©Reuters
©Reuters

Interov postslavljenički sindrom: Samo da ne bude kao nakon Skudeta 2021. godine

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.04.24. | 10:32

Nakon poslednje šampionske titule Neazuri prodali najbolje igrače, a Antonio Konte dao otkaz. Izvršni direktor Marota uverava da se ovoga puta to neće desiti, iako je svima jasno da je Stiven Žang opterećen finansijskom problemima

Inter je vladar Italije! Apsolutno zasluženo, bez ijedne mrlje. Nerazuri su imali najbolji tim, bili su u konstatnoj formi tokom čitave sezone, a da su imali malo više sreće i umeća, vrlo lako su ponovo mogli do same završnice Lige šampiona. Ali, to generalno ne menja kompletan utisak o sjajnoj sezoni ekipe Simonea Inzagija. Crna i plava boja sinoć su bile dominantni deo nošnje na ulicama grada mode, ali već danas javnost može da postavi sasvim opravdano pitanje - da li je ovaj Inter u stanju da napravi iskorak?

Nije mali broj onih navijača Intera koji se pribojavaju da tim ne doživi iste stvari kao i nakon 19. osvojenog Skudeta, u sezoni 2020/2021, nakon čega su Đuzepe Meacu napustila dvojica izuzetno važnih igrača tadašnjeg sastava Antonija Kontea, Romelu Lukaku i Ašraf Hakimi, a Mateo Politano završio u Napoliju. Kineski vlasnik Stiven Žang morao je proda najbitnije igrače zbog velikog duga prema prema Kineskoj građevinskoj banci. Predsednik Suninga je potom dobio zajam od Američkog fonda Oaktree Capital u iznosu od 336.000.000 evra, koji 20. maja ove godine stiže na otplatu sa kamatom, pa Ženg u ovom trenutku radi na obezbeđivanju novog zajma.

Izabrane vesti

Prvi čovek Intera još od prošlog leta i presude Apelacionog suda u Milanu u korist Kineske građevinske firme (iznos od 320.000.000 evra) nije kročio na tlo Italije. Zvanično nema nikakvih nagoveštaja da bi bio u pravnoj opasnosti ako bi to učinio, ali očigledno postoji bojaznost da bi to moglo da se dogodi. U trenutku velikog Interovog slavlja, Žang se obradio video porukom iz Kine.

"Vau, 20. Kakav broj! Dvadeseti Skudeto. Danas je poseban dan, istorijski dan za celu porodicu Neroazura. Danas su nam srca puna radosti jer je Inter postigao nešto o čemu malo ko može da sanja. Danas će svi navijači Intera širom sveta slaviti dostignuće naše 'druge zvezde', neverovatan trag u našoj istoriji koju smo zajedno napisali. Suočili smo se sa bezbroj izazova, od uspeha i teških trenutaka, do dostizanja najveće slave, koja vraća sve naše napore. Naš cilj je uvek bio isti: da se vratimo u visine italijanskog i evropskog fudbala. Zajedno smo to postigli. A danas slavimo 20. Skudeto u našoj istoriji. Naša druga zvezda koju ćemo od sada nositi na grudima", poručio je Ženg.

Prethodni put obistinile su se crne slutnje navijača oko prodaje najvažnijih igrača, a upravo je tržišna politika predstavljala i jedan od razloga zbog kojeg je Antonio Konte dao otkaz godinu dana pre raskida saradnje. Sve to se na kraju ispostavilo čak i plodonosno za Nerazure. Započet je novi projekat sa Simoneom Inzagijem, propuštene su dve šampionske titule, ali se išlo uzlaznom putanjom. Prošle sezone Inter je iznanađujuće stigao do finala Lige šampiona, a u ovoj je dominantno stigao do najvažnijeg trofeja u italijanskom fudbalu.

Žang i Inzagi nakon osvajanja Kupa Italije, prošle sezone ©ReutersŽang i Inzagi nakon osvajanja Kupa Italije, prošle sezone ©Reuters

Da li je na taj način udaren plafon po pitanju daljih ambicija, ostaje da se vidi. Ono što je jasno, Inter se predstojećeg leta neće razbacivati sa novcem, tako da ne treba očekivati megalomanska pojačanja ovog leta, ali je srećom po Nerazure tu je tržišni mag Bepe Marota, koji je garant dobro odrađenog posla i koji još uvek nema nameru da odlazi sa Meace. U ovom trenutku vlada neizvesnost oko ostanka prvog napadača Lautara Martineza, koji ima ugovor do 2026. godine, ali i Simonea Inzagija, kojem saradnja sa Interom ističe na leto 2025. godine.

"Neće biti problema sa Lautarom i Inzagijem. Pokazali su veliku želju da ostanu sa nama. To je od vitalne važnosti za pronalaženje pozitivnog dogovora. Što se mene tiče, veoma sam srećan u Interu. Ostaću ovde dok mi snaga i živci to dozvoljavaju. Glavne čestitke moraju da budu za Ženga, sa kojim smo razgovarali video pozivom juče i danas, potom našim navijačima. Naravno, našem vođi Inzagiju, svim kolegama Auziliju, Bačinu, Zanetiju i svakom delu kluba koji ima svoj značaj za dostizanje ovog cilja, a to je osvajanje druge zvezdice. Hteli smo ovo, apsolutno sam oduševljen i izuzetno srećan", rekao je Marota.

Izvršni direktor je u prethodne dve sezone slagao kockice, bez ogromnih obeštećenja pravio je tim koji će biti dobro pokriven na svim pozicijama. I što je najvažnije, biti kvalitetniji od drugih u Italiji, ali i od mnogih velikih evropskih timova.

"Napravili smo model i izvukli maksimum iz njega. Naš lider je Inzagi. Podržali smo ga tako što smo uvek bili uz njega, čak i u teškim trenucima. To je naša snaga. Imamo čvrsto jezgro italijanskih igrača, koji imaju snažan osećaj pripadnosti klub. Prošlog leta je došlo 12 igrača iz drugih klubova, ali stara grupa igrača ima nešto zarazno u sebi - uspeva da širi mentalitet Nerazura oko sebe".

Sve to predstavlja potvrdu onoga što je učinjeno, ali kako napraviti novi iskorak u situaciji koja nije blistava, a vlasnik opterećen finansijskim poteškoćama.

"Najteže će biti da potvrdimo svoje mesto na vrhu. Moramo ponovo da krenemo sa velikom poniznošću, bez pokušaja da napravimo revoluciju. Moramo da zadržimo svoj kontinuitet održivosti, pažljivo prateći da ostanemo u okviru našeg budžeta. Verujem da nijedan italijanski klub ne može sebi da priušti bacanje novca. Za Auzilijom i Bačinom pored sebe, verujem da to možemo da postignemo. Navijači moraju da imaju poverenja i samopouzdanja".

Bepe Marota ©ReutersBepe Marota ©Reuters

Šef Interovog sportskog sektora potom je na određeni način otkrio i tanju svog fantastičnog poslovanja.

"Izbegavamo poslove koji bi narušili našu reputaciju. Auzilio, Bačin i ja smo ti koji se bavimo tržištem transfera, ali nikada ne paničimo kada dođe do velikih odlazak, kao što su bili Hakimijev i Lukakuov, koje su zamenili vešto, sa hrabrošću da delujemo i rizikujemo".

Marota ne želi da ostane u Interu, ali je on čovek od poverenja kineskog vlasnika, koji u ovom trenutku ne može u potpusti da bude posvećen klubu, a ostaje da se vidi da li će biti u budućnosti.

"Razgovarali smo sa Stivenom. Njegova namera je da ostane na čelu kluba. To je najvažnija stvar, sa svoje strane, on ima volju da nastavi dalje i odlučan je da to učini. Sigurni smo da se ništa neće promeniti čak i ako to ne učini. Nastavićemo da idemo dalje sa našim modelom. Vlasnici će objaviti šta će se dešavati što je pre moguće, ali oni su još uvek u pregovorima, ispravno je pustiti ih da to reše", rekao je Marota.


tagovi

Đuzepe MarotaStiven ŽangSimone InzagiLautaro Martinez

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara