Slavlje fudbalera Kelna (© Reuters)
Slavlje fudbalera Kelna (© Reuters)

Ipak je to bundesligaški tim: Keln za 13 minuta dao tri gola vredna 50.000.000 evra (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 20:00

Holštajn Kil će morati da sačeka na promociju u Bundesligu

Ipak je to bundesligaški tim. Da, ispadao je čak pet puta u 21. veku, ali ovog proleća je sačuvao status. Keln će se i naredne sezone takmičiti u elitnom rangu nemačkog fudbala, pošto je u revanšu baraža isprašio Holštajn u Kilu, posle 0:1 na svom stadionu nadoknadio zaostatak, u velikom stilu završivši sezonu – 5:1.

Na ovaj način, trener Fridhelm Funkel je ostvario cilj. Kad je zamenio Markusa Gizdola Jarčevi su bili pretposlednji na tabeli – bolji samo od tad već otpisanog Šalkea – da bi sa 67-godišnjim stručnjakom na klupi živnuli, osvojili deset od mogućih 18 bodova u završnih šest kola, stekli šansu da opstanu kroz doigravanje i iskoristili je.

Izabrane vesti

Totalno drugačijim izdnajem nego pre tri dana na svom stadionu, kad ni gol nisu dali. Ovoga puta čak pet. Tri u početnih 13 minuta. Već u trećem je kapiten Jonas Hektor na dodavanje Odreja Dude poentirao glavom – već u narednom napadu uzvratio Korejac Sung - pa se oporavljeni švedski napadač Sebastijan Anderson sa dva precizna hica postartao da pokaže kako ga je vredelo čekati (dugo pauzirao zbog povrede), da bi pred kraj prvog dela Rafael Čihos zabiberio bivšem klubu (četiri sezone igrao za Holštajn) i tad se već moglo pretpostaviti da će gosti slaviti. Do kraja je Tunišanin Eljes Škiri overio ostanak.

I pokazao koliko je teško članovima Cvajte da napreduju kroz baraž. U poslednjih devet sezona (uključujući i aktuelnu) to je uspeo samo Union Berlin eliminisavši 2019. Štutgart. Pre i posle toga uspešniji su bili bundesligaši: Hamburger i Volfzburg (po dvaput), Hofenhajm, Ajntraht, Verder i sad Keln. Na kraju, neuspešna sezona za Kil, iako je dugo bio na mestu koje garantuje promociju. A onda je u poslednja dva kola prikočio, porazima od Karlsruea i Darmštata dozvolio Bohumu i Grojter Firtu da ga prestignu. Na popravnom ispitu je doneo prednost sa Rajn Energi stadiona, a onda sve prosuo, pa se može smatrati jednom od gubitnika sezone u nemačkom fudbalu.

Keln je uspeo. I za to će biti nagrađen. To što je sačuvao status znači da će dobiti 49.600.000 evra od Zajednice bundesligaša na osnovu marketinga i raznih drugih povlasica koje nosi učešće u najvišem rangu. Da je ispao, u Cvajti bi dobio samo 23.000.000 evra.

Ipak je to bundesligaški tim.

PLEJ-OF ZA POPUNU BUNDESLIGE

Holštaj Kil – Keln 1:5 (1:4)


tagovi

Jonas HektorSebastijan AndersonKeln

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara