©Reuters
©Reuters

Iznenađenje na početku EP: Mladi Gruzini promešanih karata savladali Portugalce

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.06.23. | 20:08

Seniorski reprezentativci u Tbilisiju sa klupe gledali ples vršnjaka (2:0)

Bilo bi preuranjeno i suludo govoriti o promeni poretka u evropskom fudbalu, međutim istovremeno je očigledno da se na fudbalskoj mapi dešavaju značajne izmene. Hviča Kvarachelija i njegovi saigrači potvrdili su na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo da planiraju ozbiljno da pomrse rečune favoritima, a stopama seniorskog tima krenula je i mlada reprezentacija koja je danas na otvaranju kontinentalne smotre savlaedala portugaliju (2:0).

Mladim reprezentativcima Gruzije, posle žreba na kojem su završili u grupi sa Portugalijom, Holandijom i Belgijom, pripisan je epitet topovskog mesa pored selekcija sa zapada Evrope, ali je tim Ramaza Svanadzea već na prvm koraku potvrtio da će imati znatno veću ulogu od očekivane. Golovima Gague i Sazanova, na asistencije Citaišvilija, jedan od dva domaćina Evropskog prvenstva priredio je iznenađenje i savladavši Portugaliju idealno otvario takmičenje.

Izabrane vesti

Činjenica da su glavni igrači Gruzije dobili poštedu u vidu izostanka iz startne postave posle senioorskih obaveza i utakmica sa Kiprom i Škotskom nije bila dovoljna da gosti uprkos svoj dominaciji stignu do pozitivnog rezultata. Naprotiv, samo dva šuta u okvir gola bila su dovoljna da isto toliko lopti završi u mreži golmana Portugalije, dok se, sa druge strane, 14 pokušaja učenika Ruija Žoržea ispostavilo kao nedovoljno za makar počasni gol.

Posle seniorskih obaveza, glavni igrači mlade reprezentacije Gruzije sa Mamardašvilijem, Davitašvilijem, Azarovim, Gočolešvilijem i Lominadzeom ostali su među rezervistima za premijeru juniorskog takmičenja, ali su njihov izostanak iskoristili inspirisani saigrači iz drugog plana.

Dugu loptu Citaišvilija u prostor i katastrofalnu reakciju Arauha iskoristio je Gagua, izborio se za poziciju za šut i sa oko 15 metara zatresao mrežu. Levi bek koji je dobio priliku ispred Azarova kojem je bio potreban odmor iskoristio je ukazanu šansu i upisao još jednu asistenciju u završnici prvog dela igre. Loptu iz kornera defanzivac Gruzije je poslao na dalju stativu gde je glavom u mrežu poslao Sazanov.

Dva gola prednosti ispostavila su se kao nenadoknadiv minus za Portugalce u nastavku, a uprkos ofanzivi rivala od 76. minuta bilo je izvesno da će domaćin na premijeri stići do celog plena pošto je Arauho zbog prekršaja zaradio direktan crveni karton.

U drugom susretu Grupe A, Belgija i Holandija su odigrele susret mirnih mreža te naredno kolo, kao i Portugalci dočekuju uz imperativ pobede. Belgijanci će na sledećem koraku odmeriti snage sa Gruzijom, dok će Holandija i Portugalija ukrstiti koplja.

Takmičenje je danas počelo i u Grupi B u kojoj je Ukrajina na premijeri savladala Hrvatsu 2:0.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE - 1. KOLO

Sreda

GRUPA A

Gruzija - Portugalija 2:0 (2:0)

/Gagua 37, Sazonov 45+1/

Belgija - Holandija 0:0

GRUPA B

Ukrajina - Hrvatska 2:0 (1:0)

/Kaščuk 19, Sikan 48/

20.45: (9,00) Rumunija (5,00) Španija (1,35)

Četvrtak

GRUPA C

18.00: (5,80) Češka (3,80) Engleska (1,62)

18.00: (1,35) Nemačka (5,00) Izrael (9,00)

GRUPA D

18.00: (1,35) Norveška (5,00) Švajcarska (9,00)

20.45: (2,25) Francuska (3,40) Italija (3,20)


tagovi

Fudbalska reprezentacija GruzijeGruzijaEvropsko prvenstvo za mlade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara