Navijači Flore (©Star Sport)
Navijači Flore (©Star Sport)

Istorija estonskog fudbala piše se u Srbiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.05.20. | 10:52

Prva utakmica Meistrilige na stranoj televiziji

Daleko od toga da bi u normalnim vremenima estonski fudbal bio poslastica, ali bi u zemlji istočno od Baltičkog mora mogli da iskoriste nastalu situaciju i profitiraju, baš kao što je to učinila Belorusija nekih 300 kilometara južno. Pored mnogih loših stvari, korona virus mogao bi da donese jednu dobru, čak istorijsku stvar Estoniji. Naime, kako prenosi tamošnji Postimees.ee, danas će se po prvi put u istoriji ove zemlje prenositi fudbalski meč Meistrilige na stranoj televiziji. Zvuči pomalo neverovatno da do sada barem u nekoj od komšija zemalja – Letoniji i Litvaniji, pa i Rusiji– nije strimovan makar jedan meč. Umesto njih, tu čast imaće Balkan, pošto je Sport Klub otkupio prava na jednu utakmicu tamošnjeg prvenstva, a sa njim naravno i Srbija.

Po prvi put će “preko grane“ Tulevik i Levadija (14.00).

Izabrane vesti

Tulevik je nesrećno ispustio pobedu na startu šampionata – vodio je na poluvremenu – ali se već po povratku sa pauze odmah ispravio. Levadija je sa druge strane samo nastavila tamo gde je stala, posle minimalne pobede u uvodnom kolu, u drugom, povratničkom, upisala je još jedan trijumf i na oba je sačuvala svoju mrežu. Broj odigranih utakmica u ovogodišnjem šampionatu mali je kako bismo procenili ko je u kakvoj formi, pa bismo favorita lako mogli da pronađemo pogledom na međusobne duele.

Levadiji jednostavno leži ekipa Tulevika. U sudarima sa današnjim domaćin, u ovom veku je upisao 49 pobeda na 56 utakmica, uz samo dva poraza, odnosno pet remija. U poslednje vreme im gostovanja Tuleviku posebno prijaju, na prethodna četiri beležili su pobede sa tri ili više golova, a svaki put sačuvali su mrežu. Dodatan motiv za Levadiju je taj što su Nome Kalju i Flora, glavni konkurenti za titulu, već ispuštali bodove u uvodna dva kola, te bi današnjim trijumfom već na startu stekli prednost u odnosu na rivale, te ne vidimo razlog da se tradicija ne nastavi i ovog podneva.

Flora će na gostovanju Narvi (12.00), ekipi koja i dalje čeka na prvi trijumf u sezoni, pokušati da ispravlja grešku iz prethodne runde kada je remizirala sa Tamekom. Tradicija i ovde prstom favorita upire ka Flori, s obzirom da na poslednjih dvadeset utakmica, ligaških, kup i prijateljskih, ima 16 pobeda. Posebno je uspešna u situacijama kakva je današnja, na gostovanju, jer je Flora sa 15 uzastopnih utakmica odnela trijumf, mada je broj golova znao da bude i manji i veći od tri.

Da ćemo danas teško videti tek treći remi u sezoni govori i duel Tameke i Kaleva (12.00). Situacija je potpuno identična kao u preostala dva današnja susreta. Kalev još uvek nije osetio čari pobede od starta šampionata, u prvom kolu pretrpeo je bolan poraz od 1:8 protiv Paidea, dok Tameka uz trijumf ima i remi sa šampionskom Florom. Međusobni susreti takođe idu u korist domaćina koji je slavio na sedam od poslednjih deset međusobnih susreta koji su često znali da budu efikasni.

ESTONIJA 1 – 3. KOLO

Subota

Paide – Kuresare 2:0 (1:0)

Nome Kalju – Legion 1:2 (0:1)

Nedelja

12.00: (5,80) Narva (3,80) Flora (1,55)

12.00: (1,20) Tameka (6,50) Kalev (10,50)

14.00: (9,50) Tulevik (5,70) Levadija (1,25)



tagovi

Estonija 1FloraLevadija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara