Italija sa sedam klubova u Ligi šampiona? Moguće je! Zvezda direktno? Moguće je i to

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.12.23. | 11:43

Englezi u problemu, ali duvaju Nemcima za vratom, Zvezda mora da navija i za Hajduk

Na početku sezone mediji na Ostrvu su se bavili teorijom po kojoj bi čak sedam premijerligaša od naredne sezone učestvovalo u Ligi šampiona. Četiri po plasmanu u Premijer ligi, peti kao prvak Evrope, šesti kao osvajač Lige Evrope i sedmi po novom sistemu bodovanja koji je dodatna dva mesta u elitnom takmičenju rezervisao za po jedan klub iz dve zemlje sa najvećim koeficijentom u aktuelnoj sezoni.

Kako stvari stoje, od toga neće biti ništa. Premijer liga je doživela ozbiljan udarac eliminacijama Mančester Junajteda i Njukasla. Ne samo da su uspeli iz Lige šampiona već su završili kao poslednji u grupama i ostali bez šanse za proleće u Ligi Evrope gde bi sakupljali dodatne bodove za nacionalni koeficijent.

Izabrane vesti

Od osam engleskih klubova koji su igrali evropsku jesen, ostalo ih je šest. S obzirom da se bodovi od rezultata u Evropi sabiraju i dele sa brojem učesnika, jasno je kakav udarac su doživeli Englezi.

Prema dosadašnjim rezultatima u sezoni 2023/24, trenutno su vodeći Italijani sa koeficijentom 14,000. I svih sedam klubova im je preživelo u Evropi. Inter, Napoli i Lacio su prošli u Ligi šampiona, Milan će nastaviti takmičenje u Ligi Evrope gde su još prošli Atalanta i Roma. Fiorentina je obezbedila osminu finala Lige konferencije. Da je Milan prošao, bio bi to savršen učinak Italijana...

Drugo mesto u aktuelnoj sezoni po koeficijentnim bodovima drži Nemačka (13,642) koja je ostala bez jednog od sedam predstavnika pošto je Union Berlin završio grupu u Ligi šampiona na poslednjem mestu. Dalje su prošli Bajern, Borusija Dortmund i Lajpcig, Leverkuzen je protutnjao kroz Ligu Evrope, Frajburg je prošao u plej-of, dok će Ajntraht igrati baraž za osminu finala Lige konferencija.

Kada bi se aktuelno stanje sada računalo, u Ligi šampiona bi po trenutnom plasmanu naredne sezone igrali: Inter, Juventus, Milan, Roma i Bolonja. Ako bi Napoli ili Lacio osvojili Ligu šampiona, išao bi u jedan od njih. A ako bi Atalanta osvojila Ligu Evrope, išla bi i ona. U teoriji je to čak sedam italijanskih klubova u Ligi šampiona. Ne zvuči baš realno ali je moguće...

Slično važi i za Nemce. Po plasmanu bi to trenutno bili Leverkuzen, Bajern, Štutgart, Lajpcig i Borusija Dortmund. Uz mogućnost da Frajburg osvoji Ligu Evrope pa da bude šesti nemački predstavnik u elitnom takmičenju.

Ali tek je polovina evropske trke i treba sačekati prolećni rasplet jer je razlika i dalje mala. Italijani su u najboljem položaju jer su im svi klubovi i dalje aktivni. A da podsetimo, mečevi u plej-ofovima za osmine finala Lige Evrope i lige Konferencije se računaju za nacionalni koeficijent. To znači da Milan, Roma, Frajburg i Ajntraht mogu u plej-ofu da osvoje dodatne bodove dok engelski klubovi budu mirovali.

Ipak, Englezi su i dalje blizu. Duvaju za vrat Nemcima sa koeficijentom 13,625. Mančester Siti i Arsenal su uzdanice u Ligi šampiona, dok se najviše očekuje od Vest Hema, Liverpula i Brajtona u Ligi Evrope. Odnosno Aston Vile u Ligi konferencije. Svi su direktno u osminama finala i spadaju među favorite za osvajanje takmičenja. U odnosu na Milan, Romu, Atalantu, Fiorentinu, Leverkuzen i Frajburg daju im se bolje šanse da dalje doguraju i skupe više bodova za nacionalni koeficijent. 

Španci su četvrti sa koeficijentom 12,867 i imaju sličan problem. Ali i nešto bolju perspektivu. Za očekivati je da Real, Barsa, Atletiko i Real Sosijedad sakupe vfiše bodova u nokaut faze Lige šampiona od Sitija i Arsenala. Problem su ostala takmičenja. Osasuna je ispala letos u kvalifikacijama za Ligu konferencije od Briža, a Sevilja je u Ligi šampiona eliminisana iz Evrope. Na Viljarealu u Ligi Evrope i Betisu u Ligi konferencije je veliki pritisak da doguraju što dalje. Što nije nemoguće jer imaju kvalitet za samu završnicu oba takmičenja. problem je što se i Špancima svi bodovi dele sa osam poput Engleza. Italijanima i Nemcima se deli sa sedam i tu su u prednosti.

Na senzacionalnom petom mestu po rezultatima u ovoj sezoni se nalazi najveće iznenađenje evropskog fudbala - Češka! Koeficijent im je 12,000. Slavija je u osmini finala Lige Evrope, Sparta u plej-ofu, a Viktorija Plzenj u osmini finala Lige konferencije. Bodovi im se dele samo sa četiri pa u nekom ludom raspletu možda i oni mogu da se nadaju nekoj od prve dve pozicije i dodatnom mestu u Ligi šampiona. Biće im potrebno makar osam pobeda na proleće za to.

A Slavija ima i drugu šansu za direktan plasman u Ligu šampiona. Ukoliko prvak Evrope kroz prvenstvo obezbedi plasman u elitno takmičenje, otvara se mesto za klub sa najboljim koeficijentom van Top 10 najjačih liga. Trenutno je to Šahtjor sa koeficiientom 63,000 i šansama da ga popravi jer ide u plej-ofa za osminu finala Lige Evrope. Slavija je druga sa koeficijentom 52,000, Bazel treći sa 52,000, Kopenhagen četvrti sa 51,500, Dinamo šesti sa 48,000, Crvena zvezda sedma sa 40,000. Samo najbolji koji je prvak države iz ovog društva ide direktno u Ligu šampiona.

Zvuči čudno ali po aktuelnom preseku stanja to bi bila Crvena zvezda ako odbrani tron u Srbiji! Međutim, Zvezdine nade su na staklenim nogama...

Šahtjor za prvi mestom u Ukrajini kasni samo tri boda i ima dve utakmice manje. Za očekivati je da to popravi na proleće jer je najjači tim u zemlji. Slavija kasni za prvoplasiranom Spartom pet bodova ali ima i meč manje. Tu će već biti izjednačenija trka nego u Ukrajini. Bazel je otpisan jer nema šansu za titulu u Švajcarskoj dok Kopenhagen u Danskoj kasni tri boda za liderom Midtjilendom. Dinamo u Hrvatskoj kasni sedam bodova za Hajdukom ali ima i dve utakmice manje. Za vikend je na programu derbi u Maksimiru posle kojeg Modri opet mogu da vrate kontrolu nad šampionskom trkom u svoje ruke.

Moglo bi da se poklopi da titule ne osvoje ni Slavija, ni Kopenhagen, ni Dinamo. Ali Šahtjor ostaje najveća prepreka. Naravno, Crvenoj zvezdi je neophodno da odbrani tron u Srbiji, a s obzirom na konkurentnost i neizvesnost šampionata u Češkoj, Danskoj i Hrvatskoj može da se nada iznenađenjima i da navija za Midtjilend (ili Brendbi), Spartu i Hajduk. Ali Šahtjor u Ukrajini će teško da ispusti tron... Ako se i tu desi iznenađenje, onda se Zvezdi otvaraju vrata direktnog plasmana u elitno takmičenje drugu godinu zaredom.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

Man. Siti
Inter
Milan
Bajern
Arsenal
Dortmund
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara