U-17 reprezentacija Srbije (iwitter FSS)
U-17 reprezentacija Srbije (iwitter FSS)

Istorijski uspeh srpskih kadeta: Gol u 88. minutu sa igračem manje za četvrtfinale Evropskog prvenstva (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.05.22. | 18:22

Milošević sa bele tačke doneo Srbiji mesto među najboljih osam

Kakav podvig, kakav povratak i kakav uspeh fudbalske reprezentacije Srbije do 17. godine. U trećem meču grupne faze Evropskog prvenstva kadeti kojima je kormilari selektro Radovan Krivokapić, znali su da im bod protiv moćne Španije garantuje plasman u četvrtfinale i domet kakav ova selekcija nije imala otkako je Srbija samostalna država. Od 76. do 79. minuta primili su gol i zaradili crveni karton i zavisili od rezultata Belgije protiv Turske. Međutim, nisu izgubili nadu, a karakterom su pokazali da zaslužuju drugu fazu koju im je iz penala u 88. minutu doneo mladi fudbaler Vojvodine Jovan Milošević - 1:1.

Gol i bod koji vrede kao pobeda. Srbija će sa pet bodova i drugog mesta u grupi u četvrtfinale gde će joj rival ako ne bude iznanađenja biti reprezentacija Portugalije koja večeras od 19.00 protiv Danske juri treću pobedu u grupi D.

Izabrane vesti

A vrlo lako je moglo da bude drugačije i da Orlići već danas okončaju svoje učešće na kontinentalnoj smotri čiji je domaćin izrael. Mreže su mirovale do 76. minuta, kada je mladi fudbaler Deportivo la Korunje David Melja sjajno pogodio dalji ugao sa ivice šesnaesterca. U tim trenucima Belgija je vodila 1:0 protiv Turske, a Srbija i dalje imala bolju gol razliku... Međutim, Belgijanci su duplirali vođstvo i tako se izjednačili sa Krivokapićevim pulenima u svim parametrima koji su odlučivali prolaz u nokaut fazu.

A onda, noćna mora za Srbiju i direktan crveni karton za Jovana Mijatovića zbog starta sa dve noge. Kako propozicije nalažu da ukoliko selekcije imaju sve parametre u egalu, disciplina, odnosno kartoni odlučuju prolaz, jasno je bilo da nakon isključenja člana Crvene zvezde, reprezentacija sa severa Evrope ima četvrtfinale u džepu.

Turska učinila uslugu Srbiji prepolovivši prednost Belgije, ali vrlo brzo ponovo kapitulirala, ali naši kadeti nisu hteli da o njihovoj sudbini odlučuje neko drugi, već su je čvrsto zgrabili u svoje ruke. Jovan Šljivić je odlilčno proigrao štopera Milana Majstorovića koji je uz kontakt sa rivalom završio na zemlji i iznudio penal.

Kada je sudija pokazao na belu tačku znalo se da će lopta u ruke Miloševića koji je i na otvaranju prvenstva protiv Belgijanaca sa iste pozicije doneo našim kadetima, potvrđeno je i danas zlata vredan bod. Pritom, neverovatna koincidencija je da su oba Miloševićeva gola iz penala postignuta u 88. minutu.

Kakav su podvig napravili srpski kadeti dovoljno govori i detalj da su Španiji, najtrofejnijoj reprezentaciji u ovom uzrastu (9 devet titula), srušili niz od 12 uzastopnih trijumfa (računajući i prijateljske mečeve).

Statistika potvrđuje da Krivokapićevi momci nisu zaostajali za rivalom - Španci su uputili 11 udaraca od čega četiri u okvir, Srbija je šutirala tri puta manje, od čega je polovina udaraca išla u metu.

Naša reprezentacija će u četvrtfinale sa epitetom neporažene jer je između remija sa Belgijom i Španijom, savladala Tursku 2:1. Pritom, Milošević je na polovini šampionata sa tri postignuta gola u vrhu liste strelaca sa nekolicinom vršnjaka iz Francuske, Portugalije i Švedske.

U17 EVROPSKO PRVENSTVO – 3. KOLO

Nedelja

GRUPA A

Nemačka – Izrael 3:0 (0:0)

/Nelson 59, Rebiger 64, 67/

Luksemburg – Italija 0:1 (0:1)

/Di Mađio 25pen/

GRUPA B

Holandija – Francuska 3:1 (0:1)

/Hajsen 76pen, Milambo 81, Berhojt 90+4 – Dialo 13/

Poljska – Bugarska 1:1 (0:0)

/Slavinski 47 – Trajkov 83/


Ponedeljak

GRUPA C

Španija - Srbija 1:1 (0:0)

/Melja 76 - Milošević 88pen/

Belgija - Turska 3:1 (0:0)

/Idumbo-Muzambo 62, Spilers 73, Talbi 77 - Uzun 76/


GRUPA D

19.00: (1,55) Portugalija (4,00) Danska (5,40)

19.00: (1,30) Švedska (5,30) Škotska (8,00)

***Kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara