Nou Kamp (©Reuters)
Nou Kamp (©Reuters)

Izborni dan u Barseloni: 110.290 članova bira novog predsednika

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.03.21. | 09:40

Đoan Laporta favorit

Velika kriza koja drma Barselonu poslednjih meseci trebalo bi večeras da počne da se stišava.

Počeo je izbori dan na Nou Kampu, članovi kluba izabraće danas novog predsednika, čoveka od kojeg se očekuje da vrati Katalonce na staze stare slave, sa kojih su skrenuli u poslednje tri-četiri godine.

Izabrane vesti

Glasanje je počelo u devet časova, a završiće se u 21 čas. Ne bi trebalo predugo da se čeka na imenovanje novog predsednika, jer pravo glasa ima 110.290 članova kluba. Od toga je čak 102.759 glasača iz Katalonije, svega 3.978 iz ostatka Španije, a 3.535 iz raznih delova sveta.

Trojica su kandidata za novog predsednika Barselone. Favorit je Đoan Laporta, koji je već bio prvi čovek kluba u periodu od 2003. do 2010. godine. Njegov glavni adut je odličan odnos sa Lionelom Mesijem, a velika većina navijača želi samo to: predsednika koji će zadržati Argentinca u klubu do kraja karijere. U prvom Laportinom mandatu Barselona je bila velika sila, koja je osvojila četiri titule prvaka Španije, dve Lige šampiona i mnoštvo manjih trofeja. Iako to ne mora ništa da znači, Laportinu kandidaturu je podržalo najviše navijača, doneo je 9.625 potpisa.

Kandidat broj dva je Viktor Font, koji je u izbore ušao sa drugačijom strategijom u odnosu na favorita Laportu. Dok je bivši predsednik Barse tokom kampanje najviše vremena potrošio pričajući o prošlim vremenima, podsećajući na svoje uspehe, Font je navijačima i glasačima predstavio viziju nove Barselone. Ni on nije bez aduta u rukama, njegov prvi čovek od poverenja je Ćavi Ernandez, takođe legenda kluba, koji bi vrlo verovatno postao od leta novi trener. Ni Font se ne odriče Mesija, taman posla, veruje i on da bi ga ubedio da ostane na Nou Kampu.

Treći kandidat i autsajder u ovoj trci je Toni Freiša, koji je uoči izbora skupio najmanje podrške na papiru, ali španski mediji tvrde da mu je popularnost dosta porasla poslednjih dana. Jedan od njegovih aduta je obećanje da ima već dogovoren sponzorski ugovor, ako postane predsednik, vredan 60.000.000 evra godišnje. Bila bi to firma, čije ime čuva u tajnosti, čije bi se ime našlo na grudima dresa.

Izborna mesta se zatvaraju u 21 čas, a trebalo bi do ponoći već da se zna ko će biti novi lider Barselone.



tagovi

BarselonaPrimerapredsednički izboriĐoan Laporta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara