(©Reuters)
(©Reuters)

Italija još diše! Fratezi čuva nadu u odbranu evro titule; Rumuni dobili i vratili se na drugo mesto

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 23:38

Ukrajina pala na San Siru – 2:1

Živa je Italija! Još diše! Igrala je meč na „život i smrt“ protiv Ukrajine i uspela je da zadrži glavu iznad vode.

Iako su kvalifikacije krenule traljavo, azuri su večerašnjim trijumfom na San Siru nad Ukrajinom sačuvali šanse da se bore za drugo mesto i put na Evropsko prvenstvo – 2:1. Tamo gde bi trebalo da brane titulu.

Izabrane vesti

Posle preskočenog Svetskog prvenstva u Kataru, još jedno propušteno veliko takmičenje bilo bi kataklizma za italijanski fudbal. Ma, za celu naciju. Zato je pritisak težak kao magma iz Vezuva „čučao“ na ramenima pulena Lučana Spaletija. Ali, zaigrali su od početka azuri kao u najboljim danima.

Drhtale su tribine milanskog stadiona od aplauza Davideu Frateziju, vezisti Intera, koji je u svojoj kući postigao dva gola i doveo Italiju do vođstva od 2:0. Otvorio je meč golom u 12. minutu na dodavanje Zakanjija, mada je svemu prethodila kardinalna greška Jakima Konoplje, koji je ispred svog šesnaesterca izgubio loptu (gol ovde).

Fratezi je razliku duplirao u 29. minutu. Srećan gol, odbitak, karambol ispred mreže Ukrajine, ali fudbal je završio tamo gde treba (ovde). Nekoj „staroj“ Italiji to bi bilo dovoljno da ubije utakmicu i spreči bilo kakve neizvesnosti. Ali, ovo je neka druga Italija, kojoj svašta može da se desi, pa i to da je maltretira Makedonija.

Vratila se Ukrajina u igru u 41. minutu. Miljenik sreće bio je Andrej Jarmolenko, do kojeg se lopta odbila posle nespretne reakcije odbrane Italije nakon njegovog prvog pokušaja (ovde). Mirisalo je posle toga na vrlo vruće drugo poluvreme.

Bila je Italija bolji tim i u nastavku utakmice, više držala loptu, stvorila više prilika, ali je mogla sve to da prospe pet minuta pre kraja, kada je neoprezan bio Nonto, kojem se iza leđa prikrao Konoplja, nadskočio ga na petercu, međutim, lopta je prošla pored gola.

Povukla se Italija posle toga ispred svog gola, gledala da zatvori sve prolaze ka šesnaestercu, da se ne ušunja neka „kokoška“ i uspela je. Preživela je. Ali, biće napeto do kraja.

Makedonija sada ima isti broj bodova kao Italija i Ukrajina, jer nije propustila zicer, pobedila je kao gost Maltu sa 2:0. Ipak, naše južne komšije teško da mogu nečemu da se nadaju, jer će do kraja kvalifikacija igrati u gostima protiv Ukrajine i Italije, a dočekaće Englesku.

U grupi I očekivalo se da Švajcarska raznese Andoru, ali je do prvog gola čekala do 49. minuta, kada je Iten iskoristio dodavanje Džake (3:0). Na Albanca u dresu „sajdžija“ slile su se silne kritike posle meča sa Albanijom pre neko veče, jer ga je deo medija optužio da je pustio domaćina da postigne izjednačujući gol, pošto se nije pomerio s mesta u toj akciji. Izgleda da mu je to bio motiv da se dokaže, pa je večeras pored asistencije upisao i gol protiv Andore. Švajcarska je sada skoro obezbedila direktan plasman na EP.

Izrael je ostao u trci za drugo mesto i istorijski plasman na EP i to na kakav način! Belorusija je pala tek u 94. minutu. Taj rezultat podigao je Izraelce na poziciju broj dva u jednom času, pošto se u Bukureštu meč između Rumunije i reprezentacije takozvanog Kosova, koji je bio prekinut u 20. minutu, jer su domaći navijači skandirali „Kosovo je Srbija“, i dalje igrao. Posle 50 minuta pauze taj susret je nastavljen, naše komšije su uz dosta muka slavile, vrativši se na poziciju što direktno vodi na EURO.

KVALIFIKACIJE ZA EP

Grupa C

Utorak

Italija - Ukrajina 2:1 (2:1)

/Fratezi 12, 29 - Jarmolenko 41/

Malta - Makedonija 0:2 (0:2)

/Elmas 5, Manev 41/

Grupa I

Utorak

Švajcarska - Andora 3:0 (0:0)

/Iten 49, Džaka 84, Šaćiri 92/

Izrael - Belorusija 1:0 (0:0)

/Kanišovski 93/

Rumunija - Tzv.Kosovo 2:0 (0:0)

/Stančiju 83, Mihejla 90+3/



tagovi

fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Ukrajinekvalifikacije za EP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara