Detalj sa meča u Bakuu (@Reuters)
Detalj sa meča u Bakuu (@Reuters)

Istorija ispisana posle velike drame u Bakuu: Braga letos kao svemirski brod, sada kao papirni avion (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 21:27

Karabag u osmini finala Lige Evrope zahvaljujući golu u nadoknadi drugog produžetka.

Poput ekipe koja je stigla iz neke druge dimenzije delovala je Braga letos u dvomeču sa TSC-om (3:0, 4:1), potom na putu ka Ligi šampiona sa dve pobede eliminisala i Panatinaikos (2:1, 1:0), a onda u grupi elitnog takmičenja bila bolja od Uniona u Berlinu, pa u pretposlednjem kolu u direktnom okršaju za treće mesto odigrala nerešeno sa nemačkim predstavnikom (3:2, 1:1).

Nakon što im je žreb za rivala u Ligi Evrope dodelio Karabag, delovalo je da će se fudbaleri portugalskog kluba sigurno naći u osmini finala drugog po važnosti Uefa takmičenja za klubove. Međutim, posle 2:4 u Bragi, večeras je viđena ludnica u Bakuu! U sjajnoj atmosferi pred nešto više od 30.000 gledalaca Braga je pobedila sa 3:2, ali to joj nije bilo dovoljno. Posle ogromne drame pogodak u nadoknadi drugog produžetka odveo je Karabag u osminu finala.

Izabrane vesti

Ekipa nekadašnjeg reprezentativca Azerbejdžana Gurbana Gurbanova poklekla je tek nakon što je ostala sa igračem manje, ali se nije predala. Iako od 57. minuta brojčano slabila, uspela je da oživi i stigne do najvećeg uspeha u svojoj istoriji, kao i kompletnog azerbejdžanskog fudbala.

Mnogo je junaka u redovima Karabaga, počevši od trenera Gurbanova koji je diktirao juriš iako je njegov tim imao 4:2 iz prvog meča, preko upornog Marka Jovanovića i rezerviste Matuesa Silve, do 19-godišnjeg Narimana Akundzadea koji je dao odlučujući gol za 2:3 u nadoknadi drugog produžetka.

Iako su se gosti zaleteli od starta u revanšu - već u 3. minutu ozbiljno je zapretila Braga preko Simona Banze - na pauzu između dva poluvremena izabranici Artura Žorža otišli su srećni što ne gube. Kako je vreme prolazilo fudbaleri Karabaga - među kojima je bio tandem crnogorskih reprezentativaca i nekadašnjih igrača Crvene zvezde i Partizana: Marko Vešović i Marko Janković - preuzimali su inicijativu i sve više pretili Braginom Mateusu. Da brazilski golman nije bio raspoložen, mogli su gosti već nakon prvog dela da dodatno zaostaju za rivalom. Posebno nakon šansi Leandra Andradea, Marka Vešovića i Bahlula Mustafazadea.

I drugo poluvreme počelo je kako se završilo prvo: intervencijom Mateusa na šut Vešovića, a sve do nešto više od pola sata pre kraja delovalo je da Karabag sigurno korača ka osmini finala Lige Evrope i najvećem uspehu u klupskoj istoriji. Ipak, dva brza žuta kartona zbog faulova levog beka Elvina Jafargulijeva potpuno su promenila situaciju. Gosti su uvideli šansu i krenuli u juriš, a brojčanu nadmoć krunisali su lepim šutevima Rožera Fernandeša u 70. i rezerviste Alvara Đaloa u 83. minutu.

Čak i pored toga što je samopouzdanje bilo na strani gostujućih igrača, domaćini su u 87. minutu mogli do trećeg pogotka. Trojica rezervista Karabaga, Kejta, Bajramov i Silva, napravili su gužvu u kaznenom prostoru Brage, potonji je nekako uspeo da uputi udarac, ali je bio blokiran. I tu situaciju preživeli su gosti iz Portugalije. A, onda ih je u finišu prvog produžetka zadesio hladan tuš.

Igrao se 102. minut kada je Mateus Silva kao iz topa šutirao na kratko odbijenu loptu posle centaršuta iz prekida. Nastupao je Brazilac svojevremeno u Portugaliji za Moreirense i Farense, ali dosad nije pobeđivao Bragu. Ipak, čak nije taj gol bio dovoljan Karabagu da izbegne novu dramu. U 115. minutu Simon Banza je realizovao penal koji je naivno skrivio Mustafazade povlačivši upravo reprezentativca DR Konga.

Nakon toga činilo se da ćemo gledati penale, međutim, mladi Akundzade rešio je da maksimalno iskoristi svojih petnaestak minuta na terenu koje mu je pružio Gurban Gurbanov. I uspeo je!

Velikih problema ima Braga u poslednje vreme, iako se ekipa nije nešto bitno promenila tokom zimskog prelaznog roka. Jeste Al Musrati prešao u Bešiktaš, ali defanzivni vezista iz Libije nije bio redovan u startnoj postavi ove sezone (za razliku od prethodne tri), tako da to ne bi smelo da je razlog pada forme koji je pored eliminacije iz Evrope doveo i do ugroženog četvrtog mesta u portugalskom prvenstvu, po čemu je Braga već dugo prepoznatljiva.

Teški dani su pred Arturom Žoržom.

LIGA EVROPE, PLEJ-OF ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Frajburg - Lans 2:2 (0:2), posle produžetaka 3:2, prvi meč: 0:0

/Šalai 68, 90+3, Gregorič 99 - Da Kosta 28, Vahi 45+2/

Karabag - Braga 0:2 (0:0), posle produžetaka 2:3, prvi meč: 4:2

/Silva 102, Akundzade120+2 - Fernandeš 70, Đalo 83, Banza 112p/

Ren - Milan 3:2 (1:1), prvi meč: 0:3

/Burižo 11, 54p, 68 - Jović 22, Leao 58/

Tuluz - Benfika 0:0, prvi meč: 1:2

21.00: (1,70) Marselj (3,60) Šahtjor (5,30), prvi meč: 2:2

21.00: (2,15) Roma (3,40) Fajenord (3,40), prvi meč: 1:1

21.00: (2,60) Sparta Prag (3,75) Galatasaraj (2,55), prvi meč: 2:3

21.00: (1,33) Sporting Lisabon (5,50) Jang Bojs (8,50), prvi meč: 3:1

***kvote su podložne promenama


tagovi

BragaKarabagLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara