Iliev (© Star sport)
Iliev (© Star sport)

Ivica Iliev: Smeju mi se zlonamerni, a doneo sam Partizanu 61.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.03.21. | 09:47

„Finansijski smo stabilni, dug kluba nije uvećan, uprkos pandemiji“, kaže nezvanični sportski direktor crno-belih

U fotelji pet i po godina, u muzeju pet pehara (jedna titula, četiri kupa), a u kasi 61.000.000 evra! Kad bi se sad podvukla crta ispod učinka Ivice Ilieva u Partizanu ispalo bi da je uradio fantastičan posao po pitanju finansija. Dok je obavljao funkciju sportskog direktora (zvanično, od oktobra 2015. do marta 2019) i sad kad, kao, nije na njoj (više od dve godine), crno-beli su prodali na destine igrača čija je vrednost premašila 60.000.000 evra.

Tačnije, iznosi 60.970.000, što nekadašnjem krilnom napadaču daje snažan adut da uzvrati kritičarima svog lika i dela.

Izabrane vesti

Znam da i dan-danas ima onih koji mi se smeju, ali rekao bih da su ili zlonamerni ili neupućeni. Razumem da je na početku bilo onih koji su sumnjali u moj rad, međutim, ako vas neko godinama demantuje i u više navrata pokaže da ume da radi, a vi mu se i dalje smejete, onda je problem u vama. Ja ću svakako nastaviti da radim svoj posao najbolje što umem, iako nemam zvaničnu funkciju. Kad sam odlazio sa mesta sportskog direktora, rečeno je da sam tu do izbora novog. A pošto taj novi još nije došao...“, cereka se Iliev u izjavi za Informer.

Od tih 61.000.000 evra polovina otpada na samo petoricu igrača. Primera radi, Strahinja Pavlović je prodat Monaku za 10.000.000 evra, Filip Stevanović Mančester Sitiju za 6.500.000, Nikola Milenković se otisnuo u Fjorentinu za 5.100.000, Umar Sadik potpisao za Almeriju za 5.000.000, dok je Brazilac Leonardo završio u saudijskom Al Ahliju za 4.000.000 evra.

Na transfer Sadika sam posebno ponosan, ispostaviće se da je to najunosnija prodaja nekog stranca sa srpskog tržišta (kad se uračunaju bonusi, op. aut.). Takođe sam ponosan i na transfere Strahinje Pavlovića u Monako i Filipa Stevanovića u Mančester Siti. Pokazali smo da je i iz Srbije moguće prodavati fudbalere za veliki novac. Verujem da ćemo tako i u budućnosti nastaviti“.

Jedina nevolja po Ilieva i Partizan je u saznanju da mu redovno odlaze najbolji igrači i da već četvrtu uzasotpnu sezonu gleda u leđa Crvenoj zvezdi. Ponekad izgleda da je upravi bitnije da proda igrače, nego da uloži u formiranje tima sposobnog da napadne titulu, jer se, po logici stvari, to u sportu najpre računa.

Nisam navikao da o meni neko govori lepo, čak i kad se dešavaju lepe stvari. Znam kako sam radio i šta sam doneo klubu. Ta suma od 60.970.000 evra nije iznenađenje. Da se razumemo, nisam radio sam, sve je bilo u dogovoru sa predsednikom i generalnim sekretarom. Posledica je da je Partizan danas finansijski stabilan i da dug kluba nije uvećan, uprkos problemima koje je izazvala pandemija“.

Prema poslednjem javnom obračunu, dug kluba iz Humske je iznad 30.000.000 evra, dok mu je za funkcionisanje po seozni potrebno upola manje novca. Ima onih koji se pitaju zašto se deo novca od zarade na ime transfera ne uloži u saniranje finansijske situacije, međutim, nezvanični sportski direktor uverava da je to nemoguća misija.

Kako mislite da namaknemo budžet od 15.000.000 evra godišnje? Tu spadaju plate zaposlenih, fudbalera, rešavanje tekućih problema. Mi nemamo novac od ulaznica. Sad nema publike na stadionu, čak i da kad bi se igralo pred gledaocima, bez evropskih mečeva naš prihod od ulaznica je maltene nepostojeći. Nemamo ni sponzore koji bi mogli da nam daju neki ozbiljni novac. Dakle, živimo uglavnom od transfera“, dodao je za Informer Ivica Iliev.

Kvalifikacije za Prvenstvo sveta, 20.45: (1,15) Nemačka (8,50) Island (15,00)

 


tagovi

FK PartizanIvica Iliev

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara