Reprezentacija Malte (©Reuters)
Reprezentacija Malte (©Reuters)

Istorijska utakmica: Reprezentacija Malte se nadovezuje na letošnje uspehe klubova

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 11:22

Selekcija sa ostrva u Sredozemnom moru od 18 časova u Talinu ima priliku da izbori plasman u C diviziju Lige nacija

Bez ikakve dileme, 2022. godina je najuspešnija u istoriji fudbala na Malti. Tamošnji klubovi su se odlično pokazali u kvalifikacijama za UEFA takmičenja, iako nijedan od njih nije uspeo da se domogne neke grupne faze, a sve to bi mogla dodatno da ulepša ovog petka i reprezentacija, koja u Talinu protiv Estonije igra direktan meč za plasman u C diviziju Lige nacija.

Ukoliko Maltežani savladaju Estonce sa dva ili više golova razlike ostvariće najveći uspeh od kako imaju nacionalni tim u fudbalu. Prvi put se neće smatrati „fudbalskim patuljcima“, pošto će pobeći iz grupe najslabijih selekcija.

Izabrane vesti

Direktan okršaj za plasman u treći rang na Malti se uveliko naziva istorijskom utakmicom. Nisu favoriti u Estoniji, neće im biti lako, ali posle klupskih uspeha tokom leta niko više ne sme unapred da ih otpiše. Jer, Maltežani nisu bili favoriti nijednom u tim duelima, pa je opet Gzira Junajted eliminisala Atletik Eskaldes i Radnički iz Niša, Hibernijans je bio bolji od Levadije, a Hamrun Spartansi od Alaškerta, Veleža i Levskog, pre nego što ih je Partizan eliminisao u plej-ofu za Ligu konferencije. Čak ni crno-belima nije bilo lako, iako su na kraju slavili sa ubedljivih 7:4.

U Grupi 2 D divizije Lige nacija je situacija prilično jasna. Estonci i Maltežani dele prvu poziciju sa po šest bodova, s tim što je baltička selekcija odigrala utakmicu manje. Do sada je savladala San Marino sa 2:0 i Maltu u Ta-Kaliju sa 2:1. Maltežani su svih šest poena osvojili kroz duele sa San Marinom, pobedili su ga sa po 1:0 i 2:0. Ovo će da bude poslednja utakmica ekipe Devisa Mangije u takmičenju.

18.00: (2,05) Estonija (3,15) Malta (4,00)

U slučaju da na kraju imaju isti broj bodova, o poretku će odlučivati bolji međusobni odnos. Jedino u slučaju da Maltežani slave sa jednim pogotkom prednosti, nebitno kojim rezultatom, onda će se, u slučaju da Estonija opet savlada San Marino, gledati gol-razlika. U tom scenariju bi selekcija sa istoka Evrope svakako bila bolja, bez obzira na rezultat na Apeninskom poluostrvu.

Znači, Maltežani moraju da jure pobedu u Talinu. I to ubedljivu.

Utakmice u Ligi konferencije tokom leta su bile odlično iskustvo za nas igrače. Imali smo ogromnu korist od njih, ne samo zato što smo igrali osam takmičarskih mečeva i stekli bolju fizičku kondiciju, već i jer smo imali priliku da odmerimo snagu sa sve jačim protivnikom svake nedelje. Naši evropski uspesi su nam doneli ogromno samopouzdanje, više verujemo u to da možemo da se takmičimo sa stranim timovima. Naravno, to se odnosi i na pripremu za odlučujuću utakmicu sa Estonijom, uvereni smo da možemo da ostvarimo rezultat koji nam je neophodan“, kazao je Metju Giljome, vezista Hamrun Spartansa koji je u kvalifikacijama za Ligu konferencije postigao tri pogotka. Jedan od njih i u Beogradu, u porazu od 4:1.

U poslednjem momentu se u avionu za Talin nije našao bek Florijane Agam Magri Overend, pošto nije uspeo da se oporavi od povrede. Iz istog razloga je i Estonija večeras bez veziste Rapida iz Bukurešta Matijasa Kaita, ali i zamenika kapitena i defanzivca Ujpešta Martena Kuska.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA NACIJA (D DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak, Grupa 2

18.00: (2,05) Estonija (3,15) Malta (4,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Maltereprezentacija EstonijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara