Španska sprotska štampa
Španska sprotska štampa

Istorijska sramota i zemljotres u Barsi: Poketino novi trener, pada Bartomeu ili ide Mesi

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.08.20. | 09:04

Katalonija u suzama

Mes que un club”, piše na tribinama stadiona Kamp Nou. Više od kluba. Ponos Katalonije. Sada njena patnja. Cela Španija je u šoku. Katalonci na ivici nervnog sloma. Dalo se naslutiti i pre meča. Ali osam golova u mreži Mark Andrea Ter Štegena? To je već previše.

Izabrane vesti

Istorijsko poniženje”, vrišti sa naslovnih strana katalonskog Sporta i madridskog Asa, a ni drugi listovi nisu ništa blaži.

Svi do jednog već su smenili Kikea Setjena sa mesta šefa struke i – pošto Ćavi nikako neće u klub Đozepa Marije Bartomeua – za novog trenera promovisali Maurisija Poketina, doskorašnjeg kormilara Totenhema.

Pričalo se o njemu još u januaru, ali tada su u javnosti isplivale njegove stare izjave u kojima Argentinac podvlači da je navijač Espanjola i da nikad neće seseti na klupu Barselone (rekao je konkretno:“Pre bih radio na farmi u Argentini”). Poketino je u međuvremenu ublažio stav, Barsa je sebe dovela u situaciju da mora da proguta ponos, Ronald Kuman je rezervna opcija, pošto Setjen verovatno neće potrajati ni do kraja dana. Prvi zadatak sportskog direktora Erika Abidala ipak – razgovor sa Poketinom. Mada se spekuliše da b i i Abidal mogao da dobije otkaz.

Što se tiče Poketina, svlačionica bi ga navodno dočekala raširenih ruku, međutim, to su optimističke prognoze. Ne zato što su netačne, već zato što niko ne zna ko će sedeti u njoj i u narednoj sezoni. Svima je već dozlogrdilo političarenje Bartomeua, vodi Barselonu kao stranku, ne kao klub. Igrači su već duže vreme nezadovoljni, ne čekaju im se izbori 2021. Mnogi uostalom traže glavu Bartomeua i prevremene izbore.

Užasna utakmica, sramota… I nije prva, ni druga, ni treća. Promene su potrebne. I ne govorim o trenerima i igračima, ne upirem prstom, klubu su potrebne promene na svim nivoima… Godinama smo već ovakvi, prolazimo u Španiji, ali u Evropi nismo konkurentni, a klub kao Barselona mora uvek da bude na vrhu. Ovako se više ne može. Ne može više ni da se sakrije”, pokreće bunu Đerar Pike.

Sam predsednik najavljuje radikalne rezove, ne i ostavku.

Neke odluke smo već doneli. Neću sada o njima, jer večeras tugujemo, ali već od sutra radimo”, rekao je prvi čovek Barselone odmah posle debakla.

Naravno, leteće i igrači, ali nisu oni ni toliki problem, jer nisu sami ni ušetali na teren. Očajno je Barselona kupovala proteklih godina. Dala je 145.000.000 evra za Filipea Kutinja, a on je njoj sinoć dao dva gola. Antoan Grizman od 120.000.000 je počeo na klupi. Dala je Barsa i 140.000.000 evra za Usmana Dembelea, cele sezone je povređen. Dala je 37.500.000 evra za Nelsona Semeda, ponižavao ga je sinoć Alfonso Dejvis. Nije baš da su drugi bili mnogo bolji. Posle ovakve bruke nema nedodirljivih.

Osim Lionela Mesija, s tim da radio COPE navodi da bi i Argentinac mogao da ide iz Barselone. Ne zato što ga neko tera, već zato što više nema snage da radi za sve druge. Ako ne bude pravih promena, misli se su pre svega na smenu Bartomeua, Mesi bi mogao da napusti klub kad mu ugovorna klauzula to i dozvoli sledećeg leta. I to za džabe.

Teški dani za Barsu. A nikad veće plate… Godinama se već radi loše. I moralo je jednom da se plati.


tagovi

Đozep Marija BartomeuLionel MesiKike SetjenMaurisio Poketino

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara