sport ekspres" na sastanku čelnika Evrolige i klubova zatraženo je da se poveća broj učesnika takmičenja sa 16 na 20, kako bi se dobila još četiri upražnjena mesta za specijalne pozive.

Izabrane vesti

Ipak, specijalizovani košarkaši portal Eurohups navodi da takva mogućnost neće biti izvodljiva u narednoj sezoni, jer je već dogovoreno da se u sezoni 2016/2017. takmiči 16 timova, među kojima je 11 klubova sa A licencom, pobednik Evrokupa, pobednik kvalifikicija, dok će preostala tri mesta biti naknadno određena.

Smanjenjem broja učesnika, Evroliga je praktično gurnula ostale timove u smeru FIBA Lige šampiona, koja uspeva da privoli sve više "odbačenih" ekipa i nacionalnih prvenstava u soje "jato".

Generalni sekretar FIBA Partik Bauman u razgovoru za francuski L'Ekip poručio je da nema nikakav problem sa Evroligom, ali je napomenuo da je Liga šampiona jedino održivo rešenje. Bauman je klubovima koji su već izabrali Evroligu poručio da naprave svoj lični klub, aludirajući na ideju da sadašnja Evroliga ima za cilj da stvori zatvoreni sitem u kojem bi pristup imali samo odabrani timovi, evropski velikani Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuća, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Rusi imaju svoj interes u proširenju, a sastanku su pored CSKA prisustvovali i predstavnici Uniksa, Lokomotive Kubanj i Himki. Naravno, svoje mesto pod suncem traže i predstavnici ABA lige, među kojima je i aktuelni šampion Srbije Crvena zvezda. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Patrik BaumanFIBAEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara